Яйцата по пазарите – златни! Бройката удря 43 стотинки

Причината: фипронилът, птичият грип, сезонът...
6 ное 2017 11:06,
98
Яйцата по пазарите – златни! Бройката удря 43 стотинки
Снимка: архив, Reuters

С до 10 стотинки за брой поскъпнаха яйцата в страната за около месец. В много магазини цената на стандартния размер М мина 30 стотинки, като само за периода 25 октомври – 1 ноември по области продуктът добави от 4 до 29% към стойността си, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (къде с колко поскъпнаха вижте в таблицата горе вдясно).

В някои търговски обекти пък се предлагат български яйца размер XL на стойности от 37-38 до 40 стотинки, а полските в голяма търговска верига в София удариха 43 стотинки за брой.

Най-евтините и дребни яйца на Кооперативния пазар във Варна в момента струват 26 стотинки за брой. Едрите "вървят" по 29-30 стотинки, а в супермаркетите цените стигат до 32-34 стотинки, предават кореспондентите на вестника. С 6 стотинки само за седмица са поскъпнали яйцата в Бургас, пише "Труд". В някои магазини е обявена цена от 33 стотинки за размер L, а по-големите – XL, се харчат по 35 стотинки едното. От шоково поскъпване на продукта се оплакват и жители на Сливен, Смолян и Благоевград. В някои магазини най-малкият размер неопаковани яйца вече струват по 30, вместо по 19 стотинки за бройката, както беше досега.

"Драстичното увеличение е заради повишените цени на едро, на които яйцата пристигат в мрежата", съобщиха търговци на дребно. "Имаше ден, в който на два пъти променяхме цените“, обясниха продавачи. Опаковката от 6 яйца, размер S, вече се продава за близо 2 лева.

Причините за поскъпването са комплексни, в това число и чисто сезонни, твърдят производителите. Отразява се обаче и скандалът със заразените яйца с фипронил в Европа, който достигна България, макар и едва в края на септември, а ефектите от това се усещат със закъснение. Зачестилите случаи на птичи грип на Стария континент също не задмина България, но най-вече предизвика натиск на пазара в ЕС. Заради фипронила и спада на потреблението на крайните клиенти у нас родните производители се ориентираха към европейските пазари, обясняват експерти. В резултат на този експорт и спадналото вътрешно производство, цената на яйцата се увеличава, категорични са те.

"Над 100 000 кокошки бяха унищожени. Ситуацията на българския пазар е такава, че ако от него отпаднат 200-300 хиляди кокошки, това води до сътресения. Цените, разбира се, се изкривяват и от големите вериги, които диктуват правилата", обясни за вестника Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Той прогнозира, че възходящата ценова тенденцията ще продължи до Нова година, а след празниците стойностите ще паднат.

"Яйцата са ги направили колкото кюфтетата, това е безобразие", описа потребителските настроения гневна клиентка от Сливен. Експерти са категорични, че ако ситуацията се запази в следващите два месеца, то и цените на всички останали продукти, ползващи яйцата като суровина, неизменно ще поскъпнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 50Ако беше обърнал внимание на начина ми на писане и изразяване, щеше да разбереш, че нищо не ми е недостатъчно- и образование, и професия, и занаят. Проблемът ми е неблагоприятната икономическа среда, в която живея- ниско заплащане на труда, ниска управленска култура, неспазване условията на труд и почивка.Недостиг на раб. ръка има в Сф и Пловдив. Явно не знаеш какво е положението в Прованса.
51
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тая глупост "в Германия ефективността на труда..."Колко от нашите "капиталисти" са осигурили УСЛОВИЯ И ТЕХНИКА, като в Германия, та да искат такава пройзводителност на труда, "като в Германия".Аман бате от комунизи - до вчера родителите им беха директори и партиини секретари, сега наште станаха "капиталисти" .
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 48Като сте ги изнесли, работете си там! Какво влизате да плюете по хората тук и да претендирате за субсидии? Иска ви се някой да ви се моли да се върнете ли? Или да ви обещаят безплатни работници? Явно и там не сте много добре, щом едното ви око гледа все към Бг, иначе щяхте да сте забравили Бг. А, забравих! Бг не може да я забравите заради природата, Пирин, Родопите, Черно море, народните песни, танци, носии, приятелите и ала- бала красоти.
49
5
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
Айде бе? Няма друга работа! В момента кадри масово не достигат. Ти какво точно предлагаш като образование и компетенции? Явно нещо не е достатъчно
48
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМислиш,че 400лв заплата ги подаряват ли? Блъскаш като вол и мълчиш, защото няма друга работа. Нови работни места не се откриват, нови фирми и инвестиции няма. Напуснеш ли, ще чакаш някой в др. фирма да се пенсионира, да умре или да замине за чужбина. И там няма да ти плащат повече, казват- "МРЗ е толкова, аз толкова плащам." Другия вариант е ти да заминеш и изобщо да не погледнеш назад. Но имаш ангажименти, обвързан си с хора, които не може да оставиш, няма на кого и няма на къде.
47
13
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Това направихме. Изнесохме производствата си. Да ви питам как ще направите нещо без нас - гадните капиталисти, фирмаджии, дето си залагаме цялото имущество и носим рискове, за да има къде да работите. Като ги разбираш работите давай да те видим. Прави бизнес, сваляй цени, давай заплати :-)
46
2
 
