Училище по наследство! Бусчета за първолачета, отрочета на чиновници!

Има ли дискриминация в училищата? Научаваме до 14 дни
49
Училище по наследство! Бусчета за първолачета, отрочета на чиновници!
Снимка: Pixabay

Училище по наследство, първолаци, които ще се возят с наети от школото бусчета - с предимство, деца на чиновници от просветното министерство, Столичната община, държавната администрация - напред в класациите в елитните училища. Всичко това според прокуратурата е дискриминация спрямо останалите малчугани.
 
Кой обаче се оказа истинският виновник за въвеждането на допълнителните критерии за прием в някои столични училища през тази години? И отговорът е… родителите!
 
Именно те участвали в обществените съвети, които заедно с педагогическите, са изработили допълнителните критерии за прием. Това стана ясно от обясненията на юрисконсултите на Столичната община и на Регионалното управление по образованието в София на заседание на Комисията за защита от дискриминация, която подхвана случая, след като ВАП установи, че поне в 143 училища има дискриминационни практики за предимство при приема в първи клас.
 
Според Михаил Кожарев от ВАП безспорно по този начин се отрича правото на останалите деца, които не отговарят на тези допълнителни критерии, да участват в класирането наравно.
 
"За нас има пряка дискриминация. Тези критерии са там, където са добрите училища и явно стремежът към по-добро образование е изкривен", отсече той.
 
Като доста скандален пример за допълнителен критерий той посочи, че в някои училища с предимство са деца или внуци на бивши ученици или учители.
 
В столичното 129 училище пък първи в класациите за прием били тези първолаци, чиито родители са заявили, че ще ползват транспорта на школото.

"Т.е. явно на наети фирми, а пък в същото време водещият критерий за прием е близостта на местоживеенето до училището. Значи ще трябва да си плащат да ги возят 20 метра от входа на блока до училището", възмути се прокурорът.
 
Юристконсултът Тодорова от Столичната община пък обясни, че само в София има такъв прецедент – кандидатите за около 20 училища в центъра на столицата да са в пъти повече от местата.
 
Според нея именно заради това се е стигнало до приемането на допълнителните критерии. Те били обсъдени и от работна група с участието на педагогическите и обществените съвети на училищата.

Оказало се обаче, че родители, които одобрили приеманото им, след това са "обърнали палачинката" и се обявили против въвеждането на допълнителните критерии.

Обяснението на Столичния общински съвет пък е, че местният парламент въобще не може да влияе на директорите на училищата.
 
"Как ще организират приема за първолаци - решават самите те", каза адвокат Иво Димитров.
 
От Регионалното управлението по образованието също се оправдаха, че нямали механизъм, който да им позволи намеса в решенията на педагогическите съвети, но все пак два пъти били пратили указания на директорите да са по-прецизни при изготвянето на критериите за предимство при приема на първолаци. След това дори две училища се били отказали от тях.
 
Златина Дукова от КЗД, която беше председател на заседанието, обаче отсече, че това не е съвсем така, защото именно МОН и РУО трябва да упражнява контрол над училищата.
 
Тя обяви, че в срок от 14 дни Комисията ще реши има ли дискриминационни практики или не.
 
Дукова напомни, че каквито и допълнителни критерии да са въведени, специално за София от тази година има централизирана система за прием на ученици в първи клас, като водещият критерий, даващ най-много точки за класиране в общинско школо, е местоживеенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
А тези които сме кореняк софиянци от времето на Юстиният к'во праим ?
24
12
 
4
 
! Отговори
До №2 преди 6 години
Първо чиновниците са обикновени българи със заплати на показ, а не като много от оплакващите, които не само не обявяват пълната си заплата, но не смятат допълнителните пари, като ваучери за храна например, за доход.Аз не виждам дискриминация в критерия "деца или внуци на бивши ученици или учители", напротив това показва приемственост и грижа за хората, които са израстнали в същия квартал и град, и плащат дългосрочно данъците си в ТДУ - София.
23
1
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Пак някой друг ни е виновен. Родителите си гледат интересите на децата, ама училището приема и прилага тези критерии и в случая то трябва да носи отговорност.
22
2
 
