Комунизъм в час: Кой ще пише учебниците?

Важен е и учителят, за да се разбере тази материя
17 яну 2018 09:50, Боряна Павлова
243

5035 гледания   |  Още видео

Понятията "комунизъм", "народен съд" и "тероризъм" влизат в новата програма по История и цивилизация за 10 клас.

Темата предизвика дискусия за периода между 1944 и 1989 година. Според данни 79% от българите от 16 до 30 години не са запознати с времето на комунизма. За 60% от младежите в България понятия като "Желязната завеса" и "ГУЛАГ" не означават нищо особено.

"Отношението на хората към социализма се изгражда на базата на това какви разкази са слушали вкъщи. От една страна смятам, че всичко това трябва да се изучава, от друга страна обаче си задавам въпроса кой всъщност ще пише тези учебници и през каква гледна точка ще бъде отразен този период", коментира тв водещата Лара Златарева.

Чувствителността по темата за съдържанието на учебниците по история се засили още преди 2 години - по времето, когато министър на образованието бе Тодор Танев, а периодът на османското владичество бе определено като османско съжителство.

Последвалите протести доведоха до оставката на Танев, а наследничката му Меглена Кунева одобри нови програми за ученици, в които думата "съжителство" бе премахната.

"Освен начинът, по който съдържанието ще бъде представено в учебниците е много важно и как то ще бъде поднесено от учителя. Семейната среда също е безспорен фактор за формиране мнението на подрастващите", категоричен бе проф. Христо Матанов, историк в СУ "Св. Климент Охридски".

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че е необходимо да бъдат положени усилия в усвояването на този период. А този който пише учебниците трябва да съчетае фундаменталните дадености с историческата истина.

С новата програма в 10 клас ще се учи цялата българска история, а часовете за предмета са увеличени двойно до 3,5 седмично.


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
0
 
! Отговори
АМАн от крадци преди 2 месеца
НЕ Е имало КОмунизъм В София .Преврата на 9.09 1944 е направен от черни масони обсебени от дявол на име ....
Начело с същите масови убиици които направила кървавия преврат от 9 юни 1923 година и този на 19 май 1934 година.

НА власт в София идват агенти на полицейската мафия вкл с Тодор Живков и други широко рекламирани като уж"комунисти"
Та тези наглеци предават власта на 9.11.1989 година на нагли престъпници менкащи на власт доказано престъпни групировки маскирани като партии.
233
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В напъните си да заличават историята ни,откровените шорошковски слуги вече заличават цели социалнополитически строеве.
Заличиха вече социализма в България и го превърнаха в комунистически и това набиват в кухите кратуни на младото популачество.

В България НИКОГА не е имало общественополитически строй "комунизъм"!Никога!

Имаше социализъм,под управлението на комунистическа партия,така ,като на запад са управлявали социалисти и даже еврокомунисти,но строят си е оставал капиталистически!!
232
3
 
3
 
! Отговори
бащицата Сорос преди 9 месеца
По идея, децата така трябва да се погнусят от собствената си история и държава, че веднага като завършат да хванат самолета и да ходят да бачкат .
231
0
 
2
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 9 месеца
Защо са ни учебници, най-добре един път в седмицата другаря Попов да пуска по една статия със снимки от личния архив и вместо изложение - един лозунг от близкото минало и да ни остави да се вихрим в коментарите; учениците да се разделят на 2 групи - едната да подготвя изложение за хубавото от соц-а , а другата за лошото ВЪЗ ОСНОВА на коментарите под статията.
Това ще е един добър начин да се съхрани българската народопсихология в целия й блясък.
230
4
 
5
 
! Отговори
любознайко преди 9 месеца
А след-комунистическия период на мутро-демокрация ще се засегне ли ? Плюсове и минуси . За кого са плюсовете и къде се дянаха хората че нещо запустя по провинцията.
229
1
 
6
 
! Отговори
комсомолскопеоръчени преди 9 месеца
На бас че учебника ще го пише някой бивш комсомолски председател.
Нема отърване от тия, божке...
228
0
 
