На 15-и: 210 деца бежанци тръгват на училище в София

Безплатни автобуси ще ги превозват до учебните заведения
110
На 15-и: 210 деца бежанци тръгват на училище в София
Снимка: Булфото, архив

До 210 деца, чакащи за статут на бежанци, се очаква да тръгнат на училище в София на 15 септември, става ясно от обществена поръчка на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), пише "Сега". Тя е обявила, че търси фирма, която да превозва безплатно учениците от софийските центрове за настаняване до няколко столични учебни заведения.

Децата от центъра в "Овча купел" ще учат в 66-о училище "Филип Станиславов", а тези от "Военна рампа" - в 59-о основно училище "Васил Левски", 74-то училище "Гоце Делчев, 54-то училище "Св. Иван Рилски" и гимназията по облекло "Княгиня Мария Луиза".

От центъра във "Враждебна" децата ще се превозват до 85-о СОУ "Отец Паисий" и 124-то основно училище "Васил Левски". За превоза до училищата са предвидени 70 хил. лв. без ДДС.

От всеки от трите центъра - "Овча купел", "Военна рампа" и "Враждебна" - се предвижда да има по максимум 34 деца до седми клас и 36 - до дванадесети клас, тоест общо до 210.

Това ще бъде поредният опит децата на идващите у нас мигранти да бъдат интегрирани. Традиционно чужденците използват България само за да влязат на територията на ЕС и да получат някакъв статут, а след това бързо поемат към Западна Европа.

Няма официална статистика колко деца бежанци има в момента в България, тъй като заради нелегалното отпътуване към други европейски държави броят им се мени непрекъснато. На страницата на агенцията за бежанците има статистика, че от 1 януари до 31 юли 272 непридружени деца са подали молби за статут у нас. Общият брой на потърсилите закрила за същия период е 2319 души. Няма информация колко от тях все още са тук, но едва ли са много - през последните месеци бежанските лагери са полупразни.

По данни на ДАБ 553 деца са получили статут през първите 7 месеца т.г. Те обаче би трябвало да са напуснали бежанските общежития и за тях няма информация дали са останали у нас, ще ходят ли на училище и къде.


110
Още по темата: училищедеца бежанци
Още от
Напиши коментар Коментари
78
0
 
4
 
! Отговори
ислямско нахалство преди 10 месеца
210те деца "бежанци" трябва да бъдат предадени на посолствата на държавите от които са дошли.Те да си транспортират до дома им.Стига вече.Не искаме да интегрираме и изхранваме ислямски нашественици.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е-гати т-урския сайг, позор!!!
76
2
 
19
 
! Отговори
Циник преди 10 месеца
Защо изтрихте коментара ми?
Всичко в него беше истина! Преди да триете си направете един сърч...шиити до ден днешен се избиват взаимно със сунити...турци с кюрди...а ако не сте чували...или чели за ислямските деца-бойци на Боку Харам в Нигерия - ослущайте се! Целият западен свят стана свидетел на скандални фотографии на които те позират с отрязаните глави на християнските им съграждани!
Това са факти господа - не са измислици!
75
8
 
4
 
! Отговори
до Циник (№79) преди 10 месеца
Това, за което пишеш, ще е актуално временно.
Засега номерът минава, защото има чувствителна разлика в цивилизационното ниво. Не-мюсюлманчетата са потомци на хора, които още преди векове са спрели да преследват и унищожават хората, изповядващи други религии.Затова те очакват съответните официални власти - в случая, училищните ръководства, да се намесят ефективно. Това явно не се случва, поради недомислени директиви.
Е, тогава по-цивилизованите деца сами ще измислят как да се справят с хлебарките
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 65

Ще започнем от теб.
73
6
 
6
 
! Отговори
Ай чиститу... преди 10 месеца
..новото поколение "софиянци" . Провинциалистите ви пречеха. Нека сега тез да ва таковат.
72
1
 
