Образованието приоритет! СУ получи 10 млн. за ремонти

Министрите заседаваха в обновената зала 3 на НДК
Обновена: 10 яну 2018 16:15 | 10 яну 2018 16:00, Веселина Йорданова
114
Образованието приоритет! СУ получи 10 млн. за ремонти
Снимка: БТА

Правителството отпусна 10 млн. лв. и нова сграда на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Решението за това бе взето на днешното заседание на Министерския съвет, което се проведе в Зала 3 на НДК. От утре тя ще се ползва за събитията от европредседателството ни.

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че 9 млн. лева ще бъдат използвани за поддръжка и модернизиране на сградата на университета. Той посочи, че по-голяма част от сградите, които ползват различните факултети на ВУЗ-а, са паметници на културата, които формират архитектурния облик на София.

Останалият милион от отпуснатите средства ще бъдат използван за въвеждането на единна информационна система, която да поддържа всички процеси във висшето училище, и за придобиването на активи.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че правителството е поело ангажимент за подпомагане на научните изследвания и библиотеката в университета.

Висшето училище ще получи и бившата сграда на Професионалната гимназия по облекло на софийския булевард "Черни връх", която да се използва за обучението на студентите от Медицинския факултет.

Ректорът на СУ Анастас Герджиков коментира, че България може да постигне по-голям икономически растеж чрез образование и наука. Да използваме този момент да поставим основите на магистралата на духа, цитира Герджиков думи на премиера преди време, с които Бойко Борисов обясни, че образованието е приоритет за правителството.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бабалюгите друг добър университет освен MIT не знаят и лесно е да им хванеш лъжите
72
1
 
4
 
! Отговори
до 67 преди 6 години
Разбира се, че руските университети са на топ ниво! Затова Русия произвежда Лада, а в Калифорния правят Тесла. Всички иновации идват от завършили в САЩ. Какво произведе Русия в последните 20 години? Технологична иновация? Не. Преправя проектите за американски изстребители със закъснение от 15 години. Мобилни телефони? Процесори? Каквато и да било иновация технологична? Ц. Нищо. Университетите им са добри, но се преподава суха терия от съветски пияници. Това е истината.
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Едно е в САЩ съвсем друго е в MIT са 2000студенти , ти си един от тях , егаси газарията.. Бабалюга вземи си лисни малко вода , и спри с мечтите.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 65А вместо родствени връзки, има и ... сещяш се, стандартните методи, в които си плащаш и учиш, или правиш добро впечетление и някоя фондация плаща, за да можеш да учиш там.
69
0
 
4
 
! Отговори
Заслужават поздрав преди 6 години
за това, че са дали 10 милиона за ремонт на СУ.Но защо ощетиха хората с полезни идеи, като откъснаха 15 милиона от парите, предназначени за фонд "Научни изследвания"?Пояснявам, защото се убедих, че не всеки знае:Ако имате продуктивна идея, но са ви нужни пари, за да докажете нейната рентабилност,може да изложите в резюме същината на този проект и да кандидатствате в МОН за финансиране.И тези от БАН могат да кандидатстват, но си издействаха да им подарят 15 милиона от парите, отпуснати за ФНИ
68
0
 
1
 
! Отговори
за ТУ - София преди 6 години
До Анонимен 66Завършил съм ТУ- София без да припиша на нито един изпит..........имах и колеги-преписвачи, не го отричам.
67
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Анонимен 6363 е много прав - руските университети са на много добро ниво, особено в инженерните науки и физиката...............ама вие с ваште американски университети се самозабравихте.Не са нищо особено USA-университетите.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за ТУ - София Не че са по-добри в Германия , но ще те спукат домашни , контролни , и изпита е по-труден и няма преписване..
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Относно MIT- не си мислете, че човек от България не може да учи там. Топ университетите по света си имат политика за прием за хора, чиито роднини са завършили там. Пример- братовчедка ми не успя да се дореди до Харвард, но влезе много лесно в Джон Хопкинс, защото майка й е завършила там. Самият аз обмислям магистратура в САЩ и ме приеха с лекота на няколко места (дядо ми, бог да го прости беше чел лекции в няколко университета там и ректорите, като чуят, подскачат от кеф, че аз искам да уча).
64
0
 
1
 
! Отговори
за ТУ - София преди 6 години
ТУ - Мюнхен и ТУ - Дармщад с нищо не са по-добри от ТУ - София.Ама като кажете немски университети...........................голямата работа.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най Добрия университет е ФИЗТЕХ МОСКВА .. знам всичко за Германия , МИТ, Цюрих ток жици съм мога и да го докажа..
62
2
 
1
 
! Отговори
за МИТ преди 6 години
Чел съм лекции по термодинамика и химична кинетика , написани за студенти от МИТ................нищо особено.Написани на средно ниво, за посредствени студенти............ама като кажете американски университет и..............голямата работа.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всеки 2000студенти има MIT , а на година по 200-400 приемат.. ТУ Дармщад е 26000 , ТУ Мюнхен - 41000.. къде на магарето и къде е на камилата
60
2
 
2
 
! Отговори
за МИТ преди 6 години
Стига с тоя МИТ, прекалихте вече .Цюрихският политехнически университет и университетите в Москва и Санкт-Петербург са много по-добри от МИТ.
59
1
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
Добре, драги, лъжа. Лъжа, че имам американско гражданство (майка ми и баща ми са разведени- завърших там гимназия и тук бакалавър), лъжа, че сестра ми завърши MIT, лъжа, че доведената ми майка е доктор в UCLA. Невероятно звучи някой, който е учил тук, да учи в САЩ и да живее там, така ли? Интересно. Понеже познавам доста такива хора. Споделих едно положително мнение за СУ от преди 15+ години- носталгия и спомени. Това е. Историята на живота си я разказах накратко. Аман, да не кажеш нещо...
58
1
 
2
 
! Отговори
за Linux преди 6 години
До Анонимен 51Линус Торвалдс като е създал ОС Linux(тогава е бил студент в университета в Хелзинки) да не е бил много богат?Нито е ревал за пари като БГ-програмисти, нали?Ама да създадеш нещо ново, се иска акъл и иновативно мислене, а не само да ревеш за за пари и да се хвалиш, че си завършил прехваления СУ.
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 49Всеки с нужния интелект може да влезе там, това не е проблем. Проблемът е отношението ти. Ако бяха такива биготи, какъвто си ти, нямаше и да си помислят, да те държат там.
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В MIT учат 2000студенти от цял свят и баш тебе взеха бабалюга *** лъжи някой друг..Крум Сяров от ТУ Дармщат единствения завършил навреме , дипломната работа му е със заащитен патент не взели в MIT , а теб бабалюгата от СУ та взели. .Ти имаш ли си представа колко са трудни изпитите в ТУ-Дармщат
55
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема *** нема Маню Лъжеш , отишъл си на *** камък. не в MIT можеш само да си мечтаеш..
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко става приоритет, но едва когато стане / напечено / и почнат протести и стачки.