Приемът на първолаци започва: Най-близкият печели!

Критерият за месторабота на родителите вече не важи
37
Приемът на първолаци започва: Най-близкият печели!
Снимка: архив "Булфото"

Кампанията за прием в първи клас в училищата в София започва днес. Родителите на децата, които през септември ще са в първи клас, вече могат да подават документи в желаните училища.

Тази година правилата за прием са нови.

Според нова наредба най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. За адрес на детето се приема този на майката.

Още по темата

"Родителят ще трябва да удостовери постоянен адрес с официален документ. Той ще се предоставя обаче при записването на детето", уточни Мария Минчева от Столичната община пред bTV.

Тази година от изискванията е отпаднал критерият месторабота на родител. Предишните години при приема в първи клас се взимаше предвид и дали родителят работи в района на училището.

Няма да има значение и кога са подадени документите в рамките на кампанията.

Правилата за прием в първи клас, които просветното министерство въведе, са в сила за цялата страна. Напрежение около кампанията обаче има само в големите градове.

В София се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хил. деца.

Кампанията се провежда на фона на родителски протест срещу принципа "най-близкият печели".

Майки и бащи подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация, а нейното решение се очаква през май.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Да се връща от чужбина родител, за да учи детето му тук?!??! Хахахха по-голяма смешка не бях чувала наскоро!
36
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
...връщащите се от чужбина са с адресна регистрация в България и не би трябвало да има проблем.
35
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
До 34:
Много родители са ми споделяли. Живите примери са пред мен и няма как да ги пренебрегна. Всеки родител иска най-доброто за детето си, но твоята свобода свършва там, където започва моята. Моята свобода да запиша детето си по местоживеене не може да бъде ограничена от твоята свобода да запишеш детето си по месторабота или по други причини. Накратко, първо се записва моето дете и след това, ако останат места, твоето.
Не съм сигурен дали разбирам правилно последния Ви въпрос, но...
34
0
 
0
 
! Отговори
До House M.D. преди 1 година
'Отделно, не качеството на образованието, а близостта до работното място е основният мотив на повечето родители да искат децата им да учат в училище, находящо се извън района, в който живеят.' - това кой то го каза? Проведе разговор с родители или как?

Всеки иска най-доброто за детето си! Крепостничеството го премахна още 'цар Освободител'. Айде да не се връщаме пак натам, а?

Какво прави някой който се прибира от чужбина с дете на 4-5 години? Остава си там докато детето му завърши?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27. Ако живееш в Модерно предградие единствения вариант да запишеш детето си на училище е в Обеля. Кажи ми аджеба как и с какво да ходи това дете до там, като то дори и превоз директен няма. Люлин е през 1 булевард. Кажи ми ти кое би предпочел за твоето дете. Да ходи през полето и да учи с братята или да пресече само един булевард? Да не говорим и за качеството на образованието. Което в крайна сметка е на първо място.
32
0
 
1
 
! Отговори
jen преди 1 година
Държавата да започне да субсидира и частни училища, т.е. парите са с детето - малко пазарна икономика. Това ще повиши качеството и ще даде по-голям избор на повече хора. Верно - държавните чиновници няма да са доволни, ама то пълно щастия няма:)
31
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
... родителите от Борово, които нямат възможност да превозват децата си до Орландовци, но и в Максим Горки не могат да ги запишат, защото твоите деца са им заели местата? Отделно, не качеството на образованието, а близостта до работното място е основният мотив на повечето родители да искат децата им да учат в училище, находящо се извън района, в който живеят.
30
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
До 28:
Колегата от 27 е изчерпал темата. Ще добавя само, че претенциите следва да са към качеството, което училището предлага. Т.е. записваш си детето по местоживеене и настояваш за по-високо качество. Не следва да се допуска записване на детето в училище, находящо се в друг район, само защото не харесваш училището в района, в който живееш. Защото, ако живееш в Орландовци, а запишеш детето си в Максим Горки /Борово/, защото имаш възможност да го возиш дотам и обратно, какво да правят...
29
3
 
