Министър Вълчев: 1500 лева средна учителска заплата!

Сега преподавателите получават минимум 760 лева
Обновена: 27 мар 2018 14:32 | 27 мар 2018 13:30,
90
Министър Вълчев: 1500 лева средна учителска заплата!
Снимка: БНТ

Предвижданията в образованието на министър Красимир Вълчев за идните години са: допълнителни стипендии в университетите и увеличаване на приема на бъдещи педагози, назначаване на повече по-млади хора в училищата и по-големи заплати за учителите.

Това каза министърът на образованието и науката пред журналисти на международната конференция "Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование - привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието".

Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В момента минималната основна заплата за длъжностите "Младши учител" и "Учител" е 760 лева. Предвижда се при евентуални следващи стъпки нагоре при бюджетите за 2019, 2020 и 2021 г., тя да достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева.

"Важното е като държава, да поддържаме учителските заплати над средните за страната, това е ключово в дългосрочен план, за да мотивираме повече млади хора да станат учители", коментира министър Вълчев.

По думите му недостиг на специалисти и на работници ще има във всички професии и сектори, но недостигът на квалифицирана работна ръка ще бъде по-малък, ако успеем да направим така, че повече млади хора, с високи образователни резултати, станат учители.

Има малко увеличение на студентите в професионалното направление "Педагогика", но за съжаление, все още има намаление на студентите в професионалното направление "Педагогика на обучението по...", каза министър Вълчев. Той отбеляза, че това е важно, защото в това направление се обучават бъдещите учители по различни предмети.

Особено тревожен е недостигът на учители по физика, по математика и по някои други учебни дисциплини, заяви образователният министър. Вълчев обяви, че МОН ще направи информационна система, която ще показва къде има недостиг на учители и по кои учебни предмети.

В тази система ще се регистрират всички завършващи с педагогическа правоспособност, както и имащите такава, но ще има и информация за педагогическите специалисти, навлизащи в пенсионна възраст - по региони и по учебни предмети. Така "ще картографираме" недостига на учители в страната, коментира министър Вълчев.

Той съобщи, че младите учители в българското училище - до 35 години, са 8 процента, което е относително малко от общо близо 90 000 учители. Средната възраст на учителите у нас сега е между 49 и 50 години, като тя е достигнала максимумът си преди две-три години, като през последните три години са се пенсионирали много български учители.

Затова средната учителска възраст "малко падна", а при нормално възрастово разпределение тя би трябвало да бъде с десет години по-малка, обясни образователният министър.

"Предизвикателството е в това - да обезпечим системата с близо 40 000 педагогически специалисти, в следващите десет години", обяви министър Вълчев. Той каза, че в следващите години средно ще се пенсионират на година между 4000 и 4500 педагогически специалисти - учители, училищни директори, логопеди, психолози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще картографират ли вече дипломираните учители, които искат да работят по специалността си, но Просветата по места не назначава на работа?Какво стана с учителските банки, които уж щяха да правят преди години?Защо не ги направиха и да отчетат броя на безработните учители?ЗАЩО КРИЕТЕ БРОЯ НА БЕЗРАБОТНИТЕ УЧИТЕЛИ?
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-доброто училище ТУЕС според ИТ-сектора - не преподават педагози.. Затова е трън в очите на системата и искат да затрият..
21
19
 
14
 
! Отговори
11 преди 6 години
Стига с тия учители дават уроци а данъци не плащат отпуски по няколко месеца а резултата от тяхната работа е с отрицателен знак
20
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учителите са негодници , те 2г. учат предмета и 2г. педагогика или псевдонаука.. Те въобще не заслужават диплома за висше образование.. Изпитите за педагози за по лесни от изпитите по научни направления.. Защо един ядрен физик не може да преподава физика , е един негодник може.. Децата няма от кой да копират поведение , едно да копираш негодник педагог едно да копираш поведение от инженер или учен физик. работил в индустрията ..
19
2
 
