Търсят се 2000 учители, а 15 септември наближава!

Проблемът в сектор "Образование" е много осезаем
30 авг 2017 21:00, Александър Попов
65

4934 гледания   |  Още видео

Над 15 000 са свободните работни места, които са обявили фирмите у нас. Според данните на Агенцията по заетостта по-голямата част от тях са в частния сектор, съобщава Bulgaria ON AIR. Най-много обявени позиции има в сектора на преработващата промишелност, следвана от търговията и администрацията.

Най-търсените професии според заявените работни места в бюрата по труда са учители, продавач-консултанти и машинни работници. Броят на регистрираните безработни в края на месец юли са над 220 000, като от тях близо половина са с основно и по-ниско образование. Едва 12% са с висше образование.

Осезаем е проблемът в сектор "Образование". По-малко от месец преди началото на учебната година се търсят над 2000 педагози.

По данни на синдикати липсват специалисти по математика, информатика и чужди езици. Намирането на кадри е трудно както в малките населени места, така и в големите градове.

В следващите между 5 и 15 години се очаква най-голям недостиг в сферата на средното образование. В момента образователното министерство разработва стратегия за преодоляване на проблема. Една от мерките, която ведомството обсъжда, е на преподавателите в пенсионна възраст да се предлагат длъжности с по-ниско натоварване, въпреки че и сега броя на тези учители е голям.


65
Още по темата: учителиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е връзки дори и за учител с 500 лв. Нивото потресаващо. Имаше една министърка която казваше вишОто образование. Ненужен материал, злоба, интриги...простотия и когато това се после, после какво жъне на работните места?
58
1
 
9
 
! Отговори
нереалист преди 1 година
До 0,0

Никой не търси учители. Не го ли разбрахте? Има страшно много безработни учители на възраст 30-35-40-45години. Ама никой не ги кани на работа. С твърдението, че се търсят учители, целят да привлекат младежи в педагогическите специалности в университетите, щото бройките в университетите стоят незапълнени. Ако има глад за учители, ще направят някои специалности без семестриални такси.
Това- Търсят се 2000 учителя, стана като- Емигрантите се завръщат в Бг.
57
3
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Тези, които никога не са хващали дневник под мишница нека не коментират високите заплати на учителите и многото свободно време. Когато само за един час влезеш в някоя ромска миризлива паралелка каквито и парфюми да си използвала каквото и да е желание да имаш всичко отива по дяволите. Когато само един ром влезе в автобуса се усеща миризмата а какво е в цяла паралелка? Много от децата дори и не роми ги гледат ако могат баби и дядовци и чакат учителя да ги възпитава. Шумът в училище е равен на ад.
56
0
 
6
 
! Отговори
али преди 1 година
Според мен е малко преувеличено в тази статия.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато г е н ералната линия е далаверата и ала бала верата, процъфтяващи в най-ниско грамотни почви, за какво образование ще си говорим, за какви пет лева или 800, 1000, 3 милиона? Форма без съдържание е образователната бг система.
54
0
 
5
 
! Отговори
фдгфг преди 1 година
внесете ги от унгария , нали туризма така си еши проблема
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
обаче повечето свободни места са в частния сектор. народа се ориентира в държавния.. що ве? И в Африка частния сектор дсава по- виски заплати, за тва!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бизнеса откога реве с крокодилски сълзи... ВДИГАЙТЕ ЗАПЛАТИТЕ БЕ! КО СЕ ПРАИТЕ НА МОМИ! ПОЛИТИКА НА ДОХОДИТЕ, КАКТО СЕ КАЗВА УЧЕНО.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей сега се юрнахме... хаха . аве тия пито-платено статии докога ве? То кадри няма, инженери няма, доктори няма -всеки ден! Писна ни! Кво баламосвате, мислите, че някой ще ви върже ли? Олигарси, не вървите!
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
единственото което не достига в България са децата. Преди са се раждали по 100 хиляди бебета годишно, днес се раждат около 60 хиляди. Половината от които са от ромски произход.
И това нещо не е от днес, а от 20 години, затова има свободни места в Софийския университет на трето класиране.
Защото не си намаляват местата и в момента с тройка ставаш студент, а преди с 5-ца оставаш извън класиранията.
49
19
 
3
 
! Отговори
дам преди 1 година
Имам позната учител.
Лятно време е близо 3 месеца свободна, защото учениците са във ваканция. По време на учебната година, пак има 3-4 ваканции.
Заплати от хиляда лева със сто дни отпуск, не е зле. Като добавим и събота и неделя и се оказва , че работят реално по 100 дни в година за по няколко часа.
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните измислици.
Утре ще излезят и ще кажат , че недостигали 5 хиляди полицая, но никой не казва , че сме с най-много такива на глава от населението.
Имат някакви норми, които са от преди 30 години , когато населението на България е било 9 милиона. Днес реално в България живеят около 6, но искат броя на чиновниците да си остане същия.
Едно време един учител преподаваше на 7-8 класа , днес в училищата има по 2 паралелки и ходят за по 3 часа на работа...
47
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онова нещастие Куневица нали пенсионира около 3 000 учители за да направи място на младите. А се оказа, че млади няма. Кой я взе за министър в Б 2, Бате Бучко от село Б. И той ли не е виновен за тази простотия? Но него не го влече науката, образованието, не се мисли с переспектива. Не може неграмотни, алчни и крадливи да управляват. Резултатите ги виждаме от Б 1 и Б 2. Разруха. А отговорност никой не носи?????
46
0
 
16
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Не се изискват пари, а само решителни мерки - да се направи мандат за директорите. Знаете ли какви *** и комплексари са?! И решават съдбите на учители и деца...
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направят заплатата 8000 лв на месец, колкото взимам в Китай и се хващам веднага
44
0
 
24
 
! Отговори
0,0 преди 1 година
Няма какво да ги търсите. Вдигнете им заплатите и те сами ще дойдат!
43
1
 
22
 
! Отговори
Тиквоний Тъпий преди 1 година
Много скоро ще търсим и медицински сестри, дори по-отчаяно ще ги търсим.
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бивша
Искрено се надявам да не сте преподавала български език.
41
1
 
27
 
! Отговори
идеал преди 1 година
Идеалът за българския учител - красив, богат скромен и да няма претенции за заплата (към директора) и за знания(към ученика)
40
6
 
34
 
! Отговори
Бивша преди 1 година
Който не е ял попарата на образованието,той нищо не знае!!! Съжалявам младите, тези които се излъжат да влязат веднъж в училище ще съжаляват горко! Гнездо на змии,стари лелки,злобни и интриганти. пази Боже да влезе красиво младо моме...ще го изядат за два дни,живо! Учениците пък...в по горните класове са ***,в по голямата част. Всичко е гнилоч!!! Само директора е добре, той усвоява....