Човешка колония в космоса? Наши ученици победители в конкурс на НАСА

Младежи от Варна предлагат разрешение на проблемите на човечеството
17 мар 2018 16:36,
92
Човешка колония в космоса? Наши ученици победители в конкурс на НАСА
Снимка: Архив, Reuters

Два екипа от варненски ученици са спечелили първи места в международния конкурс на НАСА за космически колонии, съобщи ръководителят на проектите доц. Веселка Радева от Планетариума на Висшето военноморско училище в крайморския град. По думите й тази година в надпреварата са участвали 10 000 ученици от цял свят, които са представили 2 500 проекта.

Единият от наградените български екипи е от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон". Петте момчета са заели първото място в категорията за 12 клас.

Проектът им, наречен "UniSpace", предлага разрешаване на проблемите на човечеството чрез изграждане на градове в орбитата, близо до Земята, обясни Радева. Идеята на момчетата е бъдещите бази да бъдат разположени в пръстен, видим от планетата ни. Там ще се работи по подготовката за колонизиране на други планети, докато останалите на Земята пък трябва да се концентрират върху екологичното й възстановяване.

Осемчленният екип на гимназията по ИТ "Екзюпери" във Варна също е класиран на първо място, само че в категорията за 11 клас, допълни Радева. Проектът на младежите се казва "Deep Space" и предвижда построяването на човешка колония в покрайнините на Слънчевата система.

По думите на Радева предложението на учениците е от там да започне всъщност разселването на човечеството в други звездни системи, като са набелязани и конкретни планети, които биха могли да станат нов дом за хората.

Радева разказа още, че българите са постигнали голям успех и при индивидуалните участници. Проектът на Катерина Стаматова от 10 клас на Математическата гимназия, наречен "Quibella", е класиран на второ място в тази категория.

Всички проекти са разработвани в продължение на една година, уточни Радева, цитирана от БТА.

По думите й наградените екипи са поканени да представят разработките си пред Конференцията за международно космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество през май в Лос Анджелис, Калифорния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Терсенетовсичко до морето е провинция в България
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЛАНЕТАРИУМА НА ВОЕНОМОРСКОТО? ВСЕ ЕДНО ЛУНАПАРКА НА БЕЗМЕР ДА ОБУЧАВА ИНЖЕНЕРИ.
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия дечурлига много фантастика гледат!Човек не може фа живее извън планетата Земя ,който твърди обратното е с болен мозък,та ако ще и Хокинг Мокинг ,да се казва!
10
2
 
6
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Всичко което не е до морето е провинция.
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българската проказа в Космоса???Ужс!!!
8
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното менте за точене на пари от държавата
7
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СИ ПЛАТЯТ ОТ ДЖОБА АКО ЩЕ ХОДЯТ.
6
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тесногръдите варненци решили най-широкоплещестия въпрос на човечеството! А защо не решат първо българския въпрос като от първостепенен от страна на това че загиваме като нация!? Или у космосо ще оцелеем!
5
17
 
3
 
! Отговори
До 2 Астрофизик преди 6 години
И кво кат завършваш ? Кво ша работиш после, с какво ша си полезен освен с безполезни твърдения и празни илюзии
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще се справят с огромната радиация в космоса никой не казва.На Марс например арадиацията е такава, че само за 1 ден ще получиш облъчване колкото е маскимално разрешеото безвредно облъчване на Земята, но в продължения на 1 година. Което значи, че няма как да отиде човек на Марс и да се върне жив. Няма още технология,която да предпазва от тази радиация.Пазете си Земята, че иначе няма къде да бягате.То по филмите е лесно,но в реалният живот има факти. Човекът унищожава прекрасната ни планета.
3
0
 
12
 
! Отговори
радев преди 6 години
браво, какви юнаци е отгледала държавата!
2
0
 
17
 
! Отговори
Астрофизик преди 6 години
Браво! Астрономията и астрофизикта са най-интересните науки. В момента завършвам бакалавър по тези две дисциплини. Дано има все по заинтересовани бъдещи студенти в тази насока!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра идея. На първо време трябва да изселим в орбита ромите-дървосекачи, които са най-големият враг на флората, за да позволим на планетата да регенерира. Малко ми напомня призива "ромите - на Сатурн".