Министър Вълчев: 1500 лева средна учителска заплата!

Сега преподавателите получават минимум 760 лева
Обновена: 27 мар 2018 14:32 | 27 мар 2018 13:30,
90
Министър Вълчев: 1500 лева средна учителска заплата!
Снимка: БНТ

Предвижданията в образованието на министър Красимир Вълчев за идните години са: допълнителни стипендии в университетите и увеличаване на приема на бъдещи педагози, назначаване на повече по-млади хора в училищата и по-големи заплати за учителите.

Това каза министърът на образованието и науката пред журналисти на международната конференция "Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование - привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието".

Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В момента минималната основна заплата за длъжностите "Младши учител" и "Учител" е 760 лева. Предвижда се при евентуални следващи стъпки нагоре при бюджетите за 2019, 2020 и 2021 г., тя да достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева.

"Важното е като държава, да поддържаме учителските заплати над средните за страната, това е ключово в дългосрочен план, за да мотивираме повече млади хора да станат учители", коментира министър Вълчев.

По думите му недостиг на специалисти и на работници ще има във всички професии и сектори, но недостигът на квалифицирана работна ръка ще бъде по-малък, ако успеем да направим така, че повече млади хора, с високи образователни резултати, станат учители.

Има малко увеличение на студентите в професионалното направление "Педагогика", но за съжаление, все още има намаление на студентите в професионалното направление "Педагогика на обучението по...", каза министър Вълчев. Той отбеляза, че това е важно, защото в това направление се обучават бъдещите учители по различни предмети.

Особено тревожен е недостигът на учители по физика, по математика и по някои други учебни дисциплини, заяви образователният министър. Вълчев обяви, че МОН ще направи информационна система, която ще показва къде има недостиг на учители и по кои учебни предмети.

В тази система ще се регистрират всички завършващи с педагогическа правоспособност, както и имащите такава, но ще има и информация за педагогическите специалисти, навлизащи в пенсионна възраст - по региони и по учебни предмети. Така "ще картографираме" недостига на учители в страната, коментира министър Вълчев.

Той съобщи, че младите учители в българското училище - до 35 години, са 8 процента, което е относително малко от общо близо 90 000 учители. Средната възраст на учителите у нас сега е между 49 и 50 години, като тя е достигнала максимумът си преди две-три години, като през последните три години са се пенсионирали много български учители.

Затова средната учителска възраст "малко падна", а при нормално възрастово разпределение тя би трябвало да бъде с десет години по-малка, обясни образователният министър.

"Предизвикателството е в това - да обезпечим системата с близо 40 000 педагогически специалисти, в следващите десет години", обяви министър Вълчев. Той каза, че в следващите години средно ще се пенсионират на година между 4000 и 4500 педагогически специалисти - учители, училищни директори, логопеди, психолози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Термина средна заплата го има само в България. В Западна Европа като почваш работа ти се казва каво чисто ще получаваш . Данъци и осигуровки са работа на работодателя. Пример аз получавам 1 000 лв. , а министъра 5 000 лв. значи средно получаваме 3 000 лв. Това просто е подигравка с народа.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къде е обещаното януарско увеличение за 2018 г ?
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов каза, че със пернишки данъци няма как да получаваме Виенски заплати г-н Вълчев кой от двама ви лъже ?