МОН мъдри: Фейлетоните на Алеко – вън от учебниците!

Запазва се изучаването в последните две години на български автори
1 май 2018 14:00,
82

Фейлетоните на Алеко Константинов, както и целият Емилиян Станев ще бъдат изхвърлени от учебниците по български език и литература. Това става ясно от новите учебни програми, които Министерството на образованието и науката публикува за обсъждане.

Промените касаят основно 11 и 12 клас. Вместо публицистиката на Щастливеца, в 11 клас ще се изучава неговият "Бай Ганьо на гости", а Емилиян Станев изпада като задължителен автор изобщо от образователната програма за средните училища.

"До подобно предложение се е стигнало след множество дискусии, продължили месеци и дори години наред, съвместно с учителите. В учебната програма са включени твърде много неща, докато в същото време други важни ги няма", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър на образованието и науката проф. Тодор Танев.

По думите му, мнението на специалистите е, че фейлетоните не са жанра, намиращ се в центъра на предмета литература.

"Алековите фейлетони може би биха подхождали на един друг предмет, който вече не се изучава в училище - гражданско обучение. Трябва да се има предвид обаче фактът, че опресняването на материала ще откъсне учениците от четенето", допълни още Танев.

Запазва се, както досега, изучаването в последните две години в клас само на български автори. Някои от текстовете са орязани за сметка на нови произведения на съвременни автори като Виктор Пасков и Борис Христов.

"Всяка крайност е груба грешка. Тъй като няма специален предмет, в който да бъдат изучавани, Алековите фейлетони, както и на тези на другите автори, трябва да намерят място в учебната програма", подчерта журналистът Нора Стоичкова.

Тя бе категорична, че има произведения, които колкото и архаично да звучат, не трябва да отпадат от учебния материал.

Писателят Христо Раянов пък отбеляза, че прекаленото генериране на идеи никога не води до нищо добро в дългосрочен план.

"Има творби, които са непреходни и с добра работа от страна на учителите всички ученици ще могат да разберат архаичния език, на който са написани. Надявам се готвените промени в учебната програма да са добре обмислени, защото все пак става въпрос за образование на деца, които трябва да се научат да мислят критично, да подлагат на съмнение всичко, без значение дали им харесва или не. А това може да стане единствено чрез литературата", посочи той.

От Министерството на образованието посочват, че за да няма реакции срещу отпадането на автори и произведения, учителите ще имат право сами да подбират допълнителни текстове. Преподавателите обаче са на мнение, че и сега часовете не стигат за всичко, още повече за допълнителна литература.

Промяната към момента е обект на дискусии в МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво от това като изпадне от учебниците! Съвременни примери бол! Щралският манталитет не е спасение!
22
0
 
28
 
! Отговори
А преди 5 години
ВЪН ЦЯЛОТО МИНИСТЕРСТВО ОТ БЪЛГАРИЯ,ТОВА СА БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ И ГЕРОИ И ЩОМ НЯКОИ СЛУЖИТЕЛИ СА ПРОДАЖНИЦИ,ЦЯЛОТО МИНИСТЕРСТВО ДА НАПУСНЕ БЪЛГАРИЯ.БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ И ТЕХНИТЕ ГЕРОИ ПИСАТЕЛИ И ПОЕТИ.КУФАРИТЕ И ПО ОСТРОВИТЕ.
21
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7И аз препрочитам Бай *** от време на време. Единствената разлика е, ...... че героят на Алеко Константинов не е от Банкя.
20
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майко мила, Емилиян Станев - любимият ми автор!!!! Ами да вкарат Деса - поетеса и да се приключва с българската мъка. Последният да изгаси лампата!
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изхвърлят фейлетоните на Алеко Константинов (сигурно някой от МОН е имал двойка на този урок като ученик), но ЗАПАЗВАТ "Бай ***". Обяснението е, че УПРАВЛЯВАЩИТЕ имат още ДА СЕ УЧАТ ОТ НЕГО.
18
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво очаквате от едни тотални неграмотници,попаднали по случайност в МОН?!
17
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опростачиха образованието.
16
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки човек , за когото българския е роден език може да разбере архаичния език в творбите и на Алеко Константинов и на Вазов . Ама щом е трудно да вземат да ги махнат и да включат Виктор Пасков , Венета Райкова ,Калин Терзийски....що не?
15
2
 
48
 
! Отговори
абв преди 5 години
Върви съвсем целенасочен процес на джендъризация и десоциализация на подрастващото поколение-бавно ,постепенно,неотклонно.И ако не му се противопоставим твърдо ще обезличи цяло едно поколение!Не трябва да мълчим и бездействаме!Искат да станем послушковци,безверни,без съпротивителни сили,без историческа памет и патриотично чувство.Няма да стане!
14
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли статия за търговете във ВУЗ за привличане студенти? Дето обещават таблети, лаптопи, стипендии, на който кандидатства?Ей, едно време ние се "биехме" за всяко едно свободно място, готвехме се, побърквахме се от учене, за да се представим достойно на изпитите и да ни приемат, а сега си приканват с предметни и парични изкушения, да се запишат за студенти и да им ПОДАРЯТ дипломи.
13
0
 
40
 
! Отговори
емигрант преди 5 години
от чалга-държава, какво искате повече?!
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учениците масово не четат, а преписват готови анализи. Така че каквото и да включва програмата - масово няма да се прочете.
11
0
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Номер 1 от тези коментари е казал всичко и то с малко думи. Поздравления!
10
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Припознаха се във фейлетоните на Алеко и ги изхвърлиха. Да не се учат младите на критично мислене, да нямат остро "перо"... 11 и 12. клас са големи за "Бай *** на гости", това четиво е елементарно за тях. Какво ще анализират- сърбането на чорба или лютите чушки?
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задължително да се включи Иван Терзийски с неговите бестселъри
8
0
 
25
 
! Отговори
Изтриха преди 5 години
ме,че бях написала да закриват направо учи'ли"ща.... по обясними причини!!!Да живее "свободата на словото"
7
2
 
32
 
! Отговори
Сп??нс преди 5 години
Аз като бях малък нямахме никаква технология и имаше време майка ми да чете на глас, първо приказки после разкази - така се учат децата да разбират архайчния български език и да си изградят обща култура. Ако чакате с 4 часа БЕЛ на седмицата да стане нещо....
6
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** го препрочитам от време на време Единствената разлика е че сегашните борци за народа забогатяха от приватизация , а тогавашните от изоставените имоти на избягалите османлии .
5
0
 
45
 
! Отговори
63792 преди 5 години
Публицистиката на Ботев отдавна е ихвърлена. Сега посягат и на Алеко. Защо само фейлетоните, да отпадне и Бай ви ***, че прликите са очевадни! Да предпочетеш Виктор Пасков пред Емилиян Станев... Страхуват се от "Иван Кондарев" - нека изучават "Крадецът на праскови", "Търновската царица", "Антихрист", "Тихик и Назарий" или "Легенда за сибин, преславския княз", но големият български писател да отпадне заради конюнктурни недоразумения - това не може да се допусне.
4
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махнаха Ботев, Вазов,Паисий Левски.. сега Алеко.. да слагат паулу коелю и 50 нюанса сиво и да се приключва.. кой *** би си пратил детето на бг даскало.. все едно отива на фронта.. връщат ти го с краката напред..