11
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
През 1930 София е с население 300 000. Тези хорпа днес имат прав, правнуци, ако приемем,че поколение се сменя на 25г. Колкото и да те е яд, кореняци Софиянци от поколения има.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смятам, че трябва да се даде привилегия на многодетните майки, да се пооцветят елитните класове и да видят чиновниците с какво се сблъскват децата на редовия българин в училищата в провинцията, където вече няма клас без леко ***.
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябваше да допускат родителите до училището- нито при обсъждания, нито при вземане на решения, нито нищо. Родителят винаги се ръководи от собствените си интереси.Някога имаше родителски съвети във всеки клас. Родителите от тия съвети се сближаваха с класните ръководители и техните деца бяха толерирани и привилегировани до завършване на училище..
19
10
 
4
 
! Отговори
Men преди 6 години
До АнонименТака е - бачкат като миячки, чистачки на тоалетни, строители и какво ли още не защото ако останат в родната си софия и разчитат само на "коренящината" ще умрат от глад, защото за нищо не стават.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Испания за елитните училища ги записват на опашката като се родят, за да се вредят след 4-5 години.Хем е по местоживеене, хем по ред. Като отидеш да записваш ти давът списъка досега, да няма подскоци по веригата. Братчетата и сестричетата са с предимство. Сигурно пак има несправедливости , но това с чиновниците и отрочетата им е свръх наглост
17
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Деца на кореняци софиянци, потомствено живеещи в квартала почти няма" - много ясно, че няма , те са в чужбина и то от много години! София при освобождението е 20 000 човека, не знам как са се плодили за 140 години да станат милион и половина.....така, че стига с кореняците софиянци.
16
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За прием в първи клас може да има само един критерий-адресната регистрация. като живееш в добър и скъп квартал-ще запишеш детето си в по-доброто училище. Като живееш в панелно гето-ще запишеш детето в местното училище за гетото. Днес обаче-селяни от крайни квартали крадат местата на деца-кореняци софиянчета от скъпите квартали.Например в 119 училище-в първи клас са предимно деца на провинциалисти. Деца на кореняци софиянци, потомствено живеещи в квартала почти няма, селяците са заграбили местата
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха 129 където изчезнаха в небитито парите за ремонт на двора и остана наполовина ремонтиран. Интересното е, че точно до него е и инспектората. Явно делкат суджучетата с директорката и нищо не виждат през прозорците си!
14
2
 
20
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Е нормално родителите на училищните съвети да са съгласни. Все пак в тях участват само тези на държавна службица - я общинска я към МОН. И к'о стана с'я - децата на готованците се набутаха по добрите училища, а тези дето им плащат заплатите да ходят по дупките, ммм? К'во прайм ако детето ми не е прието в близкото училище щото на другото дядо му бил партиен директор? Пием по една студена вода...
13
1
 
20
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
Родните училища произвеждат 80 процента д.е-билчета. Както каза един професор. Независимо от това, дали ги возят на бусчета или не.
12
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой нормален работещ човек или с частен бизнес има време да се занимава да участва в родителските съвети? Да пише по 3 часа на ден уатсъпи, да се пият кафета и да се подмазват на учителките. Само тези отпочинали родителки с държавна службица. И после родителите така решили..... хайде холъм
11
1
 
24
 
! Отговори
до Го4о преди 6 години
Именно необоснованото предимство е дискриминация. Особенно неприятно е когато това се отнася за деца! Просто става направо гнусно...
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
синчетата на полицаите също са с предимство
9
0
 
21
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
"Кой обаче се оказа истинският виновник за въвеждането на допълнителните критерии за прием в някои столични училища през тази години? И отговорът е родителите!"Толкова упорито се мъчим да докажем 80-те % от думите на професора, ама май ще излязат много повече......
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В някои училища като допълнителен въпрос при изготвяне на класирането е бил задаван :Мама фенка ли е на ББ ?
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Го4оооооо, едно е пътя, а друго поставената тема. Ама.....ние сме си свикнали все да има "предимства" и без тях не ни е пъшен живота :)))))
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако детето е суджуче се ползва с привилегии пред другите деца несуждучета.