В проценти, в километри... 5-годишният Лъчко, математически гений!

Малчуганът може да ви скрие шапката... и да ви сметне каквото искате
30 яну 2018 18:45,
51
В проценти, в километри... 5-годишният Лъчко, математически гений!
Снимка: Труд

Лъчезар е само на пет години, но може да ви отговори на колко точно километра живее от училището си. Отговорът - километър и 25%. Това попитало детето своя дядо Борислав Борисов.

Дядото, който е директор на средното училище в град Опака, Търговищко, препитва малчугана със серия въпроси - колко метра има в 1 км, колко процента е това, колко е в метри… Малкият скоростно смята и отговаря. И на български, и на английски. Няма проблем. Лъчко е в стихията си в математиката. Смята на ум. Събира, изважда, умножава, решава и логически задачи, нищо че през октомври миналата година е добавил едва петата свещичка на тортата за рождения си ден.

Решаването на задачката за метрите и процентите става в крачка, докато двамата се прибират към дома на дядо и баба в Опака, където Лъчко обича да гостува. Иначе той живее в Бургас.

Задачи обаче двамата математици, старши и младши, си разменят и вечер по скайп. Решават ги заедно и поотделно. Малкият задава логически казус на дядо си, учител по математика, изучил не едно поколение. Така двамата тренират и вече жънат първите победи на фронта на математическите състезания.

Наследникът грабна цели два сребърни медала в края на миналата година, похвали се с постиженията дядо му Борислав пред "Труд".

Първото отличие било от Софийския математически турнир, организиран от Детската академия на науката, изкуствата и спорта в София. Тогава малкият математик набрал 98 от 101 възможни точки. Вторият медал е от квалификации за международната олимпиада в Тайланд. Той се явил на надпреварата в Стара Загора, където бил най-малкият.  Лъчезар се класирал за финала, който е през февруари в Банкок. В международната класация се оказал с 19-и резултат.

"Лъчко се занимава с математика от малък", казва дядо му и започва да се смее, сещайки се, че говори за 5-годишно дете.

Всъщност, уточнява той, всичко започнало, когато малчуганът бил на 2 години. Научил числата до 10. Питал и за буквите. Сега четял и сам разучавал условията на задачите. Страстта му обаче били цифрите. "Само числа са в главата му", казва с усмивка и майка му Нели.

Когато малкият се научил да брои, през ум не им минавало, че те ще се превърнат в детската любов и предпочитано занимание на момчето. Заради интереса и напредъка му, решили да го запишат за състезанието в София. Искали да видят дали родителските им предположения, че детето е на високо за годините си ниво, са верни. Въобще нямали идея да се вторачват и да го превръщат в жертва на амбиции.

"Много е любознателен. Пита непрекъснато. Запомня всичко. Много бързо научи и геометричните фигури. Знае и шестоъгълници, многостени и други, които различава. Наскоро си говорихме за лице на фигура, но още не сме стигнали това ниво. Далече ни е. Събира и изважда до 10 000, с десетици, с преминаване на десетици, с проценти. До 1000 може да го прави и на наум. Справя се с умножението, но делението още му е трудно. Оперира и на английски с числата до 300", изрежда постиженията на малчугана интернет учителят му и негов дядо.

Проблем била таблицата за умножение със 7. Не харесвал това число. Мъчело го, но щял да се справи и с него, заричал се малкият.

Майката на Лъчко Нели смята, че той е наследил интереса към математиката от нейния баща Борислав. Майка й Румяна пък е учителка по биология и химия в училището в Опака. По бащината линия дядото и бабата на момчето са лекар и икономист.

Нели също занимавала малкия математик у дома, защото той все питал и искал разни задачи. Обичал също конструкторите и пъзелите, които редял вещо и бързо, залагайки на логиката. Тя го учила и на английски. В градината пък ходел и на народни танци.

Нели е завършила езикова гимназия и после икономика във Варна. Със съпруга й се установили в неговия роден Бургас, където се родили и децата им. Таткото работел като икономист. Сестрата на Лъчко е на година и половина. На свой ред той пък решил да "преподава" на нея математика, разказва през смях майка им. Пускал й клипчета с числа, които малката въобще не харесвала.

Другата страст на малчугана били планетите. Различавал ги на картинките и разказвал за тях. Научил ги от енциклопедиите, които майка и татко му четяли. Сега били на държавите, но Нели не го е проверявала кои е запомнил. И като всяко дете, нищо че числата му били най-забавни, Лъчко обичал да слуша приказки.

Въпреки че вече можел да чете, майка му смята, че все още не проумявал добре смисъла на прочетеното. Сигурно го казва от скромност, защото на квалификациите за олимпиадата, малкият сам чел условията. Квесторите предложили някой да му помогне. Казали, че е много малък и по-добре да му ги прочетат. Той отказал и се справил сам, разказва майка му.

