Десетки преподаватели на премиерата на "Българско военно чудо"

Поредицата започна с "Превземането на Одрин" и "Защитата на Българското небе"
Обновена: 27 окт 2017 17:04 | 27 окт 2017 16:37,
4

Снимка: Сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец"

Историческите постижения на армията ни в периода на Следосвобожденска България събраха десетки учители и директори от столични училища, както и професори от висши учебни заведения във Военния клуб на премиерата на документалната поредица "Българско военно чудо".
Още по темата
Поредицата е част от съвместния образователен проект на сдружение "Българска история" и застрахователно акционерно дружество "Армеец", който представя историята по модерен и интересен за учениците начин. На премиерата бяха представени два от късометражните филми – "Превземането на Одрин" и "Защитата на Българското небе", а създателите разказаха повече за проекта.

"Цялостната дейност на сдружение "Българска история" винаги е била свързана с популяризирането на родната ни история. Това е и фокусът на настоящия проект, който представя 10 битки с ключово значение за страната ни", обясни Марио Мишев от сдружение "Българска история".

"Интересът към историята се заражда първо в училище. Аз, например, никога няма да забравя учителя си по история, който запали мен и Марио по предмета. Затова амбицията ни е "Българско военно чудо" да продължи развитието си не само в интернет или по телевизията, но и в класните стаи", допълни още Иван Кънев от сдружението.

"Българско военно чудо" е кауза, която ЗАД "Армеец" приветства с отворени обятия и с голям ентусиазъм. Нашата компания от години подкрепя много образователни и патриотични инициативи, но тази е по-различна, защото имаме възможност пряко да помогнем на учителите и директорите, за да направят часовете си по история още по-интересни. Ще продължим да работим по проекта, за да може да достигнем до по-широк кръг от хора. Видеата ще се предоставят безвъзмездно за образователни цели", заяви Константин Велев – изпълнителен директор на ЗАД "Армеец".

Проектът срещна подкрепата и на Столичната община и Синдиката на българските учители (СБУ). Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на СБУ Янка Такева изпратиха поздравителни адреси и приветстваха инициативата. На събитието присъстваха още представители на образователното министерство и на Регионалното управление на образованието в София.

"Българско военно чудо" представя Сливнишката епопея, Лозенградската операция, Родопската Шипка, Превземането на Одрин, битката за Кресненския пролом, боевете при Добрич и Тутракан, Дойранската епопея, защитата на българското небе, Дравската операция.

Всяка седмица "Българска история" ще публикува по два филма на уебсайта и в социалните си мрежи. Поредицата може да бъде проследена и по телевизия Bulgaria ON AIR – всеки петък от 8:45 ч. предаването "България сутрин" ще излъчва по един филм от "Българско военно чудо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пак афоризми! Ако някога сме могли да си държим гащите горе на дали щяхме сега да сме толкова изпаднали!
2
0
 
1
 
! Отговори
Нед преди 6 години
Щирлиц, щото 2017 не е 2012? По същата логика дай да замразим всякакви културни мероприятия извън кръглите годишнини. Пък и явно не е дочетена статията, че проектът разказва за 5те войни след освобождението.Другото няма да коментирам. Тръгнал човек да ми се жалва за военната история под проект за военна история. Ай сиктир от ненаситна жлъч.И малко да пишем по темата. Някои знае ли къде можем да гледаме филмчетата онлайн?>
1
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Чудесно,но защо не направихте това за стогодишнината от Балканската война?!