На 15-и: 210 деца бежанци тръгват на училище в София

Безплатни автобуси ще ги превозват до учебните заведения
110
На 15-и: 210 деца бежанци тръгват на училище в София
Снимка: Булфото, архив

До 210 деца, чакащи за статут на бежанци, се очаква да тръгнат на училище в София на 15 септември, става ясно от обществена поръчка на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), пише "Сега". Тя е обявила, че търси фирма, която да превозва безплатно учениците от софийските центрове за настаняване до няколко столични учебни заведения.

Децата от центъра в "Овча купел" ще учат в 66-о училище "Филип Станиславов", а тези от "Военна рампа" - в 59-о основно училище "Васил Левски", 74-то училище "Гоце Делчев, 54-то училище "Св. Иван Рилски" и гимназията по облекло "Княгиня Мария Луиза".

От центъра във "Враждебна" децата ще се превозват до 85-о СОУ "Отец Паисий" и 124-то основно училище "Васил Левски". За превоза до училищата са предвидени 70 хил. лв. без ДДС.

От всеки от трите центъра - "Овча купел", "Военна рампа" и "Враждебна" - се предвижда да има по максимум 34 деца до седми клас и 36 - до дванадесети клас, тоест общо до 210.

Това ще бъде поредният опит децата на идващите у нас мигранти да бъдат интегрирани. Традиционно чужденците използват България само за да влязат на територията на ЕС и да получат някакъв статут, а след това бързо поемат към Западна Европа.

Няма официална статистика колко деца бежанци има в момента в България, тъй като заради нелегалното отпътуване към други европейски държави броят им се мени непрекъснато. На страницата на агенцията за бежанците има статистика, че от 1 януари до 31 юли 272 непридружени деца са подали молби за статут у нас. Общият брой на потърсилите закрила за същия период е 2319 души. Няма информация колко от тях все още са тук, но едва ли са много - през последните месеци бежанските лагери са полупразни.

По данни на ДАБ 553 деца са получили статут през първите 7 месеца т.г. Те обаче би трябвало да са напуснали бежанските общежития и за тях няма информация дали са останали у нас, ще ходят ли на училище и къде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: училищедеца бежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
4
 
! Отговори
ислямско нахалство преди 6 години
210те деца "бежанци" трябва да бъдат предадени на посолствата на държавите от които са дошли.Те да си транспортират до дома им.Стига вече.Не искаме да интегрираме и изхранваме ислямски нашественици.
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е-гати т-урския сайг, позор!!!
75
2
 
19
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Защо изтрихте коментара ми?Всичко в него беше истина! Преди да триете си направете един сърч...шиити до ден днешен се избиват взаимно със сунити...турци с кюрди...а ако не сте чували...или чели за ислямските деца-бойци на Боку Харам в Нигерия - ослущайте се! Целият западен свят стана свидетел на скандални фотографии на които те позират с отрязаните глави на християнските им съграждани!Това са факти господа - не са измислици!
74
8
 
4
 
! Отговори
до Циник (№79) преди 6 години
Това, за което пишеш, ще е актуално временно.Засега номерът минава, защото има чувствителна разлика в цивилизационното ниво. Не-мюсюлманчетата са потомци на хора, които още преди векове са спрели да преследват и унищожават хората, изповядващи други религии.Затова те очакват съответните официални власти - в случая, училищните ръководства, да се намесят ефективно. Това явно не се случва, поради недомислени директиви.Е, тогава по-цивилизованите деца сами ще измислят как да се справят с ***
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 65Ще започнем от теб.
72
6
 
6
 
! Отговори
Ай чиститу... преди 6 години
..новото поколение "софиянци" . Провинциалистите ви пречеха. Нека сега тез да ва таковат.
71
1
 
20
 
! Отговори
Циник продължение преди 6 години
...а толерасти като теб се чешат по главите...и подсмърчат! И още...българите на запад ( без българските роми) работят здраво...плащат данъци. .и не мачкат с тирове гражданите на приелите ги държави! Тези 2 000 000 българи внасят в бюджета на България - милиарди...повече от директните инвестиции на фирми!! Но както вече казах...толерасти като теб замерят по гарите в Мюнхен афганистанските талибани с плюшени мечета, и дрънкат за интеграция на неинтегрируеммата па плач!
70
3
 
19
 
! Отговори
Циник до 77 преди 6 години
Вижда се, че не си бил добър ученик ...вероятно често си повтарял класа! Иначе щеше да знаеш разликата между бежанци, и НЕЛЕГАЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ МИГРАНТИ!Но нищо...детето ти може и да я "усети", когато тези "правоверните" му разбият носа в междучасието - за принципни религиозни различия! В страни, като Франция и Германия децата на ислямски родители отдавна са си направили "клики" и тормозят всички останали деца..без разлика ...християни...будисти...или таоисти...а толерасти като теб се чешат по г
69
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 77Сащ не са ли цивилизовани?Не искат бежанци.Руснаците и те не искат бежанци.Чехи поляци унгарци и те не са цивилизовани.Е те не останаха държави.Само италия,испания и германия.Два ромски катуна и психично увредени комплексари с чувство за вина от нещо което е станало преди да бъдат родени.Тва ли са "цивилизованите" А да и шведите.Вече имат градове където официалната власт не съществува.Голяма цивилизация,няма що.
68
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така правят цивилизованите държави! Българинът упорит да се нарече бавно развиващ се, нищо че повече от 2 млн българи са бежанци.
67
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека тези деца се образоват. Това е добре за всички ни!Който учи ще сполучи.
66
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да спонсорираме младите български семейства с пари и жилища, ние отглеждаме тези нагли по природа арабчета. Същото и с малцинството, което *** толкова много държат да наричаме "роми" - техните деца са извозвани с бусове, осигурени с дрехи и учебници чрез данъците на младите български семейства, които освен да отглеждат деца, трябва и да свързват двата края.
65
3
 
33
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Има такъв пример в природата...даже много...първият - Кукувицата снася яйцата си в чуждо гнездо , и рожбите и изхвърлят от гнездото поколението на "приемните родители"А пустинната оса ...ужилва тарантулата...парализира я жива...и снася ларвите си в нея...растат и се хранят с плътта на още живата тарантула!"Пустинните оси" в Европа вече са милиони..И се хранят с плътта ни!
64
1
 
16
 
! Отговори
Неа преди 6 години
И не разбрах защо да не помогнем на българчетата каквито и да са те ? Не са такива от хубаво за всеки случай ...
63
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано и повече да последват примера им, България има нужда от такива хора - качествени, трудолюбиви, да се интегрират. И дано повече да идват.Паплачта да ходи в Европа.
62
3
 
20
 
! Отговори
Циник до 67 преди 6 години
Така ли те учи ходжата?Да монтират метални детектори пред училищата...че новопристигналите са научени да решават споровете с калъчка.
61
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един провал на Бойко и ГЕРБ! Вкара вълка в кошарата! Вместо да бъдат незабавно депортирани за Турция (както уж беше договорката с Ердоган), те посрещат подчовешката ислямска и3мeт с хляб и сол едва ли не и пускат малките терористчета в класните стаи при децата ни!
60
4
 
21
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Те какво точно качествено са направили че гените са им качествени ???- Съжалявам че си заобиколен(а) от българчета които правят това . Аз не съм ...
59
3
 
14
 
! Отговори
Неа до 65 преди 6 години
Айде да ни отървеш от присъствието си с някоя атракция от вашите ... Амин!
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но сме умни