Защо децата не са в клас? Ранният брак не е причина!

Да се индивидуализира отговорността на родителя
1 мар 2018 19:00, Петя Славова
10
Защо децата не са в клас? Ранният брак не е причина!
Снимка: архив, Reuters

Връщането на децата и учениците в образованието не е кампанийно мероприятие, каквито скептични коментари имаше преди седем-осем месеца при започването на Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система, каза на брифинг в МОН вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че след голямата офанзива за първия учебен ден усилията на институциите за обхващане на децата в образованието продължават и дават резултат, като в тях се включват всички институции в държавата.

"Ако нашите данни показват, че 200 000 деца не са в клас, данните ни показват също, че поне половината от тях са в чужбина", коментира вицепремиерът Дончев. Той добави, че отчетните данни показват, че тези 1134 екипа, в които има представители на различни институции, са "успели да посетят всеки дом и всяко семейство, чието дете не е в клас, което е постижение".

Още по темата

Резултатите показват също, че като минимум сме успели поне една пета от децата, които са в България, да ги върнем обратно в клас и в голямата им част да ги задържим там, заяви вицепремиерът. Той увери, че усилията на правителството за връщане и задържане на децата и учениците в образователната система ще продължат.

С подкрепата на цялото правителство трябва на европейско ниво да "гоним" една по-амбициозна европейска цел и заради свободното движение на хора трябва да настояваме за паневропейски механизъм в образованието, защото това е тема за цяла Европа, каза Томислав Дончев.

Той обясни, че заедно с другите страни от ЕС трябва да настояваме българските деца, например от Пловдив, заминали в дадена европейска държава, да ходят на училище там. "Когато икономическият сценарий направи така, че детето се върне в България, да продължи образованието си у нас, с всички трудности", обясни идеята вицепремиерът Дончев. По думите му МОН има готовност да лансира такава тема или проект на европейско ниво по време на европредседателството ни.

Въпреки че анализът ни показва, че сключването на ранен брак или живеенето на семейни начала не са от най-сериозните причини за отпадането от училище - те съществуват, като 2 процента от случаите на отпадане са заради това, каза вицепремиерът Дончев, цитиран от БТА.

Той обясни, че на днешното заседание в МОН е била обсъдена необходимостта от по-ясни разпоредби в Наказателния кодекс, свързани с браковете и с живота на семейни начала при малолетни деца. "Не може да се търси наказателна отговорност на тези деца, защото те са малолетни, но решението е да се търси правен способ, за да се индивидуализира отговорност на родителите", обясни Томислав Дончев.

Това е политически разговор, който днес го започнахме и предстои да бъде обсъден, добави министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
111 преди 6 години
Не се дава отговор къде са сругите 100 хиляди и какво се прави за тях,както и за "семейните".Бе вий оправете тукашните,че тогава мислете за паневропите и как последните ще учат БЕЛ !
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъв ранен брак, като по социални всичките се водят самотни майки?!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
закон има, ама никой не ще да се занимава с местните цветнокожи,уж реализираме демокрация.я да почнат да ги водят в затворите,както беше преди 10 ноември и да им налагат едни тлъсти глоби/ама да ги събират без да се поставя условие,че били социално слаби/-що пара ще влезе в тоя държава,ама не!ние сме голямата демокрация,пък после ще ходят да ги събират по къщите
3
1
 
4
 
! Отговори
Неа преди 6 години
То брак няма , но норматив за челяд се гони ...
2
1
 
12
 
! Отговори
Как да не е причина преди 6 години
ранният брак?Щом се появи първият месечен цикъл на малката ромка, умът й литва да планира сватбата си и да се вълнува дали я харесват,кой я харесва, дали баща й е решил вече кому ще я даде?И престоят й в училище вече не е пълноценен, тя не само пренебрегва учебния процес, но в повечето случаи пречи и на другите деца в класа.Ще ги задържат в клас, само ако налагат зверски глоби за ранен брак и не дават платено майчинство и надбавки на майки под 18 г.Има и щастливи изключения, но те не са много.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В търсенето на персонална отговорност е решението ,има си закони и дори Конвенцията не ни трябва, но не сте прави с прибързаното за ранните бракове- всъщност те са един алъш-вериш и нямат нищо общо с "добруването" на децата , но понеже родителите им са потенциални "гласоподаватели" дайте сега да не им разваляме рахътлъка , ами и ако другите етноси започнат с "ранни" бракове ?какво става с тази България? не се съгласявайте с този уж "обичай" законът е еднакъв за всички иначе не е закон