"Малките матури"! МОН: Децата да не се стресират!

Изпитът по бълг. език започва в 10 часа в училищата
10 май 2018 08:40,
20
"Малките матури"! МОН: Децата да не се стресират!
Снимка: МОН

В 10 часа едновременно в цялата страна ще се проведе първият от поредицата изпити – Национално външно оценяване по български език и литература.

"Нека излишният стрес бъде много далеч от темата ни днес, защото това е едно състезание, нека децата да го приемат по този начин и техните родители също", настоя пред БНТ Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образование.

Още по темата

"Във всеки един миг в нещо се състезаваме", добави Кастрева и успокои подрастващите, че изпитът е върху учебно съдържание, което децата от IV-и клас познават добре.

Тя допълни, че с изпитите ще се направи един външен мониторинг на системата, защото външната оценка е важен показател "къде сме достигнали в индивидуален план за всяко дете", както и като цяло за образователната система.

Кастрева коментира, че оценката, която ще получат на "малките матури" четвъртокласниците не е текуща - учителят може да я вземе предвид при оформянето на успеха, но не се вписва като текуща оценка.

"Оценяването е в точки", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** министри на образованието.Четиридесет минути не са достатъчни бе ***.
18
0
 
7
 
! Отговори
аман от матури преди 5 години
Стига МОН. Стига с тия матури. Това НЕ е състезание,а ИЗТЕЗАНИЕ.Защо ги тормозите децата? Ром***четата не можете да ги накарат да се запишат на училище. Идете в ром*ската махала да проверите знанията им по български.Всичко е измислено само пари да се дават и сериозно ли ще мъчите децата от 4-ри годишни да ходят на училище?По-добре училището да възпитава децата на тая възраст.Не знам в други европейски държави да правят такива матури и да сменят гимназия по 2 пъти за 2г. Такива претенции само тук
17
0
 
7
 
! Отговори
Родител преди 5 години
Имало едни пари, дето трябва да се усвоят :D Сещате се, че се изисква организация за матурите, оценяващи комисии, напечатване на тестове и т.н. Поредна схема на *** пасмина от антихуманни ***. Насаждане на стрес в деца и родители. Удар върху самочувствието и създаване на комплекси. Ако не се справят успешно - заклеймяват ги отрано като аутсайдери! Чудесна система, няма що!Навремето без матури се изучихме и много по-стойностно образование получихме.
16
1
 
12
 
! Отговори
родител преди 5 години
А ДА ЗНАЕТЕ САМО КАКВИ ЕЗИКОВИ ЗАДАЧИ ИМА НА МАТУРАТА ЗА 4. КЛАС, И КАСТРЕВА НЕ МОЖЕ ДА ГИ РЕШИ!
15
0
 
13
 
! Отговори
Зуза преди 5 години
"Мониторинг на системата", " състезание", какво е нивото на всяко дете "в индивидуален план"!?!... Къде видяхте система, изобщо как виждате тази гротеска като образование и за какво се състезават децата, госпожи и господа " мислители" от МОН? С това препускане през материала, с неграмотно написаните учебници, с липсата на практическо обучение и най-вече с липсата на стимулация на децата за показани резултати, ефектът на вашето образование е кръгла НУЛА!
14
7
 
10
 
! Отговори
Ника преди 5 години
НЯМА ДА СЕ СТРЕСИРАТ.УЧИТЕЛИТЕ ИДЕАЛНО ПОДСКАЗВАТ.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бяхме, като в Германия и други страни, където 15-16 годишните можеха да оцеляват от работата си и да получават професии, само с курсове, без да се налага да ги гърбят екплоататори ... 75% от сегашните "завършващи", вече щяха да работят и да си гледат живота, а не да се мъчат в тоя Ад.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"We don'т need no education" Е граматическа грешка, но по-добре със сбъркана граматика, отколкото с празно сърце и почернена душа, защото именно това са резултатите притискането на децата. Системата ни трябва да работи, за да помага на децата, а не да сложи една летва и да каже - ако не можеш да скочиш летвата, значи си не ставаш за човек.
11
3
 
17
 
! Отговори
50 преди 5 години
"Четене с разбиране" е оксиморон от рода на "решаване на математически задачи с мислене"!И това е "продукт" на "експертите " от МОН!Помислете само какви хора управляват българското образование!Направо отличници на МЕНСА!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Zashto kopirat angliiskata obrazovatelna sistema ne mi e yasno.Az poznavam mnogo dobre I dvete.Ychila sum v bulgarsko,a detzata mi v angliusko uchilushte.Tvurdya che nashata obrazovatelna sistema beshe hilyadi puti pi-dobra do momenta v koito ne ya razvaliha.
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тия от МОН,които апелират да не се стресират децата мога само да кажа,че са дебелокожи и безочливи. Те самите матури,които те измислиха стресират децата бе.
8
4
 
4
 
! Отговори
ЛИКВИДАЦИЯ НА МОН преди 5 години
Навремето САТАНИСТИ увреждаха стотици хиляди деца чрез очила на учителки ..Системата е древна и обезпечава трайни умствени и физически увреждания на всички снимани през очилата жертви вкл деца и родители..Матурите са много удобни за масовите убиици които провеждат трайно декодиране на милиони жертви едновременно с нарочно инсталирана тежков редна техника вкл педофилски камери каквито са 60-% от засечените в училища,ясли и градини..
7
3
 
3
 
! Отговори
Ликвидация на МОН преди 5 години
Терористи на власт в МОН чрез КОрупция внедриха тежко вредни камери снабдени с високо проникващи скенери.РОдителите да съдят МОН ако има камери в класните стаи на децата.ПОлзват ги за трайни нелечими увреждания .Поне по 10 000 000 на увредено от камери дете да искат..ЗАБРАНЕНИ СА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА вкл чл32,чл28 и чл.29.. Увреждат поименно жертвите..
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДефоЕ аз на писателя Крузо, най-харесвам Крали Кристо и Граф Монте-Марко. Много стойностни комикси !
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, нямало стрес. Затова всичките "отличници" от старото ми училище, са диагностицирани с някакъв род депресия на по 26-7 години. Отнема много време, да го видиш, защото е било приемано за нормално. Минаваш цялата гимназия, продължаваш с университета, послед идва кариерата и на 25 години, вече я работа, я по проекти - свърши се - постигна си целите ! Честито ! Винаги стресиран, винаги забързан, винаги с най-добрите оценки - за твое добро, нали ?
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господа, ненужни са изпити, състезания и матури!Жертви сме на "латинската" образователна система, създадена за католическите училища и целяла е отсяване на годни от негодни за църковни служители.Ползата от нея е първична - хората научават първични четмо, писмо и сметки. Тя не учи хората как да живеят, как да работят и дори не ги учи как да учат.Резултат от нея е запомняне на факти и правила - често непотребни измислици.Тя е низмена и вредна.
3
1
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Кастратева не я ли уволниха вече?
2
2
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Състезание? Няма ли да има по-добри резултати от едно евентуално сътрудничество вместо това?Що се отнася до стрес, такъв е в изобилие още от детската градина.. Ако искат да стане като състезание, трябваше да го организират като такова:) иначе са си просто едни изпити, а да те изпитват е стресиращо, дори за възрастен!
1
1
 
8
 
! Отговори
Дефо преди 5 години
Ще оценяват писателя Робинзон Крузо :)