Психолог: Всяко четвърто дете – със страх на училище

Обезпокоително е, у подрастващите емпатията закърнява
8 фев 2018 21:00, Анисия Иванова
24
Психолог: Всяко четвърто дете – със страх на училище
Архив: Булфото

Всяко четвърто дете в България отива на училище със страх и напрежение, че може да му се случи нещо. Това каза психологът Иван Игов пред "Фокус" за случаите на агресия и насилие от страна на младежи и мерките за справяне с проблема.

Хубавата новина е, че ставаме по-чувствителни към тези теми. Но статистиката показва, че в последните 5-6 години нещата у нас не са се променили, обясни той.

"Тормозът е висшата форма на насилие, едно дете е подложено на насилие поне веднъж седмично. В България това е между 25 и 27%, което означава, че всяко четвърто дете отива всяка сутрин на училище със страха и напрежението, че може да му се случи нещо", обясни Игов.

Лошото е, че случаите стават по-драматични, включително и убийства, които са извършени от непълнолетни, или случаи, които се записват и след това пускат в социалните мрежи, каза психологът.

"Повиша се процентът на насилието в интернет чрез социални мрежи и телефони. Бройката на тези случаи не е висока, но те започват да стават обществена заплаха, защото много деца отиват на училище със страх, а властите, както и цялото общество сякаш няма механизъм да се справи с това“, посочи още той.

Игов допълни, че агресорите започват да се хвалят с това, което правят, без да имат чувството за вина или чувството, че извършват проява, която е в разрез с обществените норми.

"Интернет започва все повече и повече да се превръща в място, където децата се опитват да покажат своята индивидуалност и своето различие. Едно време можеше да се похвалиш само на приятелите, на съучениците, сега можеш да се похвалиш на целия свят", допълни той.

Игов определи, че липсата на чувствителност у подрастващите към мъчение, страдание на друго дете е обезпокоителна тенденция. Това означава, че емпатията, чувството на съпричастност в децата започва да закърнява.

Независимо дали едно дете е насилник или обект на насилие в училище, това дете е жертва, каза психологът

Търсенето на терапевтична помощ при прояви на агресия от подрастващите е задължителна, защото децата-насилници в училище след това имат два пъти по-често проблеми със закона, отколкото останалите.

"Ние си отглеждаме бъдещите насилници днес, ако не им обърнем внимание, но не с наказание, а като погледнем на тези деца като на жертви. На жертви на нашето общество, което ги е научило на насилие“, коментира той, като отбеляза, че по данни на неправителствените организации в една трета от семействата в България се наблюдават форми на насилие.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичко започва в ранното детство- махнете престоя в социални институции по 12 часа- децата трябва да са с родителите си точно в тоя период, никой не може да замести родителите и домашното възпитание. Всичко друго е споделено лицемерие и безотговорност на родители, на политици, на администрация. Затварят се институции, а децата се превеждат в институции където са по много на едно място, където шума е много над нормата, което поражда агресия,поканете 20 деца у вас и вижте какво се случва.
21
0
 
1
 
! Отговори
мунчо преди 8 месеца
До Анонимен19
Забрави и за отнемане на родителски права
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 17

По-рано нямаше толкова много компютърни игри с насилие, филми, подробно разказващи за изкуството да интригантстваш и подливаш вода, в името на "успеха".
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Училищните психолози отдавна не са в състояние да регулират взаимоотношенията в училище.

Назначете психиатри.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проблемът е сериозен. Детето ми е втори клас в елитно софийско училище. От началото на учебната година родители и учители се опитваме да решим проблема с агресията, която ескалира между децата - непрекъснато се обиждат, псуват и бият помежду си. Настройват се едно срещу друго, интригантстват, делят се на вражески групи. В момента, в който прекрачат прага на училището и нещо им става. А това са 8 годишни деца... не знам какво е в по-горните класове.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проблемът изобщо не е от вчера, но някога нямаше интернет и всичко си оставаше в рамките на училището. Това не значи, че и нас не са ни тормозили, но просто не ставаше достояние на всички и всеки се спасяваше сам.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали га менчетата не бива и с пръст да се пипат? Нали вместо шамаренко цяла делегация психолози им доказва колко точно са важни след всяка глупост? Нали уволняват ВСЕКИ по-нормален учител, който се опита да ги озапти?
Е кво се чудите бе?
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
13 - От едно време. Бях платил на едни деца, да пребият други деца, тормозещи моето детенце ...
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Samo kazarmata shte gi opravi
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ами и през 80те ходихме със страх да не ни пребие и преджоби някой хулиган-метъл пред училище с бира в ръка. насилието не е от вчера, но сега се сетихте да му обръщате внимание.
12
3
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 8 месеца
Амчи да не ходят на училище!
11
3
 
8
 
! Отговори
Даскал преди 8 месеца
До Анонимен

А това , че голяма част от децата са с ментални и когнитивни проблами...кой е виновен?!Родителите, госпожо, родителите....!!!!
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Макар че бях пъзлив и не много силен минах между капките. Имах няколко основни тактики, винаги бях учтив и не се правех на интересен, когато някой се мъчеше да ме тормози се правех на луд и като вече нямаше мърдане инацелвах един тупаник на агресора - такива комплексари си търсят лесни жертви. А когато се сблъсквах с повече от 2ма не ме беше срам да викам с пълно гърло и да бягам с все сила. И не на последно място - дипломация. Родителите и учителите не могат да предотвратят всичко, но са важни
9
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е само стах, има отващение, ненавист и нежелание, защото голяма част от преподавателите, от детската градина до униревситетите, са некомпетенти озлобени психари. Изкарват си злобата и личните неуспехи върху децата, позволяват си да им крещят и да ги обиждат, поставят им се ниски оценки само за да почустват надмощие над някой. Имам три деца на различна възраст, учат в три различни училища и имам голяма база за сравнение и дълги години надблюдения върху системата и съсловието.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Извода е - отивайте в частните училища и си плащайте! Рекетьори ви управляват! Така е и с намерението да прехвърлят отговорността на полицията на вас да си плащате на техните охранителни фирми.Защото полицията имала задача да пази обществените сгради, а за дома си сте си отговорни вие.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имам две деца. Голямото завършва. Не са се страхували. Малкият дори много обича да ходи.
Ако обаче имаха притеснения, които не бих могла да реша, щях да ги спра и да учат вкъщи. Не бих рискувала физическото им и душевно здраве.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Познавам боклуци, които са минали през казармата и просто станаха по-редпазливи и знаеха, как да не ги хващат. За тях, казармата имаше противоположният ефект. Направи ги умели боклуци ...
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Смешно ти е, но за някои хора, това е огромен проблем.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Затова ли ония не ходят на училище заради стреса включително и от кючеци и чалгия.
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Примера на това поколение е Боко Едрата Тиква! Отиде в бившето си училище, събрал хлапетата от 1 и 2 клас и се хвалеше как едно време пребивал другарчетата си между трансформатора и физкултурния салон! Факт! Сетне им обясни, че заема от 1 милиард, който чичко Орешарски тегли, един ден ,,Вие ще го плащате''! Факт!