Завърнали се българи: Можем да повлияем за промените!

Мариана Ханъмова и Петър Бояджиев в ефира на Bulgaria ON AIR
16 авг 2017 11:30, Анисия Иванова
64

4806 гледания   |  Още видео

Рекламистът Петър Бояджиев завършва образованието си във Великобритания, като на Острова и в Германия натрупва трудов стаж, но е решил да се върне в родината си. Запитан защо е избрал България за професионалното си развитие, гостът на "България сутрин" отговори: "Имам какво да дам на страната си. Тук можем да се развием, има какво да направим в полза на обществото ни. Интересно е не там, където всичко вече е развито, а където тепърва можеш да повлияеш за някакви промени", убеден е Бояджиев.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че 50% от колегите му от университета в Англия са се върнали в България. Според него успехът не е въпрос на финанси, а на лична нагласа за какво се стремиш и, докато даваш позитивен пример и имаш такава нагласа, то това е достатъчно.

На 5 септември в София ще се проведе 10-то юбилейно издание на форума "Кариера в България. Защо не?", който се провежда под патронажа на Европейския парламент.

Идеята на инициативата е да информира българите, придобили опита си в чужбина, каква е бизнес средата у нас и какви са възможностите им за кариерно развитие и в родината.

По думите на организатора на "Кариера в България. Защо не?" Мариана Ханъмова бизнес средата в страната се подобрява.

Според анкетни проучвания, дело на Форума, се наблюдава тенденцията все повече българи да се завръщат в родината - над 50%, в сравнение с преди 10 години.

"Българските работодатели също предлагат конкурентни условия за развитие. Тук заплащането е по-ниско, но стандартът на живот, който успяваш да си осигуриш с тези пари е несравним, защото една сума не значи нищо, съпоставена с разходите, които имаш", посочи Ханъмова.

Тя отбеляза как израстването в една компания в чужбина отнема от 5 до 10 години, докато в България това се постига много по-бързо.

"Това за младите хора е изключително добра възможност, която им позволява да са конкурентоспособни навсякъде по света", заключи Мариана Ханъмова.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завръщат се само тези които имат връзкарска службичка в мутроландия. Също така се завръщат и тези които са ги изритали отзад. Аз съм от тези които 5 години спах под мостовете хранех се от контейнерите работех на черно хамалска работа. Докато един ден всичко си дойде на мястото. Ожених се за богато момиче започнах сносна работа родиха ни се две деца и в момента живота ми е като в приказка. За да успееш трябат воля и работа. Огънеш ли се умираш.
38
5
 
21
 
! Отговори
наблюдавам ,че се преди 1 година
Връщат връзкарите на "нашите" хора децата и приближени до структурите ! За тях има готови топли службици .
А вие по чужбината ,ако нямате връзки в Бг хич не се връщайте-да не си скубете косите после.
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега в кой и кол център ще бачка ученият рекламист???
36
4
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
Като работиш нелегално така е...но това че си несретник не означава че в тиквостан има повече хляб. Тука има храна за престъпници, деседесари и приближени - знаем на кого!
35
3
 
6
 
! Отговори
бг смешки преди 1 година
те и до сега са си тука - харчат си крадените пари ...... единият има 15 хотела на морето .....
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На времето едни юпита така се върнаха, че още ни държи влага.
33
2
 
21
 
! Отговори
бг простаци преди 1 година
иконмиката е на дъното ...... произдвоство няма , банките въртят далавери заедно с политиците - олигарси и са несигурни ....всичко краде от където свари - от държавата от народа и тн ..... работадателите не искат да плащат заплати и осигуровки ..... с една ДУМА НЕСПАЯСЕМО ПОЛОЖЕНИЕ ! КАТО прибавим и озтеглените от ББ И неговите пишман министерчета 35 млрд лв картинката става доста мрачна .......
32
0
 
7
 
! Отговори
до33 преди 1 година
да , прав си на 100% ....то за тва всичко гледа да се набута в паралемента и във властта за да крадне от тамм ......
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завръщането си струва ако се набуташ на държавна служба където се разпределят пари. Останалото е блато от което измъкването е трудно.
30
2
 