Малчуганът няма да пътува за финала на олимпиадата в Банкок. Родителите му смятат, че е твърде малък и нямат амбиции да го превръщат в малък математически гений. Не били без значение дългият път, скъпите билети и сериозните разходи.

Засега малкият математик ще ходи на състезания у нас и на по-близки дестинации. И най-вече ще гостува чрез скайп на дядо и баба в Опака, за да решават задачи и да говорят за космоса.


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Пенчо преди 4 години
До Експертно становище Млъ'кни бе
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От мен искаха да знам и да мога всичко(баща ми ме биеше ако по математика имам по-малко от Отл.6), в резултат на което сега не мога и не знам нищо в степен, която да ме отличава от останалите.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стар Бургазлия...как не вярвам!
32
4
 
3
 
! Отговори
Експертно становище преди 4 години
Децата които като малки ги насърчават да са генийчета после стават изключително непълноценни личности, особено в социалния живот!
31
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да има дарба детето, но и е попаднало в семейство, което го насърчава: да учи числа, смята, чете. Не са му връчили един смартфон от люлката за по-лесно и да го оставят да зяпа по цял ден филмчета и игри. Та и околната среда има значение
30
5
 
5
 
! Отговори
феминизъм преди 4 години
момиченцата никога нямат такива големи чела и глави!
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЕТЕТО Е УМНО ЛИЧИ СИ!!! ЗНАЧИ Е МАЛКО ВЕРОЯТНО ДА ГЛАСУВА ЗА ГРАБ :DУМРЕ ЛИ БУДАЛИСОВ И ГРАБ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЗА НУЛА ВРЕМЕ!!
28
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от такива деца нищо не става ... Болни амбиции на родителите.. От толкова шампиони на олимпиади по математика българи , едно значимо не са направили
27
15
 
2
 
! Отговори
11 преди 4 години
Километър и 25%??? Идиотска работа ... А как стоят нещата с пържола и 50%? От кво, бе неграмотници?
26
1
 
8
 
! Отговори
До ин друг преди 4 години
Ти пък си образец на обратното -как голям човек може да си остане със съвсем мъничко мозък-само за равновесие
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
25 - Да, това момче ще му е мноооого по-лесно от на такива, като теб. Надявам се, възможно най-скоро да успее, да се отдели от масата.
24
12
 
8
 
! Отговори
ин друг преди 4 години
Само да попитам-да не са объркали малкото име на дядото?Да не би да е Бойко?
23
0
 
6
 
! Отговори
До23 преди 4 години
Ти работата на мозъка не я водиш за ,,ЗОР".Отстрани всичко е ясно и лесно ,явно скоро си бил на неговите години.Деца,деца....Господ не само дава ,но и взема.
22
1
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Който изкарва не говори и не споделя.Учи за матурата за да завършиш,пък като почнеш наистина да изкарваш ще разбереш че тези неща умните хора не ги афишират. И намали,,ръчния труд"
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 19Хихи ... Братле, моля ти се ! Има хора, които ще им се налга, да учат по 18 часа на ден, по цели десетилетия, за да постигнат, това, което момчето ще постигне за година ...
20
5
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Твоят коментар показва защо геният и талантът са коренно различни от хора като теб По голям от Лъчко но с увредено мислене.,,Ще си докарва 6-7 цифрени ,БЕЗ ДА СИ ДАВА ЗОР ?????. С това мислене и този мозък ще я докараш,,до под крушата". Без ,,ЗОР" и амбиции никой не е просперирал.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но едно ме притеснява. И на мен ми казваха, че сьм умен и ми желаеха успех, а сега, когато го постигнах, се отнасят с мен, като с крадец, просто защото изкарвам многократно повече ... Не разбирам хората ...
18
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Геният се ражда такъв, очевидно Лъчко е точно такова дете. Ако не беше роден математик, който и да го занимава, все тая. Прекрасно е, че детето расте в нормално семейство, с читави родители, пък и дядото, и той човек на място. Искрено поздравявам семейството и малкия 5-годишен сладур! Може пък точно това детенце да прослави България!
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво ! Нека учи. Финансов анализатор, може спокойно, да си докарва 6-7 цифрени си и на година, без да си дава зор.
16
0
 
22
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 4 години
Да е живо и здраво това момче. Бургас се славеше на времето с добрите си математици и школата на Любен Карагьозов, подготвила дузини олимпийци на международните олимпиади по математика, много от които спечелиха медали. Имам отлични спомени и от др.Митева, преподавателка по математика от 60-те и 70-те години на миналия век. Благодарене на нея обикнак математиката, по-късно завърших техническа кибернетика. До днес съм на добра работа, Желая успех на Лъчко и на всички обичащи математиката !