"Говеда", скубане, дърпане на уши! Един учебен час в България…

Учителка в Пазарджик бе наказана след жалба на шестокласници, тя оспорва
13 мар 2018 16:30,
109
"Говеда", скубане, дърпане на уши! Един учебен час в България…
Снимка: Reuters

Шестокласници обвиниха учителката си, че ги нарича "говеда", дърпа им ушите, бута ги, скубе ги и ги заплашва в час. Преподавателката от елитно пазарджишко училище е наказана, макар да е опитала да обжалва дисциплинарната санкция. Учителката твърди, че се е опитвала да въведе ред и сама определя ситуацията в клас като ненормална.

Заради поведението на преподавателката учениците са подали жалба срещу нея, в която се оплакват от насилие над тях – физическо и психическо. Заради това учителката е наказана с последно предупреждение за уволнение. Тя обжалвала дисциплинарната санкция, но Окръжният съд я потвърждава с окончателно решение, пише "Дарик".

В жалбата си децата пишат, че в часовете по английски в различни дни през учебната 2016/2017 година преподавателката дърпала ушите на различни ученици и им крещяла, защото не успявала да въдвори ред. Учителката казала на ученичка "Ти нямаш грам акъл в главата!" и я нарекла безотговорна и безочлива.

Още по темата

Друг път отказала да премести ученик с намалено зрение на първия чин, защото бил "огромен".

Обиждала децата с думи като "говеда" и ги заплашвала, че ще "изхвърчат от часа". Бутнала едно от момчетата и то се ударило в стената, на момиче дръпнала силно ръката и му причинило болка.

В заповедта е посочено, че госпожата се държала така и в други класове, случвало се да удря, обижда и скубе неведнъж свои възпитаници, също шестокласници.

Учителката се защитила, че не е крещяла, а надвиквала класа. В обясненията си тя написала, че използвала израза: "Извинете ме, но се държите като говеда" за ученици, направили нещата нетърпими.

Дръпнала ръката на девойка, за да не се увлича от лошия пример на другите, а за друго момиче твърди, че то я обиждало, а майка му се държала безочливо.

Директорката на училището е наказала учителката миналия януари, а тя е оспорвала санкцията през Районния съд с мотива, че директорката не е могла да докаже вината й и показала жалбите от деца и родители. Така преподавателката била лишена от възможност да се защити.

Освен това според преподавателката  не били проведени и срещи с недоволните за изясняване на обстоятелствата, което е изискване на Кодекса на труда.

На първа инстанция магистратите отменили заповедта на директорката като немотивирана. Окръжният съд обаче смята, че трябва да се съобрази с нея.

Грубото отношение и обидните квалификации, за които учениците свидетелстват, са им причинили освен физическа болка (дърпане на уши, скубане, бутане, дърпане и т.н.) и основателен страх и боязън от следващо подобно посегателство (учениците инстинктивно си крият ушите, когато учителката приближава), което сочи и на нанесена психическа травма, посочват в мотивите си окръжните магистрати. Те определят нарушенията на правата на децата като тежки по своя характер и вредно въздействие.

Наказанието е оставено в сила, а учителката – осъдена да плати на училището разноските за две инстанции – общо 625 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Монетата има две страни! Да, сигурно си е изпуснала нервите, ама някой влизал ли е скоро в училище да види за какъв зверилник става дума? Е, като имаш срещу себе си 30 разлигавени хлапета нормално е да им креснеш иначе няма да реагират изобщо. И не знам какво се жалват, като винаги си е било така. Учителите крещят и гонят от час, хлапетата се лигавят... виж има по-готин начин за дисциплина. Пускаш контролно или изпитваш най-лигавите и ги оценяваш подобаващо...
11
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАТОВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТАВЯТ КАМЕРИ ВЪВ ВСИЧКИ ПОМЕЩЕНИЯ В УЧИЛИЩАТА, ПО КОРИДОРИТЕ, ВЪВ ФИЗКУЛТУРНИЯ САЛОН, НА ДВОРА, НА ВХОДА НА УЧИЛИЩЕТО!ЗАЩОТО ИМА И ДОСТА ИЗНЕРВЕНИ УЧИТЕЛИ, НО И ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ СА УЖАСНО НЕВЪЗПИТАНИ, АРОГАНТНИ, БРУТАЛНИ, РАЗХАЙТЕНИ, ИЗПУСНАТИ, АЛКОХОЛИЗИРАНИ, ДРОГИРАНИ ЕДНА ЧАСТ ОТ ТЯГ!АКО ИМАШЕ КАМЕРИ, ЩЕШЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕ ИСТИНАТА!ОТ КАКВО СЕ ПЛАШАТ УЧИТЕЛИТЕ?КАМЕРИТЕ СА И В ТЯХНА ЗАЩИТА!НАМИРАЙТЕ ПАРИ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ И СИ СЪЗДАЙТЕ СПОКОЙСТВИЕ!
10
23
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Така и се пада на учителката да я обвинят също във сексизъм и раситки прояви над бялата раса и гавра със деца имащи психически увреждания. Но винаги има и по-лошо Заглавието можеше да е пиян кравар влезе във едно начално училище и разстреля децата на другите кравари Демокрацията има много лица и все уродливи.
9
0
 
11
 
! Отговори
Боко преди 6 години
Вие какво очаквате?
8
1
 
96
 
! Отговори
свидетел преди 6 години
До кого да подаде учителката жалба от психическия тормоз на учениците? Ще има ли уволнени родители и ученици??? Амиии...по-лесно да се уволни учителя.Той не може да се защити.Сам срещу глутница.
7
2
 
58
 
! Отговори
Има много ситуации, преди 6 години
при които учител може да каже на ученик/чка, че е безотговорен и безочлив или че няма грам акъл. Също така, нерядко се случва група ученици наистина да се държат като ***. Да се издърпа ухо също е допустимо, защото някои наистина минават всякакви граници. Блъскане, скубане са недопустими, както и обиди чрез неприлични думи.В пети и шести клас имахме класна ръководителка, която всички ние обичахме и уважавахме. Случвало се е да ни нарече "идиотчета", когато прекалим. Никой не се е сърдил.
6
4
 
90
 
! Отговори
Гостенка преди 6 години
Учителката си е много права, 95% от българските ученици наистина са ***, с тази разлика, че говедата са по-възпитани и повече има шанс да те разебарат, какво им говориш!
5
3
 
10
 
! Отговори
ооооо преди 6 години
ИК в действие.
4
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прокажен народ и той то!!!А като им го кажеш, се обиждат.
3
4
 
50
 
! Отговори
Даскала преди 6 години
Той боя изгражда, а не разгражда.
2
5
 
42
 
! Отговори
Ццц преди 6 години
Ако имаше камери сега щеше да се види кой е прав
1
14
 
47
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Бг е първата ориенталска държава приета в ЕС.Няма да повторят грешката и с Турция.