Из учебници за 6 клас: Има ли място джихадът в учебната програма?

Урок за принципите на джихада възмути родители
19 окт 2017 09:00, Боряна Павлова
95

7660 гледания   |  Още видео
Текст за принципите на джихада в учебник по история за 6 клас възмути родителите. Проф. Христо Матанов, който е съавтор на учебника за 6 клас, бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че съдържанието се спуска от Министерството на образованието и екипът е задължен да го следва.

"Джихадът е полезно знание. Когато нещо е световен проблем, това трябва да се обясни", настоя проф. Матанов в "България сутрин".

Още по темата

"Изучаването на религия е личен избор, избор на семейството. Всяко натрапване на чужда религия е прекалено. Прекалено е на откриването на първия учебен ден да има водосвети и попове. Ако в това училище учат мюсюлманчета?", коментира родителят Елена Хаджигенова.

На свой ред тя попита защо учебниците не изучават история на изкуството и подчерта, че трябва да има контрол на съдържанието от страна на родителите и преподавателите.

"За мен информацията за всяка религия трябва да е поднесена в главните аспекти, но и в силно положителния ѝ принос за развитието на човечеството. Точно джихадът не е най-положителното в исляма", обясни Хаджигенова.

"Не се изучава история на религиите, изучават се цивилизации", контрира историкът и добави, че в момента джихадът е най-актуален.

По думите на проф. Матанов информацията е напълно подходяща да присъства в учебника за 6 клас.
 


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
7
 
! Отговори
До Некъф луд (№78) преди 1 година
Точно така!
Това заслужава всеки, който е против водосвета в българските училища, но настоява да се учи за джихада!
За обща култура може да се каже на децата що е това джихад, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да им се обясни как се изопачава това понятие от фундаменталистите.
Също така, да е ясно за всекиго, който записва децата си в българско училище е, че в България има официално вероизповедание и някои негови ритуали се изпълняват в тържествените дни. Ако някому това не харесва - границите са отворени!
82
0
 
10
 
! Отговори
Като гражданка на ЕС преди 1 година
Елена Хаджигенова, да иде и да пита в Германия, защо в училищните столови вече не се сервира свинско месо. Да не се дразнели мюсюлманите, чиито деца учат там!
Но нали мюсюлманчето може да си вземе друга гозба, в която няма свинско?
Значи, за да им се угоди на каприза, от свинско се лишават всички деца, въпреки че консумирането на този вид месо е полезен именно в детска възраст!!!
Не стана ли прекалено това угодничене пред онези?
Браво на Орбан и на Милош Земан! Това са държавници!
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тези извращения, които се учат по биология ? За ... с*кс и прочие ?
Или твобите, които са прилюдия към мръснишки изпълнеия ???
Трябва да има повече ццензора ...
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия експерти от министерството нормални ли са?
Дайте да им пратим няколко психиатри да ги прегледат!!!
79
1
 
9
 
! Отговори
3 преди 1 година
Капандури, скоро ще забраните и османското иго да се изучава, защото е лошо!
Историята трябва да се учи, каквато и да е - срамна, болна, тежка или неудобна!
питайте германците по таз тема
78
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подготвят ни за трансформиране в ислямска република.
77
2
 
10
 
! Отговори
Некъф луд преди 1 година
Тия са за една дебела здрава сопа.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
D А ако не изповядвам съществуваща религия а си създам своя ставам ли нечий враг?
Ако знам, че Христос е бъдеще, а не минало еретик ли съм?
75
4
 
12
 
! Отговори
Пурку преди 1 година
Защо да няма попове на първият учебен ден в една православна страна като България?
74
5
 
10
 
! Отговори
1 преди 1 година
Ислямът трябва да се изучава като една особенно опасна религия първите жертви и пострадали от която са мюсюлманите.
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че защо да няма?! След като може новородените бъгларчетата да са по-малко от 50%, така може и да се учат останалиет 50%+ на джихад.

Според мен демокрацията трябва да се прилага с цялата си сила върху простият, елементарен български народ, докато не се превърне в малцинство в собствената си държава! Бездетните българи трябва да освободят територията за "новите българи"! Араби, роми и други, все още малцинства!
72
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата трябва да се водят в общежития на наркомани, на изпаднали хора заради наркотици да им се обяснява какво е това и какви са последствията, че не е готино и не е кул. Да видят изранените тела, миризмата на гнило месо и урина, да се отвратят ..такива неща трябва да им се показват. Още трябва да знаят базови закони за финанси и за кредити и как работят банките да не стават и техни жертви. Имам ного практически знания които липсват. А не на 6-ти клас да им се обясняват религии и крайностите им
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бомбените атентати не са "открити" от "ислямистите",те са маневра стара като света, и обслужва интереси, за които дори не можете да сънувате. Но за пред хората става...
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Перфектно - ***, колко иска човек ..
69
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Можеше и по-кротко. Християнството е егоистична религия в която крайната цел е спасението на душата или ако можем да го пренесем в тленния свят, спасението на собственият гз.
=============
Не, не е егоистична религия, а се казва, че спасението не става на стадА. Христос е САМ на кръста, но разпънат от МНОЗИНА.
68
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
но никога един народ не може да изпълнява вкупом същинското християнство, дори да му симпатизира. Защото неговата същност преминава през смъртта на човека с неговите похоти и раждане в друга утроба, на друго същество. Индивидуално е.
..
Можеше и по-кротко. Християнството е егоистична религия в която крайната цел е спасението на душата или ако можем да го пренесем в тленния свят, спасението на собственият гз.
67
12
 
3
 
! Отговори
До дебил61 преди 1 година
Чети повечко. Ако беше чело щеше да знаеш, че когато инквизицията е била в разгара си в западна Европа прадедите ти са били в границите на османската империя и съответно предпазени от инквизицията. Ако не беше така ти сега нямаше да вегетираш защото предците ти отдавна щяха да са изгорени на клада, съдейки по менталните ти способности които са ти предали с гените си едва ли са били толкова богати, че да се изкупят с индулгенции.
66
2
 
6
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
В християнството изобщо не става дума за догма, която може да се даде, както на Мохамед някой му бил дал догмата. Бог изговаря и въвежда в съществуване живи същества. Той дава ново семе, което се посява в различна утроба от човешката и от което се ражда христоподобното същество за вечността. Това е съизмеримо със създаването на нов вид и нова раса, която по естество изпълнява закона, като Христос. А останалите хора се отъркват около буквата на думата, които пак си остават догми за тях, за жалост
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До П.Петров

Това не разбра ! Никой няма да ти учи децата, да си готвят сами амфета ! Трябва да ги учат, защо хората взимат наркотици. Как хората се подхлъзват и се пристрастятват и как това влияе на тях, близките им и обществото.

Да видя накъде, да пише, че ще учим децата, как да бомбени жилетки, да стрялеат с калашник и да режат главите на неверниците ?
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Защото неговата същност преминава през смъртта на човека с неговите похоти и раждане в друга утроба, на друго същество."

Ъъъъ ... още ли сме на тема авраамически религии ? Не съм чел цялата съпътстваща литература (ще ви кажат, че е само Библията, Тората и Корана, ама имат поне още 1000 книги, изписани за всяка страничка. Понякога, дори прибягват до други текство, невключени в предходно изборените книги), ама мисля, че такива прераждания ги немаше ...