Срещу тежките раници – шкафчета! МОН дава 3 млн. за тях

Те трябва да бъдат монтирани за следващата учебна година
Обновена: 8 мар 2018 12:32 | 8 мар 2018 12:00, Камелия Цветанова
23
Срещу тежките раници – шкафчета! МОН дава 3 млн. за тях
Снимка: архив, БулФото

2,9 милиона лева дава просветното министерство за купуването на шкафчета за училищата.

Тези пари ще стигнат за 200 000 ученици от първи до седми клас и така малчуганите няма да бъдат принудени да носят всеки ден на гърба си раница, която обикновено тежи 6-7 кг.

Още по темата
Средствата са за държавни и общински училища, които ще трябва да монтират шкафчетата до 15 септември, за да се ползват от малчуганите през следващата учебна година. Това стана ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на просветния министър Красимир Вълчев.

До това решение се стигна, след като петокласничка потърси правата си пред властите заради тежките раници. Тя написа жалба до председателя на Държавната агенция за закрила на детето, а след нея хиляди родители и ученици поискаха да се намери начин учениците да не носят непосилно тежките за тях раници всеки ден.

Според Красимир Вълчев обаче практиката сочи, че децата често носят не само учебниците, нужни има за часовете през съответния ден, ами и тези от предишния или пък за следващия.

Така че заради това са изпратени препоръки до директорите на училищата да намерят начин да оптимизират учебниците и помагалата.

До 23 март пък подлежи на обществено обсъждане проект на промени на Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, които предвиждат по-дебелите томове за учениците да бъдат разделени на две части.

Това обаче ще стане едва след като изтече тригодишният срок на безвъзмездно ползване на настоящите издания.

А засега се дава правота на издателствата да печатат на олекотена хартия. Красимир Велчев обещава, че ще има и електронни варианти на учебниците от първи до седми клас.

Достъпът до тях щял да бъде осигурен чрез създаване на електронен портал, в който учебниците ще бъдат публикувани до края на април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 6 години
Намалете количеството на помагала, учебни тетрадки и глупави пособия. По един предмет-само 1 учебник. Учат се излишни неща и децата накрая не помнят и основното. Не мисля, че е добра идея да се носят таблети в училище. На една моя позната детето и в 1 клас, решило да занесе новия таблет в училище и още в първото междучасие, го откраднали. Дори всички да имат таблети, пак ще се фукат на кой му е най-модерен и ще карат родителите да им купят най-скъпия,защото иначе ще им се подиграват,че са бедни
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо пари за шкафчета,да намалят обема на изучавания материал.Децата ни учат много излишни неща които никога няма да помнят и няма да са им нужни.Всяка година в учебниците се сваля материал от по-горни класове.Да почерпят опит от Финландия,учат се основни неща и такива които ще послужат на децата в живота.Побъркаха и децата и нас родителите.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В цял свят ги има. Пак откриваме топлата вода след 100 години. Проблемът е, че по 1 предмет има поне 5 неща под формата на тетрадки, учебници, помагала. Моето дете учи в чужбина. Имат папки по всеки предмет, често пишат на листове и ги прибират. Папките стоят в училище. Учебниците са в много добро състояние, той е 15 по ред, който го ползва. Учат 5-6 предмета, в същият клас в България гонят 20. От 4 клас ходят 2 пъти годишно в различни фирми, каквото им харесва по 1 ден на работа.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимене и, министерството нали плаща за написването и издаването, защо трябва родителите повторно да плащат милиони за същото нещо?
15
2
 
9
 
! Отговори
21 век преди 6 години
вместо електронни учебници - шкафчета за усвояване на едни пари
14
0
 
3
 
! Отговори
ПЕТРОВ преди 6 години
шкафчета трябва да има ,защото не във всички училища ги има. учениците са принудени да носят всичко
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В училището на моя син има шкафчета, но раницата му тежи 5-6 кг .В първи клас е . Взима вкъщи само учебниците по математика, български и английски. Обаче по математика има учебник, учебна тетрадка , тетрадка за упражнения, помагало за самоподготовка,две малки тетрадки с квадратчета. Подобно е положението и по български език.Колко по-удобно би били ,ако се подготвят елвктронни учебници .
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви шкафчета, господа управляващи? Масово в училищата учителите не могат да работят с компютри. Има електронни учебници, които не се използват поради некомпетентността на преподавателите.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учениците в чужбина от много години си пишат упражненията и задачите на компютър или на таблет. Тука още сме все едно в началото на 20 век. Май проблема ще излезе в застаряващият персонал на училищата. 55+ е възрастта на повечето учители който само бъркат в фейса и не разбират от техника и онлайн пространство.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да купят по един таблет те пак правят магарии.
9
0
 
7
 
! Отговори
умник преди 6 години
електронните учебници трябва да са безплатни. фирмите които ги издават печелят достатъчно от хартиените. електронните да са само за вкъщи, за домашните, а другите да си стоят в щкафчетата, за да не ги мъкнат децата. щом си си купил оригинала, копието трябва да може да се придобие без пари.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Още сме в 19 век!Ако почнат да продават електронни учебници, това ще доведе, че няколко деца ще си напазаруват електронните учебници и приятелите на тези деца ще искат да им изпратят файловете напълно безплатно. Точно и затова в България не се продават учебници за електронни книги.
7
0
 
6
 
! Отговори
Невен преди 6 години
Шкафчета децата до 3 -ти клас така или иначе са си купили (т.е. родителите купуваме).Това, което могат да направят е или всеки учебник да има и електронен вариант или учебниците да са в 2 комплекта - един за училище, един за вкъщи. Разбира се, тези учебници ще е добре поне по 5 години да не се сменя съдържанието ...
6
0
 
2
 
! Отговори
БАН преди 6 години
Аз завърших спортното училище с една тетрадка по пеене!
5
1
 
4
 
! Отговори
Аз нося раница преди 6 години
Вече получих гръбначни изкривявания от раницата на детето ми. Предлагам на учениците да дават таблет или киндел, защото тези шкафчета ще излязат по-скъпи от техниката.
4
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
В училището на моето дете шкафчета има. Това не пречи вечно да се влачи пластилин, боички и всякаквите други материали за изобразително изкуство. Да не говорим, че децата, които посещават частна занималня или учат вкъщи си носят дори учебника по музика с тях. Шкафчетата няма да решат проблема с тежките раници.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде на комисионната от шкафчетата ! Защо не погледнете колко са натоварени гимназистките дамските им чантички тежат заедно с кутийките за гримове, напитки разни и 1.2 тетрадки . някъде към 3 кг. То не бяха рекламни материали, то не бе проект успех, то не бяха нови учебници и помагала, а сега и шкафчета. 3 милиона си е добра сума !
2
2
 
12
 
! Отговори
Още сме в 19 век! преди 6 години
Защо просто не направят учебниците електронни и безплатни? Вместо всяка година да купуват нови учебници не е ли по лесно и по ефективно всеки ученик да има таблет и да си тегли учебниците и помагалата онлайн от сайта на училището. Сега има чудесни таблети за четене по 200 лева. Този таблет всеки ще може да си го ползва докато завърши. А отделно че повечето ученици и сега имат сматфони и лаптопи.Няма проблем да четат учебници във PDF формат примерно.
1
1
 
18
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Даже тежките раници са повод да се усвоят едни пари. Празно няма при нашите управници