МОН създава излишен стрес! 55 хил. дванайсетокласници вече пишат

За 3 астрономически часа трябва да попълнят 3 модула, 10 000 квестори ги пазят
Обновена: 21 май 2018 13:43 | 21 май 2018 08:40,
103


Точно в 8 часа сутринта днес започва задължителният изпит за завършващите 12 клас по Български език и литература, а втората матура по избираем предмет е след два дни. И този път са предприети сериозни мерки от страна на МОН срещу опитите за преписване.

Зрелостниците трябва задължително да носят черен химикал, лична карта и служебна бележка, за да бъдат допуснати до мястото си, където в 4 астрономически часа трябва да попълнят 3 модула.

Тази година зрелостниците са над 55 хил., а близо 10 хил. са квесторите, които ще следят за спазването на правилата. Родителите също имат право да гледат дали някой от учениците се опитва да преписва, като това може да стане от учителската стая на школото.

Още по темата

"Във всяка една стая има камери за видеонаблюдение. Те предават жива връзка. Квесторите ще са основните лица, които ще следят за спазването на правилата", категоричен е директорът на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му учениците ще могат да ходят до тоалетна между самите модули на матурата.

"Ние ще получим в 8 часа темата и вариантите на изпита и ще започнем да ги разпечатваме", подчерта Александров. Модулите са 3 - първият е тестова част, вторият е въпроси с отворени отговори, а третият е писане на есе или интерпретативно съчинение.

Според психолога Елизабет Шуманова обстановката се пренатяга излишно - както от МОН и учителите, така и от самите родители.

"Стресът за децата е огромен. Не мисля, че резултатите от един такъв изпит ще покажат истинските знания на зрелостниците. Трябва да има междинни изпити по време на самия учебен процес, а не всичко да зависи от една матура. Всички тези мерки за сигурност стресират децата", уточни психологът в "България сутрин".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ни навират в очите ония "велик" директор, дето се беше снимал пред огледалото как го е майка родила.
33
0
 
19
 
! Отговори
Лицето Боряна... преди 5 години
Павлова дори не знае, че матурата не трае три, а четири часа, но експертно раздава акъл, основавайки са на малоу.мните разсъждения на телевизионната психоложка. Която от своя страна гафи, като твърди, че оценката от ДЗИ е единствена. А тя е просто една от трите оценки в дипломата - първата / ЗП/ и втората/ СИП/ се поставят именно на основата на тестове и изпитвания в рамките на учебния процес през годините, третата, от ДЗИ, е сертифицираща...Цирк, журналистически цирк!
32
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време си беше добре - технически не профилираното образование до 11 клас, техникума до 12-ти. Цялата страна учи по едни и същи учебници, които като изкличим комунистическата цензура си бяха много издържани и грамотни, а от матурите се освобождаваха тези които имат средна оценка 5. От това по-хубавео не може да се измисли, обаче в министерството се правят на големи мислители и както отбеляза някой работят основно в полза на разни издателства и пишман автори на учебници
31
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просташко е от МОН...какво ли ще им потрябва от тази сложна матура,сигурен съм ,че 80%от хората в МОН няма да напишат нищо по тази матура ако са на мястото на учениците, излишно....просташко....
30
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То излиза, че зрелостниците се охраняват от повече хора отклокто затворниците.
29
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на матурите е издателствата да печелят много пари от издаването на помагала. От Мон работят в полза на издателствата.
28
0
 
14
 
! Отговори
смятай! преди 5 години
55 хил. 12-класници трябва да сменят набори от по 120-130 хил. души. Когато дойде време да създават семейство, колко деца биха имали? 40-45 хил.?
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да правят само злобарки по цял ден, трябва и да се учи
26
11
 
9
 
! Отговори
11 преди 5 години
До Анонимен 21Ква литература, кви чуждестранни произведения? Единствено трябва да се учи четене, писане, математика, физика, химия и биология. Останалото е глупости или свободно избираеми предмети.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"абитютернт" Смях! Този даже има претенции да е грамотен!
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По думите му учениците ще могат да ходят до тоалетна между самите модули на матурата. "И излиза, че матурата нарушава човешките права. Ами, ако на един зрелостник му се доходи по време на даден модул? Това да се чака да мине даден модул и чак тогава да се ходи до тоалетната е голяма глупост.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
неграмотни били .успокойте се бе хора , след някой и друг месец като заминат на запад ще ги обучат според потребностите си .
22
2
 
7
 
! Отговори
до Иво преди 5 години
Ами да си гледал и в други листа, не мога да ти помогна...
21
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви деца? Това са пълнолетни български граждани!Стрес били получавали?Като пият и се друсат никакъв стрес не ги гони!
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИвоАз моята я взех, защото слушах в час. Почти не съм си играл да уча.
19
6
 
20
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Какъв стрес? Че не са седнали да учат изобщо за 5 години ли? Или, че няма да могат да препишат. Аз на мойте матури си гледах само в моя лист и не бях изобщо стресиран.
18
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 6Въпросът е че информацията, която учат за тези матури е непотребна. За какво му е на един абитютернт да учи българската класическа литература. Каква полза ще извлече от нея? Мисля, че от МОН трябва да вкарат повече чуждестранни произведения. Аз като бях ученик момичетата в час по Литература четяха Здрач.
17
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако тези матури се проведат в НС и МС, едва ли някой ще покрие резултат и за тройка!
16
1
 
17
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Аре стига драми. Нервност има, ама ти го описа, като прединфарктно състояние. Ами ако с тези матури не могат да се оправят, какво ще правят на студентските изпити или пък на интервюто за работа. И защо има дори и минимален стрес? Защото амбициите на родителите им тежат, а не въпросите. Какво ще каже мама, тате, ми баба.... Никой не обяснява на децата защо наистина трябва да учат, защо в живота (не в България), се оценяват знания, а не оценки. Защо трябва да учат каквото им харесва, а не насила
15
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако родителите имат пари, после децата им влизат в университетите, а там корупцията се вихри с пълна сила... Парадоксът е, че неграмотните са масово с купени дипломи, а умнте не учат висше поради факта, че нямат пари за такси, учебници, издръжка и наеми....