От септември – 950 лв. за директор, 760 лв. за млад учител

Обещаното от кабинета увеличение от 15% ще е за всички
56
От септември – 950 лв. за директор, 760 лв. за млад учител
Снимка: Булфото, архив

Учителите ще посрещнат първият звънец за новата учебна година с по-високи заплати. От септември минималното възнаграждение на училищен директор вече ще е 950 лв., а на заместниците му 887 лв.

За преподавателите, които за пръв път ще влязат в класните стаи, стартовата заплата ще е между 660 лв. до 760 лв.

Още по темата

Тази стъпка от скок на възнагражденията на учителите с 15% е част от реализирането на обещанието, заложено в управленската програма на правителството, която предвижда двойно увеличение на учителските заплати до края на мандата.

От септември минималната заплата за главен учител ще е 836 лв., а за старши учител – 792 лв.

Учителите, възпитателите, логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите, треньорите по вид спорт, рехабилитаторите на слуха и говора ще получават заплати, които започват от 760 лв.

С промените в Наредбата за нормиране и заплащане на труда на просветното министерство се въвеждат и две нови допълнителни трудови възнаграждения за педагозите.

От 1 януари 2018 г., 4% към заплатата ще получават учителите, които участват в съвместните екипи за обхващане и задържане на ученици в задължителната предучилищна и училищна възраст.

Същият процент ще получават и педагозите, които провеждат допълнително обучение на учениците, които не са усвоили учебната програма, както и на деца, които не владеят български език.


56
Още по темата: МОНзаплатиучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
5
 
! Отговори
валери иванов преди 7 месеца
Учителка с повече от 30 години педагогически стаж в София е с основна заплата по-малка от 800 лв. Махнете делегираните бюджети веднага!
49
1
 
3
 
! Отговори
Domuzchiev преди 1 година
Bravo, sega vnosni kelnerki i kamerierki ot Katar, utre i vnosni daskali ot Irak i Iran. Cok guzel efendi patriot general.
48
0
 
4
 
! Отговори
Нина преди 1 година
Ирина, не е лошо и ти да отидеш на някой урок, независимо от цената, че нещо ти куца правописа. Ама нищо, важното е, че си изразила компетентното си мнение, макар и доста неграмотно. Учете бе, нали сте умни, учете!
47
1
 
6
 
! Отговори
Ех РЕАЛИСТЕ преди 1 година
Реалисте,реалисте ,къде живееш,къде растеш ,къде пасеш бе мушморок?Има ХРОНИЧЕН недостиг на учители.Какви кметове какви съдии? Ей момче учи за да изкараш матурата че иначе този мозък съвсем ще залинее
46
8
 
16
 
! Отговори
Ирина преди 1 година
Незнам какви са тия учители като децата ни постоянно ходят на частни уроци. Плащат се 20, 30, 50 и нагоре лева за час. Никъде не се декларират тези пари, никакви данъци не се плащат за тях. НАП къде сте в тази ситуация?
Ако съберете от частни уроци и частни прегледи заплатите тогава им увеличите.
Рекетьори! !!
45
8
 
12
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 1 година
До Анонимен

И млад, и стар учител е невъзможно да влезе в училище, ако е извън системата. Учител се става само с връзки. Не просто с познати, не с конкурси. САМО ВРЪЗКИ! Трябва да си човек на някои от властта- кмет, зам, кмет, областен, съдия, прокурор, от МВР, шеф-кадри от болниците, партийните ръководства... Иначе ще си обикаляш от училище на училище да размяташ ненужна диплома за магистър, пък ще назначат някой задочник със средно образование, уж щото е младеж, пък ти си на 40год.
44
11
 
