Просветният министър: Децата да играят шах!

Играта развива дисциплина и креативност
12 май 2018 18:50,
21
Просветният министър: Децата да играят шах!
Снимка: БТА

Нашето желание е повече деца да се научат да играят шах. Той е спорт и игра, която възпитава и едновременно развива дисциплина и креативност, търпимост, концентрация и пространствено мислене. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на първия шахматен турнир за деца и ученици "Столичен дебют" в 121-во Средно училище "Георги Измирлиев", цитиран от пресцентъра на МОН.

Според Вълчев шахът е игра, достъпна за всички деца, в която има много повече стратегическо мислене, отколкото във всяка друга.

Изследвания, направени в други страни, показват зависимост между играта на шах и образователните резултати на учениците по другите учебни дисциплини. Тези деца, които играят шах, показват по-добри резултати.

Министерството на образованието ще се опита да насърчи с всички инструменти, с които разполага, играта на шах при децата и учениците. Това ще стане чрез дейностите по интереси, е заявил министър Вълчев.

Той е съобщил, че се разработва нормативен акт, въз основа на който ще се финансират дейностите по интереси, включени в проекта "Твоят час", след като той приключи.

Една от тези области е играта на шах. Заедно с Федерацията ще се разработи програма, която да включва и някои допълнителни мерки за стимулиране на повече деца да играят шах.

Министърът на образованието е поздравил присъстващите родители и учители за това, че са успели да мотивират децата си да играят шах и след като е пожелал на участниците успех, също се е включил в състезанието. Красимир Вълчев е изиграл две партии като е победил шестгодишната Яна Матеева от Пловдив, но е бил победен от десетгодишния Светлен Иванов от София.

В турнира по шахмат са се включили 60 деца и двама възрастни. Състезанието по шах се организира с цел популяризирането на предстоящите първи държавни ученически първенства, които ще се състоят в курортния комплекс "Албена" от 19 до 22 май 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В училище бях в клубовете по шах, по покер (не, не се играеш с пари, друга бе целта) и волейбол. Ами да ви кажа, първите две ми помонгаха с много повече от волейбола. Освен ако не планувате, да ставате професионални псортисти, с малко бягане сутри и леки упражнения, както и добра храна, ще постигнете всичко :)
19
0
 
0
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Да играят бридж. Това ще ги научи на комбинаторика и мислене, както и на това да мислиш .
18
1
 
0
 
! Отговори
Дете преди 5 години
Да бе шах!?Коцето и Фики да не би да играят шах?
17
4
 
4
 
! Отговори
Арест за МИНИСТЪРА преди 5 години
НАглия престъпник на снимката /министър Вълчев/ все още е на свобода..Този терорист и педофил уврежда тежко всички български деца с НЕЗАКОННИ КАМЕРИ И ОБЕМНИ СКЕНЕРИ Инсталирани в училища,ясли и градини..Всички деца имат трайни нелечими увреждания от нагло вредната видео педофилска техника закупена за стотици милиони ограбени от народа въпреки ЗАБРАНАТА ОТ ОСНОВНИЯ ЗАКОН..
16
0
 
0
 
! Отговори
lalnalnalnalna преди 5 години
mnogo maimuni igraiat shah,tovs ne e igra za maloumniv bg vsikakvi selianduri se praviat na shahmatisti
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е спорт, спорта е физическа активност...
14
3
 
10
 
! Отговори
EGSMBNSPTR преди 5 години
До MaйMyнaтaMaмунча, коментара ти просто ме провокира да те светна, че шахмата е спорт, и то най - културния спорт. Това е игра на мисли, като бокса :D, всеки *** може да удря ама кличкото има рейтинг около 1500 - 1600, което за боксер, хич не е зле. А министера не открива топлата вода. Преди време имаше кръжоци, беше задължителна част от соц културата, имахме доста медалисти, сега даже не си правят труда да показват по значимите турнири иначе брадъри плешиви тикви готварски облъчват матряла
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да играят хаш за да станат като Тиквата.С труд и учене е постигнал всичко.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уроците по шах трябва да са по желание. Просто не е за всяко дете, много биха видяли в тази мъдра игра скука и досада. А това за компютърните игри, което го пишат хората от долу, не е майтап. Основни такива игри за развиване на уменията при условие че компютрите вече са масово средство, са дори наложителни. Достатъчно е да се споменат Counter-strike и StarCraft.
11
1
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Ама да не вдигат прах !!! Браточка, 6 часа в училище ,2-3 вкъщи подготвят уроци,после кибичат още толкова пред лаптопите !!! И после -шах !!! Кога да играят ,бе аланкоолу !
10
2
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Не е зле, ако не си момче...и не обичаш BMW
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо, закачам те.
8
4
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Кво?!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мамунчо!
6
8
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Ето защо нямаме спортисти, некъв менистер ги прай шахматисти
5
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То какви компютърни игри има тоя шах тръгнал...От кой век е?
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв шах, какви петнлева бре суек?! Децата на каквито компютърнинигри играят, ти не си сънувал! Кукундрел
3
1
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Поредната ПР акция. Защо тоя министър не види, че 90% от учителите са пред пенсия , половината ученици се водят фиктивно на училище само заради парите, които носят, и се мълчи по въпроса от всички?А се преподават неща, които са били остаряли морално и технически ок.ще по времето на писане на учебниците?Ако въобще някой реши да преподава...
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само така не можетрябва да играят шах + още нещо (УПК).
1
3
 
20
 
! Отговори
родител преди 5 години
Децата да играят по спортните площадки ,защото от комповете не стават и за това на 10-12 год. са по 50 килограма !!