МОН създава излишен стрес! 55 хил. дванайсетокласници вече пишат

За 3 астрономически часа трябва да попълнят 3 модула, 10 000 квестори ги пазят
Обновена: 21 май 2018 13:43 | 21 май 2018 08:40,
103


Точно в 8 часа сутринта днес започва задължителният изпит за завършващите 12 клас по Български език и литература, а втората матура по избираем предмет е след два дни. И този път са предприети сериозни мерки от страна на МОН срещу опитите за преписване.

Зрелостниците трябва задължително да носят черен химикал, лична карта и служебна бележка, за да бъдат допуснати до мястото си, където в 4 астрономически часа трябва да попълнят 3 модула.

Тази година зрелостниците са над 55 хил., а близо 10 хил. са квесторите, които ще следят за спазването на правилата. Родителите също имат право да гледат дали някой от учениците се опитва да преписва, като това може да стане от учителската стая на школото.

Още по темата

"Във всяка една стая има камери за видеонаблюдение. Те предават жива връзка. Квесторите ще са основните лица, които ще следят за спазването на правилата", категоричен е директорът на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му учениците ще могат да ходят до тоалетна между самите модули на матурата.

"Ние ще получим в 8 часа темата и вариантите на изпита и ще започнем да ги разпечатваме", подчерта Александров. Модулите са 3 - първият е тестова част, вторият е въпроси с отворени отговори, а третият е писане на есе или интерпретативно съчинение.

Според психолога Елизабет Шуманова обстановката се пренатяга излишно - както от МОН и учителите, така и от самите родители.

"Стресът за децата е огромен. Не мисля, че резултатите от един такъв изпит ще покажат истинските знания на зрелостниците. Трябва да има междинни изпити по време на самия учебен процес, а не всичко да зависи от една матура. Всички тези мерки за сигурност стресират децата", уточни психологът в "България сутрин".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
14
 
16
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Тези матури са напълно излишни. С какво ще помогнат на бъдещият работник? мисля, че с нищо. Суховата, старовременна литература която отегчава и децата й техните учители.
13
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Матурата по Български е излишна. Защо децата трябва да учат Вазов, като има велики писатели, като Стивън Кинг.Аз съм за махането на Вазов от ученото съдържание понеже е русофил.
12
0
 
12
 
! Отговори
Roditel преди 5 години
Sledqt decata, a izpuskat zatvornizite, sledqt dezata a ne nekudurnitw prepodavateli, sledqt dezata a posle universitetite gi priemat s 3.00 che daje i predmetni nagradi im razdavat. Idiotshtini BG! SRAM!
11
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв стрес!? Никъде по света не се дава взет изпит за 23% (3). Навсякъде е 50 и нагоре. Кой ще ви държи на работа ако вършите по-малко от една четвърт от нея?
10
0
 
22
 
! Отговори
Руснака преди 5 години
Тези ДЗИ, при една нормално функионираща образователна сисстема, биха били напълно излишни. Оценките, респективно знанията, ако по време на обучението бяха адекватни, а и самото обучение (преподаване и оценяване) нямаше да се налага по двама квестори, телефони с камери, охрани, мерки за сигурност агенти на ДС да дебнат кой преписва и кой не, квесторите да обикалят като стражи от СС в някой концлагер. Уви! Не е така ...
9
9
 
7
 
! Отговори
Капус преди 5 години
Проблемът са родителите. Те само им говорят как трябва да учат и да изкарат високи оценки и колко трудни са били матурите. И заради това се появява този "стрес" за това какво ще им кажат като излязат оценките.
8
18
 
12
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Горките идиотчета.
7
0
 
11
 
! Отговори
Айде сега стрес преди 5 години
До до 2Ами като за начало вас дето хленчите направихме!
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Психоложката е права! В тази ситуация децата бързат, мислят дали ще успеят да свършат навреме, дали са попълнили верните отговори, колко точки ще съберат според оценяващата скала, все подобни мисли ги терзаят както преди изпитите, така и по време на тях. Това предизвиква безсъние в дните преди изпита, съмнения относно успеха, сърцебиене, изпотяване, понякога задух, нервност, умора, трудна концентрация ред други негативни реакции.
5
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако квестори така пазеха управляващите да не крадат...щяхме да сме първи в Европата
4
18
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
И кво успяхте да направите след толкова много изпити навремето?Чушкопек?Кажи песни.
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NIKAKVA TOALETNA DA STISKAT,A NE DA PREPISVAT.
2
7
 
42
 
! Отговори
Айде сега стрес преди 5 години
Да не ми ги говорят тия глупости. Навремето имахме държавни изпити и след това имахме изпити за университет, за едно място се борехме 30 човека, сега с 3- влизат в който университет си искат, къде го тоя стрес?
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тва са на разни политически назначени хора в министерството напъните да се покажат колко много работят.Трябва да изпукат всичките тия комунистически промити мозъци и да се почне с нормални хора.Камшици за надзирателите и отряд за разстрел с червени фуражки в задната част на класната стая има ли.Товариш Борисов что сказал?