Търсят се математици, физици... Приемът във ВУЗ - разширен

В осем професионални направления няма да има ограничения
Обновена: 12 яну 2018 21:47 | 12 яну 2018 21:25, Веселина Йорданова
43
Търсят се математици, физици... Приемът във ВУЗ - разширен
Красимир Вълчев. Снимка: БТА

В осем професионални направления няма да има ограничения в приема на кандидат-студенти, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

Вълчев обясни, че с разширен прием на студенти ще са професионалните направления "Математика", "Химически науки", "Физически науки", "Химически технологии", "Религия и теология", "Материали и материалознание", "Енергетика" и "Педагогика на обучението по...". В тези професионални направления в момента има много малко студенти, като например големи са потребностите от учители по химия и физика, посочи министърът, цитиран от БТА.

Попитан дали ще има намален прием по професионалните направления "Икономика" и "Администрация и управление", в които през последните години има много студенти, министър Вълчев припомни, че през 2016 г. е започнала политиката за преструктуриране на приема, но тогава МОН не е имало възможност да определя приема във висшите училища по определени професионални направления.

Оттогава той се определя въз основа на академичната оценка за качество, от реализацията на студентите, от бъдещите очаквания за търсенето на пазара на труда и от няколко други компонента.

Професионалните направления сега са в четири групи, като "Икономика" и "Администрация и управление" са тези, в които в най-голяма степен "избуя" - увеличи се, през последните 20 години нерационалното търсене на висше образование, заяви министър Вълчев. Той обясни, че точно в тези направления е най-голямото намаление на приема през последните две години и тази политика продължава и в нормативните промени, които са предложени за обществено обсъждане.

В системата на висшето образование, в сравнение с преди пет години, сега се включват кандидат-студенти от випуски с много по-ниска раждаемост, каза министър Вълчев. Той съобщи, че се увеличава и приемът на студенти от българските диаспори. Този прием беше увеличен преди две години от 400 на 1000 бройки, а сега го увеличаваме от 1000 на 2000 бройки, като и два пъти бяха увеличени и стипендиите за тези студенти, каза образователният министър.

Той участва в церемония за награждаването на най-добрите университети за 2017 г., според седмото издание на рейтинговата система на висшите училища в България. То беше представено през декември в МОН, като в рейтинговата система бяха сравнени 52 професионални направления в 51 висши училища у нас.

 


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Математика, физика, химия ... не са за всяка куха кpaтyнa..далеч по-лесно е да завършиш някаква фило/социо/полито/педо..логия и после да квичиш на опашката за безработни претенциози..
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономиката не наука , а религия за грабеж .. Тъпчат мозъците на хората с еврейска идеология за грабеж , невидимата ръка на пазара , свободната конкуренция и др..
Неща които не съществуват.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки, който за нищо не става, учи Административно управление и Икономика- с лопата да ги ринеш. После работят като продавачи
20
0
 
0
 
! Отговори
анон преди 1 година
от ваште, мончо, не се търсят, не напъвай ся. плебелс тип "козлодуйско оперативно звено" дал "господ" изобилно, ама бадевъ. кажи сега, каква е далаверата с квотите за добре образовани в чужбина - един, обикновено не-връзкар "отваря" т.е заслужава мястото - с образователен профил, езици, бокоратурата го насочва администр. към инструктирано предприятие в германия, оттам му спретват изгонване и някое вашо плебсче взема бройката "на второ класиране". су/пу - патент. физиката, санчо, не е за всеки
19
11
 
14
 
! Отговори
до номер 13 преди 1 година
СУ лежи на стара слава.
Кога ще го разберете?
В България почти всички университети са на приблизително едно и също ниво.
Изключвам УНСС, НБУ , университета в Перник и няколко други трагични университета.
18
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсят се физици в БАН на заплата 540 лв/месец. Сериозно ли трябва да се учи толкова години за да работиш в БАН?
17
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че кадри има. Няма кой да плаща и затова всички бягат. Искат да пренаситят пазара на труда с определени кадри и така да свалят заплатите в сектора. Няма да стане. А ако стане, ефекта върху качеството на образованието ще е потресаващ. Качестените кадри не се създават. Те са или не са качествени. Всеки ще научи материала за преподаване като го повтори няколко пъти. Но не всеки може да намери верния подход към детето за да го накара да се вълнува от наученото...
16
0
 
26
 
! Отговори
бивш студент преди 1 година
Другарю министър , много е низше висшето образование в момента у нас.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да уча платено обучение Физика , но задочно в СУ има само държавна поръчка..
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как? Тия емигранти дето идваха нали всички са физици,лекари,космонавти,молекулярни биолози и астрономи? Какво пук търсят нека вземат от новите ни европейски гости
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е защо не съобщите, че СУ е отново на първо място за 2017-а г. и че днес са раздавани награди. Много нескопосана статия.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При толкова безработни учители, дипломирани, квалифицирани в работоспособна възраст, не се опитахте никого да привлечете обратно към учителската професия.
Ще обучавате МЛАДИ учители, които нито им се учи, нито им се работи, нито имат желание за усъвършенстване. Младите не искат да им е трудно, не искат да носят ученически чанти. Искат без напъни, без трудности да вземат големи пари. Амбициозните, напористите след гимназия бягат в чужбина. Тук остават "заспалите", които вие правите виШисти.
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшни гърчове само и само да не закриват ВУЗ-овете. Какви учители ще подготвят като няма деца. От началото на прехода до сега закриха ХИЛЯДИ училища. Продължават да закриват училища и догодина пак ще закрият. Обаче Я. Такева продължава да оказва натиск, защото педагогическите преподаватели във ВУЗ-овете са нейни хора.
Какви бройки за студенти от бълг.диаспори? Хората избягаха от мизерията тук, да не мислите, че децата им ще се върнат?!
Докога ще се опитвате да прикривате истината,че тук е зле?
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то и овчари се търсят.
В тоя недоимък, всякви балъци са ценни.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще стане химик или физик за 700 лева?
Лудите и идеалистите ги няма вече................всеки гледа парите.
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я свършили се балъците дето работят за жълти стотинки колко изненадващо.
7
0
 
29
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Търсят се, но няма. И в склада няма. Заминаха на запад. Последният да загаси и да заключи.
6
2
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Цирк !
5
3
 
27
 
! Отговори
вазоний преди 1 година
наплодиха се икономисти в 30 пъти над нормалното, "избуяха" едни юридически факул-
тети-пуцове по право, като в много от тях оценките са отличен 6 и слаб 5, влязоха от тях
и кадри в съда и прокуратурата и така правото беше осрано за 40 години, а публичната
администрация създаде кадри в 25 пъти в повече от необходимото, въобще трагедия,а
в близките години 30 % от учителите се пенсионират, а нови няма..........
4
0
 
19
 
! Отговори
Овча Мисъл преди 1 година
Търсят се математици, физици... Приемът във ВУЗ за тях - разширен

При толкова роми и мигранти какъв е проблема те са само такива. Ако не бяха те до сега да сме загинали всички.