Психолог: Всяко четвърто дете – със страх на училище

Обезпокоително е, у подрастващите емпатията закърнява
8 фев 2018 21:00, Анисия Иванова
24
Психолог: Всяко четвърто дете – със страх на училище
Архив: Булфото

Всяко четвърто дете в България отива на училище със страх и напрежение, че може да му се случи нещо. Това каза психологът Иван Игов пред "Фокус" за случаите на агресия и насилие от страна на младежи и мерките за справяне с проблема.

Хубавата новина е, че ставаме по-чувствителни към тези теми. Но статистиката показва, че в последните 5-6 години нещата у нас не са се променили, обясни той.

"Тормозът е висшата форма на насилие, едно дете е подложено на насилие поне веднъж седмично. В България това е между 25 и 27%, което означава, че всяко четвърто дете отива всяка сутрин на училище със страха и напрежението, че може да му се случи нещо", обясни Игов.

Лошото е, че случаите стават по-драматични, включително и убийства, които са извършени от непълнолетни, или случаи, които се записват и след това пускат в социалните мрежи, каза психологът.

"Повиша се процентът на насилието в интернет чрез социални мрежи и телефони. Бройката на тези случаи не е висока, но те започват да стават обществена заплаха, защото много деца отиват на училище със страх, а властите, както и цялото общество сякаш няма механизъм да се справи с това“, посочи още той.

Игов допълни, че агресорите започват да се хвалят с това, което правят, без да имат чувството за вина или чувството, че извършват проява, която е в разрез с обществените норми.

"Интернет започва все повече и повече да се превръща в място, където децата се опитват да покажат своята индивидуалност и своето различие. Едно време можеше да се похвалиш само на приятелите, на съучениците, сега можеш да се похвалиш на целия свят", допълни той.

Игов определи, че липсата на чувствителност у подрастващите към мъчение, страдание на друго дете е обезпокоителна тенденция. Това означава, че емпатията, чувството на съпричастност в децата започва да закърнява.

Независимо дали едно дете е насилник или обект на насилие в училище, това дете е жертва, каза психологът

Търсенето на терапевтична помощ при прояви на агресия от подрастващите е задължителна, защото децата-насилници в училище след това имат два пъти по-често проблеми със закона, отколкото останалите.

"Ние си отглеждаме бъдещите насилници днес, ако не им обърнем внимание, но не с наказание, а като погледнем на тези деца като на жертви. На жертви на нашето общество, което ги е научило на насилие“, коментира той, като отбеляза, че по данни на неправителствените организации в една трета от семействата в България се наблюдават форми на насилие.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всичко започва в ранното детство- махнете престоя в социални институции по 12 часа- децата трябва да са с родителите си точно в тоя период, никой не може да замести родителите и домашното възпитание. Всичко друго е споделено лицемерие и безотговорност на родители, на политици, на администрация. Затварят се институции, а децата се превеждат в институции където са по много на едно място, където шума е много над нормата, което поражда агресия,поканете 20 деца у вас и вижте какво се случва.
21
0
 
1
 
! Отговори
мунчо преди 11 месеца
До Анонимен19
Забрави и за отнемане на родителски права
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 17

По-рано нямаше толкова много компютърни игри с насилие, филми, подробно разказващи за изкуството да интригантстваш и подливаш вода, в името на "успеха".
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Училищните психолози отдавна не са в състояние да регулират взаимоотношенията в училище.

Назначете психиатри.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проблемът е сериозен. Детето ми е втори клас в елитно софийско училище. От началото на учебната година родители и учители се опитваме да решим проблема с агресията, която ескалира между децата - непрекъснато се обиждат, псуват и бият помежду си. Настройват се едно срещу друго, интригантстват, делят се на вражески групи. В момента, в който прекрачат прага на училището и нещо им става. А това са 8 годишни деца... не знам какво е в по-горните класове.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проблемът изобщо не е от вчера, но някога нямаше интернет и всичко си оставаше в рамките на училището. Това не значи, че и нас не са ни тормозили, но просто не ставаше достояние на всички и всеки се спасяваше сам.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нали га менчетата не бива и с пръст да се пипат? Нали вместо шамаренко цяла делегация психолози им доказва колко точно са важни след всяка глупост? Нали уволняват ВСЕКИ по-нормален учител, който се опита да ги озапти?
Е кво се чудите бе?
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
13 - От едно време. Бях платил на едни деца, да пребият други деца, тормозещи моето детенце ...
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Samo kazarmata shte gi opravi
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ами и през 80те ходихме със страх да не ни пребие и преджоби някой хулиган-метъл пред училище с бира в ръка. насилието не е от вчера, но сега се сетихте да му обръщате внимание.
12
3
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 11 месеца
Амчи да не ходят на училище!
11
3
 
8
 
! Отговори
Даскал преди 11 месеца
До Анонимен

А това , че голяма част от децата са с ментални и когнитивни проблами...кой е виновен?!Родителите, госпожо, родителите....!!!!
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Макар че бях пъзлив и не много силен минах между капките. Имах няколко основни тактики, винаги бях учтив и не се правех на интересен, когато някой се мъчеше да ме тормози се правех на луд и като вече нямаше мърдане инацелвах един тупаник на агресора - такива комплексари си търсят лесни жертви. А когато се сблъсквах с повече от 2ма не ме беше срам да викам с пълно гърло и да бягам с все сила. И не на последно място - дипломация. Родителите и учителите не могат да предотвратят всичко, но са важни
9
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не е само стах, има отващение, ненавист и нежелание, защото голяма част от преподавателите, от детската градина до униревситетите, са некомпетенти озлобени психари. Изкарват си злобата и личните неуспехи върху децата, позволяват си да им крещят и да ги обиждат, поставят им се ниски оценки само за да почустват надмощие над някой. Имам три деца на различна възраст, учат в три различни училища и имам голяма база за сравнение и дълги години надблюдения върху системата и съсловието.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Извода е - отивайте в частните училища и си плащайте! Рекетьори ви управляват! Така е и с намерението да прехвърлят отговорността на полицията на вас да си плащате на техните охранителни фирми.Защото полицията имала задача да пази обществените сгради, а за дома си сте си отговорни вие.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имам две деца. Голямото завършва. Не са се страхували. Малкият дори много обича да ходи.
Ако обаче имаха притеснения, които не бих могла да реша, щях да ги спра и да учат вкъщи. Не бих рискувала физическото им и душевно здраве.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

Познавам боклуци, които са минали през казармата и просто станаха по-редпазливи и знаеха, как да не ги хващат. За тях, казармата имаше противоположният ефект. Направи ги умели боклуци ...
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

Смешно ти е, но за някои хора, това е огромен проблем.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Затова ли ония не ходят на училище заради стреса включително и от кючеци и чалгия.
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Примера на това поколение е Боко Едрата Тиква! Отиде в бившето си училище, събрал хлапетата от 1 и 2 клас и се хвалеше как едно време пребивал другарчетата си между трансформатора и физкултурния салон! Факт! Сетне им обясни, че заема от 1 милиард, който чичко Орешарски тегли, един ден ,,Вие ще го плащате''! Факт!