Покана за надбягване: 5 минути с ученическа раница на гърба!

Родители и деца канят учители и политици да потичат в неделя
Обновена: 30 ное 2017 22:32 | 30 ное 2017 21:00,
9
Покана за надбягване: 5 минути с ученическа раница на гърба!
Снимка: архив "Булфото"

Родители и ученици от цялата страна канят учители, училищни директори, депутати, шефове на агенции, просветния министър и всички политици да се включат в надбягване с ученически раници на гърба.

Надбягването се организира под надслов: "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко". То ще се проведе тази неделя, 3 декември, в няколко града в страната. В София стартът ще бъде даден в 11 часа на входа на "Южния парк" откъм бул. "Витоша".

"Проблемът с тежестта на ученическите раници стои нерешен поредна учебна година. Над 150 000 ученици от 5-и до 7-и клас са най-засегнати от тежките раници", припомнят организаторите.

Още по темата

Те допълват, че децата имат по 6-7 учебни часа на ден и носят учебник, тетрадка, а понякога и помагало за всеки час. В някои дни към товара им има и "бонус" - спортен екип и материали за рисуване. Така товарът върху детското тяло средно е между 6 и 8 кг всеки учебен ден.

Това, както предупреждават лекари, е предпоставка за гръбначни изкривявания и увреждания, напомнят още родителите.

Те алармират, че проблемът е най-голям при порастващите ученици. От 1-и до 4-и клас в повечето училища има шкафчета, в които децата оставят част от учебниците и необходимите материали. Такива шкафчета обаче няма за децата от 5-и до 12-и клас.

Организаторите на надбягването-протест напомнят и че въпросът с тежките раници се повдига в началото на всяка учебна година. Правят се репортажи, текат обсъждания, пращат се писма до институции, но решение все още няма.

Поредният случай бе от края на октомври, когато петокласничка от столично училище подаде жалба в Държавната агенция за закрила на детето. Въпреки ангажимента на институцията да промени това, до момента липсва каквато и да е инициатива.

"С цел да стимулираме чуваемостта, разбирането и съпричастността каним представителите на компетентните институции да се поставят на мястото на децата и да нарамят техните раници. Надяваме се, че ако всеки възрастен на отговорна позиция потича поне 5 минути с ученическа раница на гръб, ще погледне на проблема с други очи. Така и решенията могат да дойдат по-лесно", пишат организаторите до медиите.

Надбягването ще се състои и в следните градове:

Пловдив - 11.00 часа, Площад "Централен";
Варна - 11.00 часа, входа на Морската градина до Фестивален и конгресен център;
Бургас – 11.00 часа, пред часовника на улиците "Богориди" и "Александровска".
Видин – 11.00 часа, СУ "Цар Симеон Велики".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не осъзнавате смисъла на образованието, не се обиждайте, когато казват за 80 -те %. ОбразОването е двустранен процес. Който има развити сетива, възприема. Народът е казал: От всяко дърво свиркa не става.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Префполагам ще съобразят тежеста на раницата спрямо кг на възрастните
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой с ръка на сърцето да каже какво е запомнил от средното си образование. Децата не се учат на никакви практични знания, които ще им потрябват в живота, само се тъпчат с ненужни знания. Разбира се, трябва да има някаква обща представа по основни предмети и ако решат, че им е интересно, да се профилират.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми защо ги разнасят тези учебници?Да си учат уроците в къщи и да носят само тетрадките.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България 18 предмета, в Германия 6. Коя държава е по-добре? Количеството ли е най-важното? След толкова предмети, учебници и помагала в 12-ти клас пишат потресаващо, липсват основни умения и знания.
2
6
 
3
 
! Отговори
Всичко преди 6 години
Което се учи в училище, без проблеми може да се преструктурира така, че да се облекчат децата. Първото, което трябва да се направи е цялото учебно съдържание да се измести най-малко с три години - с други думи, това, което се учи в пети клас, трябва да се учи в осми.Второ - това, което се учи, въобще не трябва да се учи!Трето - най-после всички ще завършат вишу. Що тогава трябва да се ходи на училище?
1
11
 
2
 
! Отговори
неразбрал преди 6 години
Родителите чакат разрешение да купуват по-малко учебници или децата им да ползват една тетрадка по всички предмети?Пожелавам им успех с чакането от държавата и институциите.Те са се доказали като функциониращи!