5
 
! Отговори
бай ганьо европеец преди 9 месеца
Добре е децата да знаят че тези които сега са демократи-политици са бивши комунисти и комсомолски активисти. Та хубаво да им обяснят какво е туй животно комуниста и комсомолския председател и как после мутират . Учебника трябва да е по биология.
227
2
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 9 месеца
До бай Тошо 229 И добре че нямаше комунизъм че щяхме да ходиме с дочени дрехи , с петолъчки на челата и да се храним от казана на площада.Така де а и жените общи.
226
13
 
7
 
! Отговори
бай Тошо преди 9 месеца
в България немаше комунизъм, а социализъм, хаха и тез хора неграмотните учебници ще пишат, а *** ще плащат да лъжат децата ни, че по време на социализма е било лошо
225
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
През комунизма минусите и плюсовете са равни на днешната ситуация наречена демокрация или още казано мутрикация. Ее, кой период на жалко съществуване да си избера?
224
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дядо ми беше милиционер баща ми партиен но свободно благославяха Живков дори и пред гости.В квартала комунистите редовно плюеха по Живков и нищо.Нещата се изопачават много и то най-вероятно от тези които са били доносници ,агенти и недоказали се при комунизма нищожества.
223
6
 
12
 
! Отговори
Божил преди 9 месеца
До баба пена:

Съжалявам,че не си намерила салам и сирене бабо- аз днеска пазарувах и навсякъде си имаше,ако знаех щях за ти взема та дори щях да ти ходатайствам пред очен лекар,за да ти предпише очила. Но ти не се отчайвай- остави си адреса,ще ти изпратя кило салам и кило сирене подарък без пари за да видиш,че ние Българите сме Хора а не комунисти!
222
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 5

Не е вярно, че са десетки хиляди - поне десет милиона са!
221
3
 
6
 
! Отговори
До RE: "Учител$ преди 9 месеца
Моето име няма да ти помогне- скоро децата ти ще почнат да изучават глупостите и престъпленията на комунизма,а ти ще ми се молиш да им пиша тройка вместо двойка!
220
8
 
18
 
! Отговори
Божил преди 9 месеца
Хубаво е да се знае,че до 1989 г. народът не работеше за България,а за организирания от Москва Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ) и съответно- за СССР. Затова след 1989 г. икономиката ни фалира- тя бе подчинена изцяло на съветските интереси,а фалитът на Съветския съюз след 1991 г. повлече и нашата икономика естествено.
219
16
 
7
 
! Отговори
Косю преди 9 месеца
До Божил
кубински портокали имаше навсякъде, също и грейпфурти имаше, нямаше само банани.. не знам каква беше причината да не ги внасят, но на кой му пукаше че няма банани, като имаше много други неща, които сега ги няма...
218
11
 
8
 
! Отговори
баба пена преди 9 месеца
До Божил
Така беше, банани нямаше, но имаше салам и сирене. Аз сега два дена търся салам и сирене, всички магазини обиколих и няма. Предложиха ми стотина вида непълноценни заместители.
217
11
 
2
 
! Отговори
Re: "Учител&quo преди 9 месеца
Напишете си името и в кое училище преподавате!
Не за друго, но да си пазим децата, ако трябва да сменим училището.
Може да кандидатствате за докторант в НБУ.
Там са на особена почит "учители" като вас.
Да не забравите да спретнете "протест" в защита на "Лисабонската Конвенция".
216
10
 
6
 
! Отговори
Буден гражданин преди 9 месеца
Надявам се който пише урока, да напише и хубавите неща на соца, не само лошите. Да има и статистика - да пише на кое място сме били тогава по БВП или ИЧР, къде сме били преди това и къде се позиционираме сега.
215
5
 
9
 
! Отговори
Божил преди 9 месеца
По времето на комунизма банани,мандарини и други езкотични стоки имаше само през декември-януари: в останалите сезони почти никога нямаше. Затова те бяха рядка стока,която често си осигурявахме с връзки но това не винаги помагаше и трябваше да се редим на огромни чногоредови опашки,за да си ги купуваме. Веднъж,трябва да беше към 1980 г.,се редих на опашка за банани повече от два часа и те се свършиха точно преди мен,а няколко души ме бяха и прередили,та можете да си представите какво ми е било!