Една тетрадка, две, а колко са излишни в ученическите раници?

Помагалата били повече от нужното, а не учебниците
5
Една тетрадка, две, а колко са излишни в ученическите раници?
Снимка: Булфото, архив

Стартирали сме няколко мерки по отношение на теглото на учебниците и тежестта на раниците на учениците, като повечето от тях ще дадат резултат през следващата учебна година. Това каза на пресконференция в Шумен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Още по темата

По думите му е предвидено най-големите учебници да бъдат разделени на две части. Ще разрешим и отпечатването им на по-лека хартия, най-вече учебниците за по-горните класове, които не е необходимо да са многоцветни. Също така през следващата година ще финансираме закупуването на шкафчета, отбеляза Вълчев.

"Надяваме се още първата учебна година да има шкафчета за голяма част от учениците от първи до седми клас, а до две-три години да оборудваме всички учебни заведения с шкафчета", посочи министърът на образованието, цитиран от БТА.

Ще говорим и с издателствата да осигурят вариант на електронно четими учебници. Отделно ще работим за разширяването на достъпа до електронно образователно съдържание и за увеличаване на броя на класните стаи, оборудвани с мултимедийни проектори или с електронни дъски, за да се онагледява учебното съдържание. За тези стаи вероятно ще купим по един лиценз за електронен учебник, уточни Вълчев.

Ще препоръчаме също така на училищата да оптимизират учебните съдържания, както и броя на тетрадките и учебните помагала, така че учениците да носят по-малко учебници. Нашите проучвания показват, че най-често това е причина за тежките раници, не толкова от комплекта учебници. Родителите също трябва да са ангажирани с намаляване на тежестта на раниците на своите деца, тъй като в тях те носят и други неща, допълни Вълчев.

Той каза още, че подобно на други места и в Шумен е предизвикателство съставът на Регионалното управление по образованието /РУО/ да бъде обезпечен. Заради увеличението на учителските заплати част от експертите напускат и преминават към училищата. Министърът заяви, че задачата му е да увеличи заплатите в РУО средно с девет процента.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
Решението преди 1 година
До Анонимен

Няма достойно заплащане ва преподавателите- няма образование!
4
2
 
8
 
! Отговори
176 преди 1 година
Стартират ...глупости!Вместо да накарат авторите да пишат малки по обем учебници и да съкратят РУО-тата,те добавят още и още заплати на една репресивна и безполезна институция!Това министерство просто не знае какво да прави и се занимава с простотии!
3
2
 
13
 
! Отговори
Спрете! преди 1 година
Докога ще пишете тези статии, с които пропагандирате и насаждате "теорията за ненужното образование" ??
А спрете се вече! Образованието в България удари дъното. Не сте актуални с пропагандата си за тежестта на образованието. То вече не тежи никому. Това е видимо и с просто око и без платените ви статии за унищожаване на образованиоето в България.
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплати са се увеличат в целия отрасъл едва при решаване на този проблем. Няма решение- няма увеличение!
1
1
 
13
 
! Отговори
Баба Яга преди 1 година
Не си направих труда да прочете статията, заглавието ми беше достатъчно. Защо ли "помагалата" са повече....?! Ами защото УЧЕБНИЦИТЕ не стават за нищо. Помагалата се купуват по препоръка на даскалите, а те - повярвайте- избират най-доброто и най- полезното, като компенсация за натрапените тъпи учебници...Които, обаче, са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!