20
 
! Отговори
Циник продължение преди 10 месеца
...а толерасти като теб се чешат по главите...и подсмърчат! И още...българите на запад ( без българските роми) работят здраво...плащат данъци. .и не мачкат с тирове гражданите на приелите ги държави! Тези 2 000 000 българи внасят в бюджета на България - милиарди...повече от директните инвестиции на фирми!!
Но както вече казах...толерасти като теб замерят по гарите в Мюнхен афганистанските талибани с плюшени мечета, и дрънкат за интеграция на неинтегрируеммата па плач!
71
3
 
19
 
! Отговори
Циник до 77 преди 10 месеца
Вижда се, че не си бил добър ученик ...вероятно често си повтарял класа! Иначе щеше да знаеш разликата между бежанци, и НЕЛЕГАЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ МИГРАНТИ!
Но нищо...детето ти може и да я "усети", когато тези "правоверните" му разбият носа в междучасието - за принципни религиозни различия! В страни, като Франция и Германия децата на ислямски родители отдавна са си направили "клики" и тормозят всички останали деца..без разлика ...християни...будисти...или таоисти...а толерасти като теб се чешат по г
70
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 77
Сащ не са ли цивилизовани?Не искат бежанци.Руснаците и те не искат бежанци.Чехи поляци унгарци и те не са цивилизовани.Е те не останаха държави.Само италия,испания и германия.Два ромски катуна и психично увредени комплексари с чувство за вина от нещо което е станало преди да бъдат родени.Тва ли са "цивилизованите" А да и шведите.Вече имат градове където официалната власт не съществува.Голяма цивилизация,няма що.
69
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така правят цивилизованите държави! Българинът упорит да се нарече бавно развиващ се, нищо че повече от 2 млн българи са бежанци.
68
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека тези деца се образоват. Това е добре за всички ни!
Който учи ще сполучи.
67
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вместо да спонсорираме младите български семейства с пари и жилища, ние отглеждаме тези нагли по природа арабчета. Същото и с малцинството, което модераторите толкова много държат да наричаме "роми" - техните деца са извозвани с бусове, осигурени с дрехи и учебници чрез данъците на младите български семейства, които освен да отглеждат деца, трябва и да свързват двата края.
66
3
 
33
 
! Отговори
Циник преди 10 месеца
Има такъв пример в природата...даже много...първият - Кукувицата снася яйцата си в чуждо гнездо , и рожбите и изхвърлят от гнездото поколението на "приемните родители"
А пустинната оса ...ужилва тарантулата...парализира я жива...и снася ларвите си в нея...растат и се хранят с плътта на още живата тарантула!
"Пустинните оси" в Европа вече са милиони..
И се хранят с плътта ни!
65
1
 
16
 
! Отговори
Неа преди 10 месеца
И не разбрах защо да не помогнем на българчетата каквито и да са те ? Не са такива от хубаво за всеки случай ...
64
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дано и повече да последват примера им, България има нужда от такива хора - качествени, трудолюбиви, да се интегрират. И дано повече да идват.
Паплачта да ходи в Европа.
63
3
 
20
 
! Отговори
Циник до 67 преди 10 месеца
Така ли те учи ходжата?
Да монтират метални детектори пред училищата...че новопристигналите са научени да решават споровете с калъчка.
62
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още един провал на Бойко и ГЕРБ! Вкара вълка в кошарата! Вместо да бъдат незабавно депортирани за Турция (както уж беше договорката с Ердоган), те посрещат подчовешката ислямска и3мeт с хляб и сол едва ли не и пускат малките терористчета в класните стаи при децата ни!
61
4
 
21
 
! Отговори
Неа преди 10 месеца
Те какво точно качествено са направили че гените са им качествени ???- Съжалявам че си заобиколен(а) от българчета които правят това . Аз не съм ...
60
3
 
14
 
! Отговори
Неа до 65 преди 10 месеца
Айде да ни отървеш от присъствието си с някоя атракция от вашите ... Амин!
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Но сме умни