Комунизъм в 10-и клас ли? Не – отсече БСП

В учебниците по история се набивало на око политизацията
Обновена: 19 яну 2018 14:45 | 19 яну 2018 14:30, Камелия Цветанова
132
Комунизъм в 10-и клас ли? Не – отсече БСП
Снимка: Wikipedia

БСП поиска да се отмени одобреният учебен план по история за 10 клас.

Според левицата в новата програма липсва обективност, акцентира се на едни събития, а други въобще липсват.

Така че социалистите настояват да се създаде комисия от учени, доказали през годините своята безпристрастност през годините и да се направи нов учебен план.

Още по темата

"Очакванията към новите програми бяха да има олекотяване на учебното съдържание, да се съобрази то с възрастта на учениците, да има логически връзки при изучаваното съдържание, но това така и не се случи", обвини в декларация на БСП депутатът Ирена Анастасова.

Според нея е налице политизация, а идеологическият подход при изработването на програмите веднага се набива на очи.

"В учебниците влиза комунистическият режим, но е очевидно отсъствието на фашисткия режим, в същото време се иска от ученика да може да оценява спасяването на българските евреи, но от какво след като ги няма антиеврейските закони", скочи тя.

"Питаме просветния министър кой предложи промяната в програмата за 10 клас, какви са мотивите, кои са тези корифеи на историческата мисъл, чиито имена би било логично да са публични известни на хората и защо представят комунистическия режим като по-ужасен от османското иго", каза още Анастасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
29
 
! Отговори
и Ай сиктир преди 6 години
За мръсни лицемерни платени тролчета от позитано като 17, които не са и живяли в този човекоомразен режим ама пишат как храната била хубава и как имало за всички да крадат (опаа, издаде си манталитета червен *** мръсен). А това, че без "буркан икономика" се умираше от глад през зимата? А това, че разстрелваха по границата? А това, че биеха в арестите, ако те хванат от улицата през деня без да си на работа? Ай сиктир *** продажни!
17
7
 
24
 
! Отговори
БСП =Мръсни комуняги преди 6 години
Е как ще дадат *** мръсни да се пише кои са? От *** и неук народ се краде най-лесно.
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трети пол в предучилищната ли?Да-отсече ГЕРБ.
15
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой който не е живял през комунизма не може да добие реална представа за него .Спокойният живот може ли да се опише , качеството на храната или липсата на свобода на словото , корекома , как всички крадяха а имаше за всички .... Може и да не е бил хубав строй но след него 30 години продължава да се краде това което е направено през него... всеки сам да си вади изводите !
14
15
 
16
 
! Отговори
Х преди 6 години
България никога през своята хиляда и триста годишна история,не е имала такъв възход както пи социализма и такова падение както при тази така наречена демокрация.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2.5 млн пенционери , 800 хил. държавна и общинска администрация , 1 млн. учащи се .нои с бюджет за 2018 - 10.5 млрд с дефицит 4.5 млрд , нзок с бюджет 3.8 млрд с дефицит 500 млн .народа щастлив , всички почиват в Гърция , екзалтирани пенсионери хвърлят всеки ден пачки от балконите а безработни печелят милиони през ден от лотарията.
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията води до неравенство и злоба между хората и се стига до войни и избиване за територии и злато.
11
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашизма у нас е измислен от шепа предателиПартизанското движение, 1941-44, е платено и организирано от външни сили
10
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Питаме просветния министър кой предложи промяната в програмата за 10 клас, какви са мотивите, кои са тези корифеи на историческата мисъл, чиито имена би било логично да са публични известни на хората и защо представят комунистическия режим като по-ужасен от османското иго"_____Защото това е безспорен факт, комунистическия режим е по-ужасен от османското иго, не съм чул Султана да е нацинализирал фамилните имоти, да е забранявал посещението на църкви.но пък червените сектанти го правеха
9
5
 
6
 
! Отговори
eshere преди 6 години
Spiraite decata ot bg uchiliste. Da se uchat u doma.
8
16
 
13
 
! Отговори
До комуниста преди 6 години
По-добро от комунизма няма но ГЕРБ и СДС налагат цензура заради НАТО и ЕС и историята се извращаваВнимавай!Господ гледа!
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все тая дали ще го наричате комунизъм или социализъм - сектата е на лице
6
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм с ***.Да се направи сравнение между двата режима-близнаци комунистическия и националсоциалистическия.Само да не реват после тасковци, кутевци сие другари, когато Хитлер вземе, че се види на десетокласниците, като ангелче в сравнение с техните кремлински изчадия!
5
2
 
3
 
! Отговори
По-запознат преди 6 години
До ЗапознатТоталитарна, това, онова...... при тях комунизма влиза в учебниците.Всякакви други приказки на разни тъпоъгълници са излишни.
4
7
 
15
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
Комунизъм -- къде??? У нас? Колкото демокрация има сега и колкото нашето беше комунизъм толкова и сегашното е демокрация.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е фашизъм? Питайте техният идол Гео Милевslovo.bg/showwork.php3?AuID=142&WorkID=15231&Level=2https://liternet.bg/publish7/geo_milev/olimpiada.htm
2
8
 
20
 
! Отговори
Simply CLEVER преди 6 години
Много просто - фашизъм е имало в Италия, не тук.
1
15
 
23
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Че Герб са по тоталитарна партия и от *** от БСП(БКП),от едно котило са!