12
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 1 година
ми тя държавата е тръгнала точно натам - на закриване ! тук остават само циганиори и прости ГАНИОВЦИ ....... като прибавим и простите и алчни до безобразие бг рабодатели , които не искат да плащат заплати картниката става потресаваща ...... аз отдавна разправям че БГ умира ....... но няма кой да чуе ! както казах - простащина , алчност ,дребнавост , завист , злоба ....... нема как да станат нещата ..........
29
4
 
1
 
! Отговори
локо преди 1 година
До един завърнал се (25)

А парите, които си спестил и инвестирал за 10 години, няма ли да компенсират намалялата българска пенсия
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
честита демокрация, скоро ще чукнем 6млн. Преизпълнихме плана на големия брат САЩ.

Що не скачате с двата пръста на площада бе? Нещо млъкнахте, не сте така будни. Айде - кой не скача е червен - а, у!

Яжте демокрация до краят, който не е далече
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вместо да работиш за 4-5 хил евра, като специалист ще бачкаш за 800-1200 лв за някой с бентли в България... абе я марш у лево бе, дано фалирате всиките дебелогъзи, тесногръди, плоски мозъчета на прехода. От сърце ви го желая - цялата държава на бунището и да се закрива.

Демографите го казаха ясно - 2035 това което днес е в малките и средни градове ще бъде навсякъде. А българинът доброволно се превръща в малцинство в държавата си.

Мина лошото, започна страшното. Спасение - поединично
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тропнал някой по масата и се върнал да оправя - и какво ще оправиш ти бе?!

онзи с дебелия врат дето го преизбирате 3-ти път изтегли 20млрд за пореден път.

И за какво да се връщат, че да им плащам лихвите ли?

няма да се върна в България - преизбирайте си тиквоча колкото си искате.

Няма децата ми да живеят в нищета и с долнопробните малцинства, да плащат КТБ и милиардите на боко..

Ей това е накратко
25
1
 
11
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 1 година
тЕ ХУБАВО са се върнали ....ама ГАНИО БАЛКАНСКИ е неспасяема работа ! простащина , завист и всенайковщина на макс примесена с типчината селска т@панаращина и алчност .... никво спасение няма за БГ за този калпав матрЯл .....
24
4
 
19
 
! Отговори
един завърнал се преди 1 година
Аз съм от завърналите се. Ситуацията е следната: на 22 г. заминах да се препитавам в чужбина, на 31 г. се върнах в България. Не ми се признава и ден стаж от престоя там. Това означава, че на 32 год.за първи път имам трудова книжка, която е по-празна и от международния ми паспорт. Утре ако започна работа в България за 600 лв., ще ми удържат по едно 100-150 лева на месец, това са на година близо 2000 лв. Но аз пенсия няма да взема, тъй като съм закъснял.с поне 10 години. Кой харчи моите пари???
23
3
 
21
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Когато започнат да се завръщат инженери тогава може и да потръгне.С реклама няма да стане защото първо трябва да имаш обект който да рекламираш.
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запитан защо е избрал България за професионалното си развитие, гостът на "България сутрин" отговори: "Имам какво да дам на страната си...
Айде стига с тоя фалшив патриотизъм. Като толкова иска да даде на страната си, що не работи без пари и да превежда заплатата си в Държавния бюджет.
21
3
 
20
 
! Отговори
ОНЗИ преди 1 година
Абе ОНЗИ или ОНАЗИ ако знаеш английски език това не означава че си КОНКУРЕНТНОСПОСОБЕН. Едно е да мучиш на английски и съвсем друга е да създаваш конкурентноспособни примерно машиностроителни технологии...Този бил зъвършил университет за умение да пропагандираш - и какво от това 12 Една машина за да я пропагандираш е необходимо пръво да я създадеш като документация и като изделие в метал - тези там наясно ли са с това!?
20
9
 
15
 
! Отговори
мъка! преди 1 година
Познавам кадърни хора, завършили образованието си в престижни университети и с добра реализация в България. Така са преценили, така са направили. Работят си, гледат си семействата и не дават интервюта. Нито са хукнали да правят социална промяна или разни други тинтири-минтири