11
 
! Отговори
Стига с тези учители преди 1 година
Защо не се вдигат заплатите на университетските преподаватели? На асистентите заплатите са по- ниски от тези на младшите учители! ???? Ама понеже учителите са много и затова на тях вдигат, за да се отбележи колко е щедро правителството! А на библиотекарите със смешните 500 лева заплата!? Защо се мълчи затова? Само се оплакват учителите, ама да заемеш учителско място трябва директорът да даде благословията си! Особено за София- без връзки не става да започнеш работа като учител!
43
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднъж минавах покрай двора на едно училище и видях даскал по физическо възпитание да изпитва учениците от класа на дълъг скок. Картината беше следната : Децата бяха застанали в колона на тратоар в училищния двор и от място скачаха, като постижението им се измерваше в броя прескочени тротоарни плочки. Даскалът държеше една тетрадка в която записваше резултатите на децата и ядеше слънчогледови семки все едно, че е на стадиона на футболен мач ! Еее, на това какво му се вика ! Даскали - Боклуци!)
42
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължават да се гаврят с учителите,а искат да възпитават и учат децата им.350 евро заплата!?Еййййй,вие луди ли сте,бе?Кой ще ви работи за тази мизерия?Знаете ли колко знания,усилия,нерви и време трябват на днешните учители за да се спавят с вашите отрочета,които често се държат грубо и невъзпитано със своите преподаватели,без уважение и със самочувствие,подплатено в много случаи от позицията на мама и тати.Я работете вие за тези пари.
41
1
 
15
 
! Отговори
Смешник преди 1 година
Докато минималната ставка не стане 5 лв час
Няма и чистачи скоро да сенамврят в бг само глупости слушаме. Да излезе един депотата да го каже в прав текст че няма да станат нещата
И по добре да емигрират хората . бият ми се в гърдите 1200лв средна заплата а един даскал да зима 600 лв не е нормално всички знаем как се изчислява тая средна заплата . но да ти говорят глупости само стига ако един вишист не зима поне средна заплата от 1200 уж то незнам кой я взима един ядренфизик сиг с 10 г.опит ли
40
1
 
21
 
! Отговори
Eлена преди 1 година
До Анонимен:
Е,кажи какво работиш и за какво ставаш!Кандидатствах през 1984г.(Първи випуск на висше-НУП),с диплома 5.82.Не съм и пробвала друга специалност,защото тази желаех.
Сега имам и 2-ПКС,а почти всички мои колеги са добри,утвърдени учители.
Факт е,че повечето млади наистина не са за професията и не желаят да се развиват.Не ги упреквам,вижте заплатите.Изкарайте един ден в училище сред шум и стрес и можем да си говорим,аз други професии не коментирам,защото не мога да знам как е!
39
2
 
4
 
! Отговори
Безработен преди 1 година
Ееееее па тогава да се цаним за директор,щом ще дават по иляда лева?!
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Учителка

Има хора преподават информатика и програмиране , а никога не са били програмисти във фирма , не са написали един ред код.. На какво тези хора ще научат децата .. Ако ще да имат 10 класа квалификации..
Същата работа с учителите по математика , биология , физика. Вижте учебниците по научните направления и по педагогика .. едните са лесни , другите трудни..
37
19
 
13
 
! Отговори
майка преди 1 година
Стига с тия учители. ..повечето не знаят по какво са учители. ..завършват псевдо университети като ЮЗУ Благоевград. ..платено разбира се обучение...неграмотни са...и са накичени с дарове от учениците като елха. ..пишат хубави оценки срещу пари...пълна пародия
36
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
директор - 950лв ????

като келнер на кораб получавам 7 пъти повече без дори да имам висшо

къде е мотивацията за хората да остават в България?
35
1
 
14
 
! Отговори
Учителка преди 1 година
До Анонимен

Бъркаш понятията- никъде не споменавам за КЛАС квалификация. Става въпрос за професионална квалификация. Аз нямам амбиция да ставам учен с някакви титли. Работя това, което обичам и което умея най-добре. Стига с това заяждане, хора! Бъдете щастливи!
34
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младши бачка 12 часа, а старши 8 часа. Диерктор не бачка а уволнява.
33
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако повечето даскаля са с умственият багаж на пешещата в несвяст във форума УЧИТЕЛКА, то в образователната ни система има сериозен проблем !
32
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старши и младши има само в казармата . младшия оправя леглото на старшия , купува му цигари със собствени пари.
31
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Учителка

Да си станала доктор на науките досега.. Какви са тези измислени клас квалификации, на килограм ли дават..
Има си закон за висшето образование и научните степени .. Защо са вас са други правилата..
Има хора защитават апирантура - обучение по математика или физика или информатика.. това го разбирам .. Тука тези клас квалификации е комунистическа работа , да се уредят партийните секретарки.