Завръщат ли се синовете български вкъщи? А безработицата?

Мобилността на младите работи за българския трудов пазар
Обновена: 8 авг 2017 19:35 | 8 авг 2017 19:30, Екип на Bloomberg
192
Завръщат ли се синовете български вкъщи? А безработицата?
Снимка: Pixabay

Безработицата в България е на много ниски нива и е крайно време да погледнем зад граница и да започнем да привличаме емигранти, които да запълнят позиции. Това каза Надя Василева от Manpower в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Напоследък се завръщат повече българи, отколкото преди 10 години. Те са от различни генерации, но най-вече млади хора, което е доста обещаващо. Да се надяваме, че това е тенденция, свързана с мобилността. Отиват в чужбина, подобряват опит, обогатяват езиковите си умения и предпочитат да се завърнат в България", каза тя.

Има сектори, в които заплатите днес имат двоен ръст, което е прецедент в световен мащаб, въпреки че все пак тръгваме от ниска база, отбеляза Василева.

"Все повече млади хора избират да учат в чужбина, но да се реализират в България. Това е свързано и с раздвижването на производството и на аутсорсинг индустрията у нас", допълни тя.

Фирмите в България са много затормозени от липсата на хора, допълни Василева.

"Компаниите буквално поглъщат всичко, което излезе на пазара и би могло да бъде обучено впоследствие. Преди бяха доста избирателни и не се съгласяваха да назначават хора, които трябва да бъдат обучавани", заяви Надя Василева.

Странят ли от поемане на отговорности младите хора? В кои сектори има недостиг на кадри?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
52
 
! Отговори
Mersi преди 6 години
Насам народе!Работа има за 600-700 лв. , дори и в големите градове!Останалите ги прибра шефЪ и каза чакай малко!
19
0
 
22
 
! Отговори
morelini преди 6 години
До 13...ами ако си обикновен работник а не IT специалист...много ти е висока камбанарията.....
18
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нищо особено връщат се тези които са завършили : право , социология , мениджъм , бизнес адмистрация ,финанси . те и в чужбина не са необходими а у нас пълно с такива гении.
17
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе да .... Веднъж хванали пътя *** , че ги върни .....1500 паунда ( ук средна заплата) или 400 паунда ( бг , заплата в софето) ?
16
0
 
35
 
! Отговори
бааа го преди 6 години
Безработица?!Началника на държавата-Али Реза от Банкя,рече че безработица НЯМА!
15
5
 
12
 
! Отговори
EMIGRANT EU преди 6 години
STE SE VRISTAT CHAKAYTE ,TE I DIRTITE POCHNAHA DA SE IZNASYAT V EU.POJELAVAM VI V NAY SKORO VREME DA OSTANETE S PENSIONERITE I SVEDITE DA ZAJIVEETE VESELO I DRUJELUBNO V BG KOCHINATA.
14
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато Банкянското го//ведо вилнее, никой няма да се върне. Никой ме иска да бъде нагло лъган, унижаван, грабен и потискане. Защо да се връщат? За да започнат работа, трябва някоя Герберска калинка да се обади, да даде съгласие. Дали е верен на партията. Това неще при БКП, днес е актуално също. И ако се окаже по-умен и образован от калинките, ще го изритат. Не търпят по-умните, то се знае. Монокнижника е Властелина, той решава всичко. Кой умен човек може да работи с него? Няма такъв.
13
2
 
23
 
! Отговори
Ученето преди 6 години
През цял живот е нещо което се опитаха да ни научат от ЕС точно заради това. Да не се усетиш един ден че нищо не знаеш, нищо не можеш да научиш и тогава да се вайкаш...Хващайте си живота в ръце и само напред. Учете, пробвайте. Няма не знам, няма не мога, никой не е нито много млад нито много стар.
12
3
 
31
 
! Отговори
ДНЕС преди 6 години
Завръщат се синовете на Политиците и Дъщерите им . В България става страшно - всеки Политик Краде - Депутатите Продават Държавата .Борисов Одъртя и вече няма Воля да Управлява Държавата , ще го чакаме като Бай Тошо да издаде багажа .
11
0
 
36
 
! Отговори
Скитник преди 6 години
Вярно е! И аз се връщам за 3 седмици от САЩ. Две в Европа и една в България!
10
3
 
35
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Връщат се тези които не са успяли да се реализират...Никой да не си мисли че в чужбина е лесно и парите се берат по дърветата.Може и Кембридж да си завършил не си ли намериш работа си никой.И доста от тези млади хора които ги рекламират че се връщат да помагат тукк е шменти капели.Не са се реализирали макар и с диплома.Е винаги има и изключения но са много малко.Да погледнем...здравеопазване......без коментар...пътна мрежа..култура на движение...без коментар...пенсии...без коментар..и още много.
9
0
 
42
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Уж има търсене, но като минеш 50-те нямаш шанс без значение квалификацията, собствен опит
8
36
 
17
 
! Отговори
Правилно е преди 6 години
Аз учих в чужбина, имах около 25 колеги българи. само аз и още един сме още в чужбина.В БГ за ИТ с опит заплатите почват от 3000лева до 7-8 хиляди.Който приказва че няма работа, да си седи вкъщи на село и да чака някой да дойде да го тъпче с пари. Който казва че България е бедна и "няма пари" е *** и не му стига акъла да направи нищо.
7
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завръщат се за да почиват, да видят родителите си, да им оставят някой лев и купят лекарства. И отново в САЩ или Европа. Баш Суджук паша кого лъже, себе си ли? Имало работа но хората били мързеливи. Не искали да работят. Кой няма да работи ако му се плаща нормално, а не 300-400 лева. Бяга българина, бърза, защото може и да хлопнал кепенците в Англия, например. За САЩ трябват визи и то още с години. Много отиват и не се връщат. България в ръцете на Суджук паша е като стара бричка, назад само.
6
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Връщата се но за две седмици за почивка и после си заминават.
5
4
 
62
 
! Отговори
Живял-видял преди 6 години
Не се връщайте млади хора. Тук нищо добро не ви чака.Или може би обичате корупция, беззаконие, дупки по пътищата, нагли мутри, чалга и т.н.Ако това ви харесва - Заповядайте!
4
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бат Бойко пак създава фалшиви новини, нали има балами да му се връзват, Бойко Хората бяга не се връшат тиква такава стига си лъгал народа.
3
1
 
52
 
! Отговори
бла бла преди 6 години
а тва за вкарването на чужденци много напоително ни го пишат всеки ден... Не ни дразнете, щото ще ви се види България тясна!
2
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще се върна .... след 10 години....
1
1
 
72
 
! Отговори
:):) преди 6 години
бла бла приказки, 1000 евра заплата мечта в Бг. В Сф може и по реална но в останалата част на Бг мираж.

Спонсорирани публикации