За децата в частните училища – над 2 млн. държавна пара

Получават ги шест забавачки и девет училища в страната
59
За децата в частните училища – над 2 млн. държавна пара
Снимка: архив, БулФото

Над 2 млн. лв. се отпускат от бюджета за децата в частните училища и детски градини. Парите са за издръжка на дейности по възпитатание и обучение и за изплащане на стипендии.

Със Закона за предучилищното и училищното образование е дадена възможност за включване на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране. Включването се извършва по тяхно желание по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансиране на институциите.

Средствата се предоставят по бюджетите на съответните общини, които ги разпределят според броя на децата и учениците, на групите/паралелките, вида и броя на образователните институции и др.

За бюджетната 2018 г. в системата на държавно финансиране са включени шест частни детски градини и девет частни училища от шест общини, за които са необходими общо 1 856 135 лв.

За стипендии на учениците след завършено основно образование в частните училища ще се предоставят общо 283 904 лв. Средствата са разпределени за учениците от 46 частни училища на територията на 10 общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
За да учи едно дете в часто училище, това означава, че родителите му ДОБРОВОЛНО СА СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ ДЪРЖАВНАТА ИЗДРЪЖКА И ИСКАТ ТЕ САМИ, ОТ ДЖОБА СИ ДА МУ ОСИГУРЯТ ОБРАЗОВАНИЕТО! Плащат ли частните училища данъци или са НПО-та? Доколкото ми е известно, зад частните учебни заведения(училища, колежи и университети) стоят ТЪРГОВСКИ ФИРМИ!!!
54
0
 
1
 
! Отговори
До Обективен преди 5 години
Обективен, но друг път. Когато няма места в държавното, ходиш в частно, а частното нищо не ти дава, само ти взема. Парите са за детето и затова трябва да се дават на родителите. Откъде-накъде с моите данъци ще се плаща за твоето дете, а моето няма да получава нищо.
53
0
 
1
 
! Отговори
До Циници преди 5 години
Парите да се дават на плащащите родители и частното училище да си знае мястото, а не да цица пари на гърба на децата.
52
0
 
2
 
! Отговори
До Ме преди 5 години
Не на частното училище, а на родителите, които плащат това образование. Така с оарите за детето няма да разполагат самозабравили се директорки, като една в Княжево например.
51
0
 
2
 
! Отговори
До Циници преди 5 години
Частното училище и детсйа градина за много хора е чиста принуда, поради липса на място в държавно. А таксите са от 4000 Евро нагоре. Никой не те пита, как ще ги осигуриш, но иначе си длъжен да обучаваш детето си.
50
0
 
1
 
! Отговори
Без хранилка преди 5 години
Всички частни училища и градини, заемащи сгради на бивши държавни училища и градини, трябва да бъдат изгонени от тях.
49
0
 
4
 
! Отговори
Доби преди 5 години
Като човек, налагало му се да плаща частно образование поради липса на място в държавно училище, мога да кажа само едно - парите за деца в частни училища трябва да бъдат давани на родителите и те да решат за какво ще ги разпределят. Таксите са хиляди левове, а месечно 300 лева биха пооблекчили малко това бреме. Частните училища вдигат всяка година таксите, под предлог по-високи учителски заплати, но нашите заплати не се вдигат всяка година.
48
1
 
4
 
! Отговори
До Циници преди 5 години
А откъде накъде с парите на данъкоплатците, пратили децата си в частно училище, да бъде заплащано образованието на децата на никога неработилите роми? И на всичко отгоре, след като се платят тези пари, ромчето ходи на даскало само веднъж-два пъти месечно или, ако ходи всеки ден, пречи на останалите да учат и си тръгва, след като си вземе безплатната за него храна, платена с наши пари!Каква е заплатата на доцент, който си е пратил детето в частно училище? Колко взима неработещата ромка с 5 деца?
47
2
 
3
 
! Отговори
Кори преди 5 години
До ЦинициКак да не поема част от разходите държавата? Образователната система е държавна работа.А и щом плащаш имаш правото да се бъркаш. Частните училища преподават по държавен учебен план. Държавата ги задължава-щом ги задължава да вършат нейна работа ще си плаща.
46
2
 
5
 
! Отговори
В частни училища преди 5 години
не учат само деца на олигарси. Късат от залъка си родители, които не искат децата им да посещават зверилник, в който роми идват да бият учителите, а чеда на разхайтени субекти вилнеят и никой не им пречи, защото уж били хиперактивни! Родителите, искащи децата им да не бъдат тормозени и да получат стабилно образование, също плащат данъци и не е редно техните деца да бъдат лишавани от парите, отделяни от бюджета за всеки друг ученик!В частна забавачка отива онова, което не се е доредило за друга!
45
8
 
9
 
! Отговори
Циници преди 5 години
Къде ви е капитализмът бре?Щом има пари да си плаща за частно по 2-3 хиляди евро ще си плаща.Откъде накъде с моите данъци ще плащам обучение на мутри и чалгари.Това е комунизъм бре, хем частно, хем данъкоплатците да му плащат.Мислете какво е частно - частно е всеки си плаща.Държавно плаща социумът.Във Финландия няма частни училища и университети.Ей затова се махам от БГ.Писна ми данъците ви да отиват за чалгари, новобогаташи и роми.Вместо бедни деца да се лекуват в чужбина.Отвратен!
44
7
 
7
 
! Отговори
Me преди 5 години
Това е съвсем правилно. Държавата плаща за всеки ученик Х лева. Ако реши да учи в частно училище, парите за образованието му ще се дават на частното училище. Дано скоро не останат държавни. Държавата е лош стопанин по подразбиране. Нямате си и на представа какви далаверки си въртят точно в държавните училища.
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че, що не вземат да изплащат и пенсии, след завършване на ЧАСТНО УЧИЛИЩЕ?! Макар и частно , това си е училище !Що за глупост е това?!
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато държавата плаща на частници, пари в бюджета няма да има. Всички виждаме как частните клиники и болници източват здравната каса, сега и частните училища източват средствата за образование. Така става когато мяфията си има държава.
41
4
 
7
 
! Отговори
До 36 Димитър преди 5 години
По твоята изкривена логика трябва и тези, които ходят при лекар на частно, да плащат по-малко, а държавата да поеме разликата, защото .... и те били плащали данъци!!! За съжаление лобито на частните здравни заведения в парламента успя да прокара и такива плащания.Принципът е, че частното е когато не ти харесва държавното по някаква причина и си плаща на 100% за това частно.
40
7
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Държавата гарантира образование на всички ... чрез държавните училища, а частните училища нямат нищо общо. Който иска частно училище трябва да си плаща. Парите не се дават на ученика, а за гарантиране на всеобщо образование. Формата, която едни не много умни глави измислиха, че парите следват ученика, би трябвало да се отнася само за държавните училища, но мафията ловко я използва, за да източва по още един начин държавата.
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какъв е адът на държавните училища?И там българи преподават и българи учат.Ама като имате бол пари за частни училища давайте.На такива като вас им викат сноби.
38
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е добре, да се надяваме лека-полека да намаля дела на държавните училища. Там е някакъв ад!
37
3
 
12
 
! Отговори
До Димитър преди 5 години
Ком искаш частно училище ще си плащаш.Така както аз си плащам за частни зъболекарски услуги вместо платените от държавата.
36
10
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
До ИстинатаВероятно хората, чиито деца учат в частни училища не плащат данъци?