Годината започна, много университети - пустеят

Над 40% от местата за първокурсници са незаети
23 окт 2017 08:32, Александър Попов
131
Годината започна, много университети - пустеят
Снимка: Булфото

Независимо че академичната година започна за повечето университети, над 40% от местата за първокурсници в родните държавни и частни вузове все още стоят празни. Това сочи справка на просветното министерство за реализирания план-прием към края на септември, цитирана от "Сега".

Доста по-сериозно е положението при частните вузове - цели 62% от местата са незаети, докато при държавните висши училища картината може да се доближи до миналогодишната - до момента там отпуснатият капацитет е запълнен 81.6% - близо 5% по-малко от миналата година.

От МОН посочват, че данните са само ориентировъчни, тъй като на много места предстои приемането на студенти за степен "магистър след бакалавър". Все пак и сега се забелязват най-силно затруднените университети, което говори и за слабия интерес към важни специалности за икономиката ни като инженерни науки, математика, педагогика на обучението и др.

Тази година местата за държавно субсидирани студенти намаляха с 8%, или с близо 4000. По държавна поръчка бяха отпуснати 45 679 места. За сметка на орязания държавен прием платеното обучение беше увеличено от 8784 на 12 хиляди първокурсници. За частните вузове местата тази година са 16 159 при 16 373 преди година.

По предварителни данни броят на приетите за 2017/18 г. студенти е 43 550 души общо в държавни и частни университети, което е 58.9% от план-приема, или 41% от местата все още не са запълнени. В държавните вузове засега са приети 37 275 първокурсници, което е 81.6% от утвърдения прием. При частните университети картината е доста тревожна - 6275 приети студенти, или едва 38.83% изпълнение на приема.

Осем от 37-те държавни университета са "отличници", изпълнили на 100% приема си. Това са главно специализирани висши училища - Академията на МВР, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Военната академия "Г. Ст. Раковски", Националната спортна академия, Медицинският университет във Варна, както и Икономическият университет - Варна и Стопанската академия в Свищов.

Към тази група могат да се отличат още Великотърновският университет (97% реализиран прием), медицинските университети в Плевен (96%), Пловдив (99%) и София (93%), НАТФИЗ (98%), Пловдивският у-т (93%), УниБИТ (93%), Софийският университет (89.9%) и др.

Три от държавните университети, подготвящи специализирани кадри, особено нужни за икономиката ни - като инженери, металурзи, архитекти и др., - засега не са успели да запълнят дори наполовина отпуснатите им бройки. Най-зле е положението в Техническия университет - Габрово. Въпреки че т.г. местата за студенти по държавна поръчка там бяха намалени с 67 (от 997 на 930), вузът към момента е успял да привлече едва 25 души - доста странно, имайки предвид, че миналата година той успя да изпълни план-приема си на 96%.
Студенти все още търси УАСГ - засега там са записани 547 първокурсници, което е едва 56% реализиран прием. Малко "по-добре" е положението във Висшето строително училище "Л. Каравелов", където засега приемът е оползотворен на близо 60%. Няма особен наплив и за Минно-геоложкия университет, в който засега са започнали да учат 395 души (62%) при възможност за 679 души. УНСС засега е със 77% изпълнен прием - а миналата година бе запълнил всички бройки.

От МОН все още не са събрали окончателни данни за приема по професионални направления. Просветният министър Красимир Вълчев обаче коментира, че засега е известно, че само 4 от 36-те направления, обявени от кабинета за приоритетни и съответно получаващи повече средства, са успели да запълнят отпуснатите им квоти на 100%. Това са теория и управление на образованието, военно дело, теория на изкуствата и ветеринарна медицина (изненада за експертите). Във всички останали 32 приоритетни направления, сред които математика, аграрни и инженерни науки, металургия, транспорт, електротехника и т.н., вероятно ще се обучават по-малко студенти, отколкото миналата година.

От МОН тепърва ще анализират резултатите, но вече обмислят провеждане на информационна кампания за популяризиране на важните специалности, за които няма кандидати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Край, бачкаш ли?
29
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема ора. И защо нема ора?Защото нема кинти.В Румъния го има същият проблем, защото 3 млн. румънци са избегале от държавата. Но на 30 млн. 3 млн. е 10 %, докато тук от почти 9 млн. стахме почти 6 млн. Т.е. 1/3 от хорта ги няма.За да спре процеса Румъния започна да вдига драстично възнаграждението на труда.От 1.01.2018 г. всички заплати в бюджетният сектор ще се вдигнат с 200-250 %.Правилно прочетохте.Не с малко, а направо 2-2,5 пъти.Защото Румъния има нужда да поддържа растежа от 6 % на г.
28
4
 