3
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
До 26 хахаха,

Пич само да ти кажа, че това за паркоместата е номер на пришълците не на хората от големия град. Ние сме свикнали да нямаме лични парко места ама на село си е друго. Там заплюваш камъка и той си е твой. Тук такова животно няма!
28
2
 
5
 
! Отговори
До House M.D. преди 1 година
Изказванията ти са като на кон с капаци. Системата за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО образование трябва да е справедлива и да дава ЕДНАКЪВ достъп до КАЧЕСТВЕНО образование. В момента това не е така. Всеки който плаща данъци (повярвай ми тези в манастирски ливади са доста по-високи от тези в други райони!) има право на претенции към управляващите.

Тук отново се играе на 'разделяй и владей' - да обърнем софиянци срещу тези от провинцията. А реално проблема е, че има един куп училища които не предлагат качество!
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дошъл ми някой от село, купил си апартамент в Модерно предградие, понеже там не му харесало училището, ще го записва в това, което е до нас, за да не мога аз да си запиша там детето. Така е и с детските градини. В кварталната 30% са с хронични заболявания ... колко сме болнави ... Всеки се прави на тарикат. Трябват ясни правила, там където живееш, там си пращаш детето. Ама като почнат некви ненормални майки да пишат шалби, аман от такива дето мъжете ни ги ... сещате се.
26
3
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Направо искайте документ за адреса на баба или прабаба, че на къпани софиянци всичко им пречи и тогава ще намерят причина, що техните на техните деца има конкуренция. Те искат сегашната инфраструктура ама само за тях, провенциалистите да не им взимат местата - ту за училище, ту за работа, паркомястото, щото си е лично твое по-подразбиране.
25
4
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
В системата на държавното образование всички училища работят по едни и същи програми. Но дори да не беше така, това още не е основание да запишеш детето си в училище на другия край на града, само защото е по-близо до работното ти място. Което е основният мотив на повечето родители да избягват най-близкото по местоживеене училище.
24
7
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
23, съгласен съм с последната констатация. От друга страна предимство трябва да имат децата, чиито родители са от града /напр. пловдивчани, ако говорим за Пловдив/. Не е нормално да имаш претенции, че детето ти не е прието в пловдивско училище, когато ти самият си, да кажем, от Чирпан и си пришълец в Пловдив. Децата на местните би трябвало да са с приоритет пред децата на пришълците. Само тогава ще има места за всички и няма да се закриват училища в малките населени места поради липса на деца.
23
0
 
3
 
! Отговори
13 преди 1 година
House MD, освен ако училищата не бъдат ръководени от роботи, това просто не е вярно.Ти, като лекар, би трябвало да си болезнено запознат, че има много безотговорни хора, на отговорни позиции.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 - Това е проблем на по-пристите училища, а не на тези, които се стремят да бъдат най-доброто, което могат да са.
21
7
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
До 14:
Никой не е карал насила хората от Манастирски ливади да идват в София, така че нямат право на претенции.
До 18:
Началното/основното училище не е средно/университет и затова не би трябвало да е въпрос на избор. Във всички тях се преподава по един и същ начин и по едни и същи програми. Което само по себе си обезсмисля такъв избор. Отделно, някои родители са против уседналостта, защото не могат да запишат децата си в училище по месторабота.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хей ! Имам страхотна идея ! Нови училища !
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До pepe
Дано не се падне в училище с Ромове,Талибани,Индици и Византийци! тогава е видиш кон боб яде ли и магаре в джамия пърди ли!
18
0
 
2
 
! Отговори
13 преди 1 година
16 - Не вярвам в многогодишната уседналост, но ако бъда честен, предпочитам да си карам децата и да ставам много по-рано, отколкото да мисля, да се местя 4-5 години предварително, за да може те да бъдат в "Еди кое си" специално начално училище.