МОН настоява от Facebook: ТУЕС няма да се пипа!

"Не сме предлагали промяна в статута на училището"
27 мар 2018 08:20,
7
МОН настоява от Facebook: ТУЕС няма да се пипа!
Снимка: ТУЕС

В последните дни се разпространява невярна и манипулативна информация за Технологичното училище "Електронни системи" /ТУЕС/. Никой в Министерството на образованието и науката не е предлагал или готвил промяна в статута на училището, се казва в съобщение, публикувано в страницата във Facebook на МОН.

В него се отбелязва, че според Закона за предучилищното и училищното образование работодател на директора трябва да бъде началникът на Регионалното управление на образованието /РУО-София-град/.

"С това не се променя нито статутът, нито възможността в училището да преподават представителите на Техническия университет /ТУ/ в София и на ИТ индустрията. Няма да бъдат правени и кадрови промени в училищното ръководство", се уверява в съобщението.

Още по темата

Още в началото на следващата седмица Министерството на образованието и науката има готовност да организира среща по тези въпроси.

В 13:00 часа днес в Националния пресклуб на БТА Общественият съвет на Технологичното училище "Електронни системи" /ТУЕС/ към Техническия университет в София и Асоциацията на завършилите ТУЕС ще дадат пресконференция.

Темата й е: "Как да бъде запазен образователният модел на водещото ИТ училище - Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет в София?". Ще бъде представен и казусът с исканата от Министерство на образованието и науката промяна на образователния модел на училището.

ТУЕС е създадено през 1988 г. и е водещо ИТ училище, чиито възпитаници са сред най-търсените професионалисти в сферата на информационните технологии. Като част от ТУ-София, то е развило уникален и ефективен образователен модел - чрез специфичен учебен план и чрез преподаватели от университетите, и с хора от ИТ компаниите, заявяват от Обществения съвет на училището.

ТУЕС е създадено през 1988 г. като експериментално училище към ТУ-София (тогава ВМЕИ "Ленин") и продължава да работи като част от структурата на университета. В закона са указани изключения за училищата по култура, изкуства и спорт, както и за международни училища, но не и за училища като ТУЕС. Защо?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Zdravna bnb karta преди 6 години
Standartna bg besilka...
6
0
 
16
 
! Отговори
Николова преди 6 години
Детето ми учи в ТУЕС. Това не е частно училище, влиза се с много учене, с висок успех. Най-ценното в ТУЕС е атмосферата, духът -там преподават професионалисти в IT сферата. Две години подред преди да влезем в ТУЕС посещавахме Денят на отворени врати, организиран от ученици и преподаватели на училището.Това, което видяхме е, здрав разум, труд, цели, мотивация. Ние, родителите, сме избрали за децата си ТУЕС, защото искаме те да завършат с професия и изградени навици за работа.
5
3
 
14
 
! Отговори
Николова преди 6 години
Вместо МОН да създава още технологични училища, или поне да помага за развитието на такова училище като ТУЕС, с чиновническа наглост искат да сложат кръст на единственото по рода си училище с IT профил. Ентусиасти от бранша създадоха със свои средства софтуерен университет, Телерик, а държавата?! После плачат, че образованието ни създава безработни.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Класика! Нека развалим нещо работещо добре, за да се облагодетелстват хора, които са некадърни и се опитват да равнят всички със себе си, за да не личи колко точно да бездарни!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Директора се назначава от ТУ-София , и преподавателите са инженери учени и действащи инженери.. заплатите се определят от ТУ София. Ако училището мине към Регионалния инспекторат , педагогическото образование е задължително и ако нямат педагогическо образование инженерите ще взимат наполовина по-малко пари от педагозите.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбиват най-доброто училище в България по заповед на ЦРУ..
1
1
 
16
 
! Отговори
Blake преди 6 години
Не бе, нищо няма да променяте, само да можете да имате контрол върху директора, за да ви прокарва копупционните схемички, нали? И като не се съгласи, го сменяте с по-съгласен, нали?