6
 
! Отговори
:) преди 6 години
До Анонимен 18Да закриват педагогическите профили, нали?
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дискриминация- защо ще се назначават само МЛАДИ учители? Учителите на средна възраст не са ли достойни да практикуват професията си? На каква основа ще се увеличава приемът на студенти- педагози? На база ОТРИЦАТЕЛНИЯ прираст? НЯМА УЧЕНИЦИ!В каква реалност живеете, министър Вълчев?!Защо Я. Такева допуска дискриминация на принцип "възраст"? Всеки има право на труд. Защо в Просветата се отнема правото на труд на учители на средна възраст? Омбудсмана!
17
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от учителите нищо не става , това са негодници , педагогиката не е наука.. а псевдонаучен метод за възпитание .. В най-доброто училище ТУЕС не преподават педагози , никой няма диплома за педагог.Децата от това училище започват на 2200лв. заплата по-голяма от на много вишисти..
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Назначават ги през септември и през юни ги уволняват. Не се отчитат 3-4 месеца на 0 лева заплата и така се отчита менте статистика на много високи заплати.
15
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не заслужават!
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не търсят педагози а звероокротители , защото това новото,което ще пълни училищата съвсем не е мили първолаци със спретнати плисирани поли и бели ризки...от там идва проблемът - матряла.... Затова тези които не искат да се обучават, е редно да се изчисли колко струват на държавата в дългосрочен план и сметката да се връчва на "родителите " им.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнабелЗащо да забранят частните уроци? Това е допълнителен труд и следва да се плаща. Има различни причини за допълнителни уроци -от това детето да има да наваксва материал поради различни причини, до това детето да иска да се развива в дадения предмет с цел кандидатстване в училище или университет у нас или в чужбина.
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни трябват учители педагози, трябват ни учители експерти. По физика,математика един инженер е по-добър учител от един "педагог".По химия един лаборант върши по-добра работа. На хората образованието им е практическо и в Швейцария на 16 години могат да правят много неща и с ръчичките си децата. От програмиране на автоматична линия, до приготвяне на точен дезинфектантен разтвор за почистване срещу различни зарази и епидемии при нужда. Хората си обучават децата не само с празни наизустени теории.
11
0
 
14
 
! Отговори
Дам преди 6 години
През 2022 г. Я камилата, я камиларя :) Пък за степендиите няма какво да кажа, освен че приемът на студенти в съществуващите ВУЗове е по-голям от родените деца ...
10
13
 
4
 
! Отговори
Анабел преди 6 години
А частните уроци ще им забранят ли, ама наистина, защото сега за държавното образование плащаме веднъж като данъкоплатци и втори път за същия материал на същите хора за частни уроци. Учителите са държавни служители и трябва да имат не само правата, но и задълженията на държавния служител. Както полицаи и военни нямат право на друга работа в частния сектор, така да е и за учителите.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вълчев е поредното недоразумение в редиците на ГРОБ откъде ще дойдат тия пари бе хайванин, много щедро обещаваш, плащай им от джоба си и въоще време е образованието да стане платено. Защо много хора учат втора специалност като завършат дрогарю Вълчев защо хората прекарват 15 год от живота си във вашите училища излизат неподготвени и после учат наново втора специалност и то платена или отиват на Запад да си доучат
8
2
 
10
 
! Отговори
Пропаганда преди 6 години
Прах в очите.Събуждай се народе!!!Сега или никога !!!Управници съсипаха държавата , но искат да погубят и българския народен дух.Поменете : Не се гаси туй, що не гаснеВъзтание и обществото да бъде действащата сила !!!!
7
28
 
8
 
! Отговори
Тано Умни преди 6 години
Ей не се наядоха тези учители, прибират рушвети, работят всичко на всичко 4 месеца, после 4 почиват лятото, букети за 8 март и 24 Май, а накрая с цялата си наглост искат и увеличение, няма как да се получи..
6
2
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
До N2...в МВР
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо в нашия град няма увеличние на заплатите от януари в детските градини? Излъгахте ли детските учителки?
4
2
 
23
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Герберът обещава щедро, но Горанов, трябва да извади парите. Ако са още на власт де. Аз виждам, наесен избори.