16
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До до 27Работниците в Германия били по- ефективни! Наемете си работници оттам, защо не си докарате германци или французи да ви работят тук? Да ви повишат производителността. Или си изкарайте производството от Бг в Германия. Да видим кой ще ви работи за 500 лв.!
45
2
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До консерва .... Брех да му се невиди - фипронил, птичи грип, ГМО продукти, май пак започнахме да вадим скелетите от гардероба, дето едни другари ги бяха складирали за да им бъдат под ръка при поискване ..... Май наистина демокрацията много ни разглези и станахме много придирчиви. А по времето на тошовия СОЦ, бабите просто поръсваха една филия с олио и малко пипер, и част от сегашната интелигенция, ядеше та и пращяха ушите .... !!!
44
0
 
11
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
Не знам, на мене ми ги носят на крака - домашно прясно мляко, яйца, понякога сирене и кашкавал и кисело. Големите магазини и цените особено не ме интересуват. А и не работят всички в Бг за 400лв. За какво е бил този шум не знам и почти не се интересувам , има ли нещо у нас, винаги става дума за далавера. Това е точно! Съвет към всички българи - купувайте от "скъпите" яйца по-малко. ПОне да се усетят ,че трябва да ги намалят! :))) Нека бъдем единни в позицията си, намелете цената!!!
43
0
 
8
 
! Отговори
:):) преди 6 години
какви села бе пич, докато идеш там ще ти станат златни тез селски яйца. Сега схванахте що беше тизи рев с уж замърсените яйца...
42
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом сте съгласни да работите за 400 лв и да си чоплите семки през работно време ... толкова ще ви плащат.Защо се сърдите на работодателите?!Стачкувайте бе, спрете работа... ама не смеете ;)Все чакате Някой друг да ви реши проблемите!Ама така не става :)))
41
1
 
3
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименТи като си неконкурентен защо не освободиш пазара или селското стопанство от присъствието си, вместо да ревеш за още пари? Явно не се справяш, но си се уредил на хранилката по някакъв начин и не даваш шанс на способните.
40
1
 
8
 
! Отговори
Do 36 преди 6 години
Ти пък, къде отиде при 3 000 евро заплата. Обикновения работник в Германия взима 1500 евра, от които повече от половината отиват за покрив над главата. Оставаше и храната там е скъпа, като тази в Бг :)))А яйцата като са толкова скъпи, консумирайте ги в по-малки количества и пак ще им падне цената. А пък в краен случай по селата можете да си купите и по-евтини и по-био, само трябва да Ви се търси. Не е задължително товат търсене да е в големите хипермаркети :)
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вноса на евтини яйца от Полша ще оправи цените.Полша е огромен производител на яйца.Внасяйте от там.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да падат цените заради болестта, те се вдигат.Яйцата и без това са вредни (домашните са полезни).
37
2
 
11
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Калеко АлекоАй, върни се и прочети какво съм написал, преди да пишеш глупости! Точно във веригите върви да видиш цените! Нормалните цени! Промоциите ли препоръчваш? Продават месо и кайма пълни с ВОДА. На промоции бухат *** си и народа се избива да купува некачествени и залежали стоки, щото е намалено.Ти като не си виждал яйца по 15 ст,МИНАЛАТА ГОДИНА, не значи че е нямало такива, даже по 13 ст бяха дребните. Излез от Сф и пообиколи Бг!Аман от партийни ***!
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че всичко в България ще скача за да достигне европейски стойности. И това няма да важи за заплащането на труда. Сега имаме относително евтини цени на някои стоки и услуги, но това ще се промени.
35
15
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Например един овчар в БГ взима минимум 1000 лв. и пак няма кой да работи. Айде пък като ще си говорим на "вие" и "ние" без да се познаваме, ВИЕ да започнете да работите, а не само да мрънкате. Работниците в Германия са 15 ПЪТИ по-ефективни. При заплата 3000?, около 6000 лв. разделено на 15 = 400 лв. Явно толкова изработвате
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичноАми създай конкурентен продукт, бе ...
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално - пазарувате всичко от магазина до вас, защото ви мъзри да си мръднете дебелите ***. Търсете и ще намерите.