33
 
! Отговори
Край преди 6 години
Познавам хора които страдат от форма на слабоумие и получават дипломи за "вишо". Знам магистър по икономика който не може да ви каже колко са 7% от 100. И не може да смята проценти с калкулатор. Българите си раздадохме дипломи за да не работим.
27
6
 
8
 
! Отговори
гого преди 6 години
до 20 абитурентаходи си в скандинавието на държавни университети, мерси от такава ширпитреба. А и що глад те чака ако не се хванеш да пиработваш. Пък то едно учене ще е тогава.......То на приказки е лесно, ако има гръб от мама и тати.
26
3
 
14
 
! Отговори
инжИнер преди 6 години
До Анонимен 22Само с учене не става,трябва да си го имаш и от вътре!
25
5
 
37
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Студенти може да няма,ама университетите са пълни с преподаватели,асистенти,доценти и професори на...щат.Има катедри,където са се записали само десетина бройки за обучение,а преподавателите са повече от тях.До кога тази...стройна структура ще издържи...финансово е тайна.Сигурно знае само Боко;той знае...всичко.
24
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
учи мале, да не работиш. това е останало от времето на комунизма и до днес.Инак преди това много българи са отивали в западна европа, учили и са се връщали да градят родината си, но днешните им е размита ценностната система и не зная от къде са дошли. пп. резултата от 45г. соц и 30г. васалство се вижда вече.
23
12
 
2
 
! Отговори
хасан преди 6 години
Един черноработник на запад взима минимум 2 000 евро. Не трябва образовани!е ,трябва пари! Машааала
22
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълно е със сервитьори с диплома за висше! Кому е нужно това?
21
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много скоро инженерите от всякакъв вид ще станат безценни. За сметка на това хуманитаристите като цяло ще трябва значително да намалеят. При тази тенденция ми е чудно как никой не иска да учи за инженер. Говоря за истинските желаещи, а не за дискотечните лъвове.
20
2
 
45
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
Ще кажа само ,че га бех млад в Русе имаше висше училище за селскостопански машини...Сега чета това училище произвеждало адвокати !!! Бах ти адвокатите....
19
9
 
29
 
! Отговори
Абитуриент преди 6 години
До 19В Холандия, Шотландия и Скандинавските страни 90% от университетите са държавно финансирани и безплатни.По-добре там, отколкото да хрантутим тукашните корумпирани доценти, с диплома която никъде не се признава. Не мерси! Учете си вие в БГ!
18
17
 
18
 
! Отговори
:):) преди 6 години
мнооого дървени философи от рано сутринта. Който иска да научи и тук ще научи, стига с тез западни университети треторазрядни.Колко българи имат възможността да си платят престижен университет или да са стипендиянти? И стига с тез Ай Ти специалисти правусти и финансисти, в индустрията инженери няма. Айде на работа, стига локуми.
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е просто-трябва местата да намалеят драстично,да не говорим,че най-добре е да се закрият университети и да станат 8.А те нашите излязоха със становище, че няма повече да расте броят им.Прекалено много са!А за да има изобщо някакво качество на образование трябва да се върнат приемните изпити , а не както е сега коефициентът за матура приемен изпит и един и същ, при което приемният изпит просто се обезсмисля. Другото е, че студентите записват горен курс с 10 невзети изпита както е в БФ!
16
5
 
11
 
! Отговори
Дуцент Ганев преди 6 години
Наште унивърситети са на много високу ниво.Аз завърших МЕИ Габруву и се га ръботя БАН.Ний сме едни от най добрити в светъ.
15
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не учат по тия университети - преподавателите немотивирани, само за пари мислят, студентите цяла вечер кючеци и чака-рака, спят до обяд, после на работа, не ходят на лекции, накрая преписват, вземат изпита, завършват и с дипломата могат да си избършат знаете какво. Пълна загуба на време!
14
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13Защото дипломите от родните университети са една тоалетна хартия за която дори на родните работодатели не им пука. Ако някой ще учи више да отива на запад.
13
6
 
35
 
! Отговори
Морския преди 6 години
По времето на моя приятел - Бай Тошо, нямаше толкова много университети, но качеството на образованието беше в пъти над днешното.Имаше институти и технически училища - сиреч, ако не ти се отдава ученето, отиваш, изкарваш един техникум, научаваш занаят и със средно образование си ОК на работния пазар - ще имаш работа. В институтите (полувисши) получаваш специализирани умения - примерно ИМТ-то в Бургас за специалисти в туризма даваше в пъти по-квалифицирани кадри, отколкото днес излизат.
12
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - И за какво ми е тази диплома по-точно?***, гледай си фирмата ве! Направил си това, на каквото си способен! За какво изобщо се обаждаш!
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен местата държавна поръчка трябва да се намалят с още 10-20% и да се изискват минимални оценки за да запишеш всяка следваща година при същите условия.Иначе ги приемат с 3-ки, избутват с 3-ки и само си губят времето и парите на данъкоплатеца.