Завръщат ли се синовете български вкъщи? А безработицата?

Мобилността на младите работи за българския трудов пазар
Обновена: 8 авг 2017 19:35 | 8 авг 2017 19:30, Екип на Bloomberg
192
Завръщат ли се синовете български вкъщи? А безработицата?
Снимка: Pixabay

Безработицата в България е на много ниски нива и е крайно време да погледнем зад граница и да започнем да привличаме емигранти, които да запълнят позиции. Това каза Надя Василева от Manpower в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Напоследък се завръщат повече българи, отколкото преди 10 години. Те са от различни генерации, но най-вече млади хора, което е доста обещаващо. Да се надяваме, че това е тенденция, свързана с мобилността. Отиват в чужбина, подобряват опит, обогатяват езиковите си умения и предпочитат да се завърнат в България", каза тя.

Има сектори, в които заплатите днес имат двоен ръст, което е прецедент в световен мащаб, въпреки че все пак тръгваме от ниска база, отбеляза Василева.

"Все повече млади хора избират да учат в чужбина, но да се реализират в България. Това е свързано и с раздвижването на производството и на аутсорсинг индустрията у нас", допълни тя.

Фирмите в България са много затормозени от липсата на хора, допълни Василева.

"Компаниите буквално поглъщат всичко, което излезе на пазара и би могло да бъде обучено впоследствие. Преди бяха доста избирателни и не се съгласяваха да назначават хора, които трябва да бъдат обучавани", заяви Надя Василева.

Странят ли от поемане на отговорности младите хора? В кои сектори има недостиг на кадри?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
30
 
! Отговори
проф. Ан преди 6 години
Западните заплати не могат да се мерят нашите 400 евро. + това на запад плащаш яко данъци. Съвсем друго е да знаеш, че те чака тлъста пенсия от 200 евро, с които можеш да си платиш тока, водата по един хляб на ден и да пуснеш фиш от който чакаш нормален живот, след като 40 години си блъскал като роб. А и ритник от мутряга докато чакаш автобуса, за да отидеш на 20 километра, защото доматите са с 10 ст. по-евтини е неописуемо изживяване, където никъде другаде не можеш да усетиш. Разбирам ги
39
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом почнаха с тези поръчки статий значи кораба потъва нали виждам къде са младите цели области селата са само с един определен етнос
38
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз живея в САЩ от 15 години идвам си до БГ всяко лято за почивка тук познавам много много Българи и никой няма планове да се върне. Става обратното идват нови хора поредната фалшива новина
37
0
 
40
 
! Отговори
Абориген преди 6 години
Дрън та пляс. Гьобелсова пропаганда в най добрите традиции на Третия Райх. Една лъжа повторена 1000 пъти става истина. Притрябвало им е да се върнат за 10 пъти по малка заплата. Връщат се тези които обстоятелствата като болни родители примерно са ги принудили...
36
3
 
29
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Кой ще работи за 500 лева? Няма да се подиграват тук с нас! Имало глад за специалисти. Да си ги заврат отзад тези специалисти като са им притрябвали. Сега вече нямало глад, а излишък на специалисти. Предлагам направо да станем като Китай, защото то така ни на ляво, ни на дясно. Нито сме най-добрите, нито сме популярни като китайците.
35
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
глyпоcти , емиграцията достигна своя пик за последните 15 години , всеки месец се изнасят почти 30 000 души .
34
7
 
40
 
! Отговори
/./ преди 6 години
И тези, които ме убеждават че тук работата е заплатена, ще му кажа само едно - работник по полетата във Франция, взима повече отколкото да речем ИТ специалист в България. Кво да ми обясняват повече????? Няма смисъл.Франция на полето - мин. 10 евро на час, при ограничение 35 часа седмично + 12 часа х минимум 12,50 евро - стават 47 часа седмично. На месец това са 2000 евро, минимум. Заплатата на ИТ специалист в България е 2-3000 лева. По добре полетата на Франция, казвам ви го от опит.
33
42
 
15
 
! Отговори
Бо преди 6 години
Аз се прибрах след 15 г. и съм много щастлив. Имах кариера там, имам и тук. Имам десетки приятели, специалисти с топ-дипломи и тук, в БГ, са щастливи и богати. Те не са деца на еди кой си, умни са, широко скроени и бачкат здраво. Много коментиращи изгарят от завист и омраза, сигурно са бедни и грозни, но това е техен проблем.
32
2
 
17
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Суджук ,суджук за НАС!(ОПГ)
31
2
 
44
 
! Отговори
6 преди 6 години
Къде видяхте кой се връща да роботи за 400 лв глупости
30
4
 
46
 
! Отговори
/./ преди 6 години
Никой не се връща, дори напротив, изнасят се хората. Бягат от тука. Живот и здраве и аз наесен се изнасям от тая ***.
29
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мързеливият е такъв и тук и там.
28
5
 
9
 
! Отговори
Д-р Гугутков преди 6 години
До ВасилевЕй ***,ще ти раздуя ауспуха сцепен.
27
25
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 15 години съм в чужбина и много добре знам кои се връщат. Връщат се тези които не стават за нищо. Те са си мислели когато са отивали че всичко ще им се поднесе на тепсия. Да ама друг път. Цели 5 години съм спал под мостовете. Ял съм изхвърлената храна от веригите магазини в контейнерите на които им изтича срока на годност. Минал съм през куп премеждия но с волята и силният ми характер успях. Сега се радвам на семейство работа и много добри финанси. А тези които са мамини синчета се връщат!
26
9
 
14
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
След 5 години Фирмите няма да имат нужда от ИТ специалисти , все едно някой да ни учи как да садим домати .
25
54
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
В момента икономиката е в сериозен растеж и ако някой не изкарва добри пари или е много неграмотен и не може нищо или е мега мързелив!Работил съм в много европейски държави за добри пари, но в България е в пъти по-добре поне за мен. Стига сте мрънкали и бачкайте здраво и резултатите ще дойдат!
24
4
 
1
 
! Отговори
ДО 13 преди 6 години
Ти изби рибата , основател на но Интернет ли си ?Дори да е така не се изхвърляй като *** на песък - от 2020 година ЕС забранява Дизелите , няма къде да ръчкаш . баба ти къде е ?
23
5
 
45
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Вярно е! И аз се връщам за 3 седмици от САЩ. Две в Европа и една в България!---------И аз, и аз веднъж на две години се връщам в Бг, предполагам че и мнозина други като нас с вас се "връщат" веднъж в годината или може би веднъж на 2- 3 години.Но, по-важното е друго - Какво виждат онези от нас, които се връщат веднъж в годината в Бг.А, за съжаление това което виждаме не е никак обнадеждаващо!Мнозина познати и непознати направо ми казват " Не се връщай обратно момче, не си го и помисляй".
22
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От статията се разбира:безработица 0%:младите се връщат от чужбина(щото им харесва да работят за мин. рз, това не е споменато) :търсят се кадри, но няма, защото всички работят:и заплатите били добри... Абе къде живеем? В Швейцария? Или това е някакъв виц? За сведение на интервюираната госпожа: Потокът към терминал 1 и 2 се увеличава с всеки изминал ден. Цели семейства бягат от хубавия живот дето им го предлагате тук и от "липсата" на безработица.
21
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре заплатена работа има само в офисите на западните фирми в София.И то - езиците и компютърната грамотност са зъдължителни.Но България не е само София,Дами и Господа!Тя е малка част от България.