Просветният министър: Децата да играят шах!

Играта развива дисциплина и креативност
12 май 2018 18:50, Василия Пейчева
21
Просветният министър: Децата да играят шах!
Снимка: БТА

Нашето желание е повече деца да се научат да играят шах. Той е спорт и игра, която възпитава и едновременно развива дисциплина и креативност, търпимост, концентрация и пространствено мислене. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на първия шахматен турнир за деца и ученици "Столичен дебют" в 121-во Средно училище "Георги Измирлиев", цитиран от пресцентъра на МОН.

Според Вълчев шахът е игра, достъпна за всички деца, в която има много повече стратегическо мислене, отколкото във всяка друга.

Изследвания, направени в други страни, показват зависимост между играта на шах и образователните резултати на учениците по другите учебни дисциплини. Тези деца, които играят шах, показват по-добри резултати.

Министерството на образованието ще се опита да насърчи с всички инструменти, с които разполага, играта на шах при децата и учениците. Това ще стане чрез дейностите по интереси, е заявил министър Вълчев.

Той е съобщил, че се разработва нормативен акт, въз основа на който ще се финансират дейностите по интереси, включени в проекта "Твоят час", след като той приключи.

Една от тези области е играта на шах. Заедно с Федерацията ще се разработи програма, която да включва и някои допълнителни мерки за стимулиране на повече деца да играят шах.

Министърът на образованието е поздравил присъстващите родители и учители за това, че са успели да мотивират децата си да играят шах и след като е пожелал на участниците успех, също се е включил в състезанието. Красимир Вълчев е изиграл две партии като е победил шестгодишната Яна Матеева от Пловдив, но е бил победен от десетгодишния Светлен Иванов от София.

В турнира по шахмат са се включили 60 деца и двама възрастни. Състезанието по шах се организира с цел популяризирането на предстоящите първи държавни ученически първенства, които ще се състоят в курортния комплекс "Албена" от 19 до 22 май 2018 г.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В училище бях в клубовете по шах, по покер (не, не се играеш с пари, друга бе целта) и волейбол. Ами да ви кажа, първите две ми помонгаха с много повече от волейбола. Освен ако не планувате, да ставате професионални псортисти, с малко бягане сутри и леки упражнения, както и добра храна, ще постигнете всичко :)
19
0
 
0
 
! Отговори
Ганчо преди 10 месеца
Да играят бридж. Това ще ги научи на комбинаторика и мислене, както и на това да мислиш .
18
1
 
0
 
! Отговори
Дете преди 10 месеца
Да бе шах!?Коцето и Фики да не би да играят шах?
17
4
 
4
 
! Отговори
Арест за МИНИСТЪРА преди 10 месеца
НАглия престъпник на снимката /министър Вълчев/ все още е на свобода..
Този терорист и педофил уврежда тежко всички български деца с НЕЗАКОННИ КАМЕРИ И ОБЕМНИ СКЕНЕРИ Инсталирани в училища,ясли и градини..

Всички деца имат трайни нелечими увреждания от нагло вредната видео педофилска техника закупена за стотици милиони ограбени от народа въпреки ЗАБРАНАТА ОТ ОСНОВНИЯ ЗАКОН..
16
0
 
0
 
! Отговори
lalnalnalnalna преди 10 месеца
mnogo maimuni igraiat shah,tovs ne e igra za maloumni
v bg vsikakvi selianduri se praviat na shahmatisti
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е спорт, спорта е физическа активност...
14
3
 
10
 
! Отговори
EGSMBNSPTR преди 10 месеца
До MaйMyнaтa
Maмунча, коментара ти просто ме провокира да те светна, че шахмата е спорт, и то най - културния спорт. Това е игра на мисли, като бокса :D, всеки *** може да удря ама кличкото има рейтинг около 1500 - 1600, което за боксер, хич не е зле. А министера не открива топлата вода. Преди време имаше кръжоци, беше задължителна част от соц културата, имахме доста медалисти, сега даже не си правят труда да показват по значимите турнири иначе брадъри плешиви тикви готварски облъчват матряла
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да играят хаш за да станат като Тиквата.
С труд и учене е постигнал всичко.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Уроците по шах трябва да са по желание. Просто не е за всяко дете, много биха видяли в тази мъдра игра скука и досада. А това за компютърните игри, което го пишат хората от долу, не е майтап. Основни такива игри за развиване на уменията при условие че компютрите вече са масово средство, са дори наложителни. Достатъчно е да се споменат Counter-strike и StarCraft.
11
1
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 10 месеца
Ама да не вдигат прах !!! Браточка, 6 часа в училище ,2-3 вкъщи подготвят уроци,после кибичат още толкова пред лаптопите !!! И после -шах !!! Кога да играят ,бе аланкоолу !
10
2
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 10 месеца
Не е зле, ако не си момче...и не обичаш BMW
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо, закачам те.
8
4
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 10 месеца
Кво?!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мамунчо!
6
8
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 10 месеца
Ето защо нямаме спортисти, некъв менистер ги прай шахматисти
5
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То какви компютърни игри има тоя шах тръгнал...От кой век е?
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъв шах, какви петнлева бре суек?! Децата на каквито компютърнинигри играят, ти не си сънувал! Кукундрел
3
1
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 10 месеца
Поредната ПР акция. Защо тоя министър не види, че 90% от учителите са пред пенсия , половината ученици се водят фиктивно на училище само заради парите, които носят, и се мълчи по въпроса от всички?А се преподават неща, които са били остаряли морално и технически ок.ще по времето на писане на учебниците?Ако въобще някой реши да преподава...
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само така не може
трябва да играят шах + още нещо (УПК).
1
3
 
20
 
! Отговори
родител преди 10 месеца
Децата да играят по спортните площадки ,защото от комповете не стават и за това на 10-12 год. са по 50 килограма !!