До края на 2018 г.: Всяко училище с безплатен Wi-Fi

Министър Красимир Вълчев: Ще са нужни 11 млн. лева!
27 май 2018 09:02, Анисия Иванова
50
До края на 2018 г.: Всяко училище с безплатен Wi-Fi
Архив: Булфото

Министърът на образованието Красимир Вълчев трябва да представи в сряда финансов разчет колко пари са му нужни, за да бъдат поставени рутери във всяко едно от 2400-те училища в страната, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет.

На 23 май премиерът Бойко Борисов е поискал справката, за да се подготви отпускането на сумата. Постановлението би трябвало да е готово за приемане от министрите до две седмици.

11 млн. лв. са нужни, за да може да бъде осигурен безплатен Wi-Fi в училищата, каза пред “24 часа” в събота министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

46% от школата вече имат безплатен интернет, който покрива почти всички класни стаи, уточни той.

“Дигитализацията ще е приоритет през следващата година. Готвим голям проект по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” за дигитални умения с 3 основни дейности”, добави Вълчев.

Те са за създаване на електронно съдържание, до което ще имат достъп всички и ще е безплатно, обучение на учителите по преподаване на дигитални умения и обучение по компютърно моделиране отрано.

450 учители от най-малко 200 основни училища в Ловеч, Монтана, Видин, Враца и Плевен ще повишат дигиталните си умения и квалификацията си по проект “Е-start@school”, финансиран от Google.

В проекта е заложено създаване на поне 100 безплатни образователни ресурса, достъпни за всички преподаватели в страната. Най-малко 1000 педагогически специалисти трябва да формират онлайн общност за популяризиране на резултатите и добрите практики от него.
 


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Ifivi преди 9 месеца
Ami toi nali g-n prezidentat R. Plevneliev i M.Popova vi napraviha elektricheskoto bg pravitelstvo, ve?!
45
1
 
1
 
! Отговори
Тъпанар преди 9 месеца
До 40
"...беше прочел една книга за Винету."
Малко извън темата, ама така и не разбрах - цялата трилогия ли е прочел или една от книгите само? Пък и тоя може да се окаже скрита лимонка - героят Винету фигурира във всички произведения на Карл Май за американския див запад...
44
3
 
0
 
! Отговори
Awake преди 9 месеца
Wi-Fi е доказано опасна. Не случайно във Франция се връщат на кабелен интернет. Wi-Fi е един от най-големите причинители на репродуктивни проблеми. Сега като пуснат и 5G,всеки в близост до предавател или приемник,ще е потенциална жертва. Когато си пожелаят ще могат да ти изпържат мозъка или който и да е друг орган. Техническата еволюция обслужва само определен кръг измети,нямащи нищо общо с човечността. Те ви искат послушни и зомбирани консуматори - огледайте се и помислете дали е вярно!!!
43
1
 
3
 
! Отговори
Тъпанар преди 9 месеца
Няма ли да е по-добре, тия пари да се дадат за безплатни извънкласни занимания и спорт, поне на децата до 4-ти клас, които са по цял ден в сградата на училището? Щото те интернет си имат по телефоните и таблетите. Или идеята е "наша, дъщерна" И-нет компания, да усвои едни пари...
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спрете достъпа на учители до Гепиме и Туоо, че вече нае бах две очителки и една очилищна психоложка.
41
1
 
1
 
! Отговори
JJivanov warning преди 9 месеца
имайте впредвид че wi fi могат да се ползват за тежко увреждащи нагло престъпни мероприятия..

Експерти да оценят риска. Засега по далечни станции с а по безвредни.Ако има инсталирани вътре в сградите всички жертви получават увреждания вкл плъхове,мишки,паяци,акари,червеи.появяват се нано мутанти в тоалетни в мифки в кухни.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ново поколение зомбита се развъжда по цял свят. Хора не прочели дори и една книга идват да сменят днешния елит, който макар и простоват беше прочел една книга за Винету.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А колко училища останаха? Тинтявите там не стъпват.
38
0
 
7
 
! Отговори
980 преди 9 месеца
всяко хлапе има на мобилния си телефон почти неограниен интернет с висока скорост. След нялко години ще е още по-евтин бърз и достъпен.
Защо трябва допълнително да се облъчват децата целодневно? И без това радио-замърсяването е вече далеч над здравословните норми.
37
0
 
7
 
! Отговори
Кук преди 9 месеца
Те сега нали много слушат в час, пък какво остава и като им сложите безплатен Wi-fi
36
2
 
3
 
! Отговори
ррр преди 9 месеца
Бай @#*# си мисли, че като спре wifi ще спре радиационното облъчване на своя ВИСШ МОЗЪК.

Вълната(радио,wifi,космическа,вселенска) е навсякъде около нас. Всички рутери да спрете не може да спрете радиационното облъчване. Хуманоидите са облъчвани дори от космоса.

Бай "мозък" твоя мозък е вече увреден. Нищо не може да спре вълната(космическата радиация). ТЯ Е ЧАСТ ОТ ЕВОЛЮЦИЯТА.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Абориген

2400 училища по 35 лв за рутер тп линк е 84 000лв. 11 милиона а ?

Разбира ти главата... 11 милиона на 2400 училища е около 4 500лв на училище. Ако едно училище има 5 етажа ще ти трябват поне 10 repeater-a + 500 метра кабел. Кажи речи 1000лв за техниката. Ако 4-ма души го правят това 5 дена - става 1 работна заплата - 2000лв. Сложи печалба на фирмата, която го прави това - 1000лв. И още 500лв административни разходи - някой трябва да разпише проекта... да покани фирми... и тн
34
5
 
2
 
! Отговори
!!* преди 9 месеца
До Wi-Fi вреди на мозъка
Абе, бай @!*:*:, ти имаш ли мозък?
Фейсбук може за 10 секунди да се забрани от администратора на мрежата.

Като си такъв критик сложи върху главата си оловна маска! Така радио вълните няма да ти облъчват твоя мозък, който сигурен съм никога няма да пръкне(измисли) нещо полезно за обществото. Не се притеснявай, на всеки час един учен, ползващ wifi вече има нова идея, която ако реализира ще бъде полезна за бъдещето на обществото.
33
2
 
7
 
! Отговори
+%×/&#2 преди 9 месеца
До премиерът
Бойко Борисов, интернета в училищата го плащат данъкоплатците, но е заключен с парола. Е, това ако не е престъпление?
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
- свободен достъп по време на уроците и изпитите на интернет и смарт телефони.
- всеки да може да преписва от телефона си по време на изпити.
- забрана на директорите да заключват интернета с парола(10 год. затвор, който го направи).


интернета го плащат данъкоплатците, но го ползват само учителите. това ако не е измама?
31
1
 
2
 
! Отговори
прем преди 9 месеца
Как пък не открихме един умен премиер. Кога за последно Бойко Борисов е гласувал нови закони? Мързелът, а не интернет и смарт телефоните са проблем.

Кога ще намерим един умен премиер, който да гласува полезни закони за обществото
30
1
 
3
 
! Отговори
сгсг преди 9 месеца
До премиерът на България, който забрани смарт телефоните в училищата.

Бойко Борисов, за един специалист не е важно да зубри наизуст. Важно е да знаеш как бързо и лесно да откриеш необходимата информация и да си я припомниш, за да я ползваш коректно. Има професии, които са сложни и комплексни. Няма как човек да знае всичко От учени до учители, всички ползват огромната база от знания в интернет.
29
2
 
4
 
! Отговори
дооо преди 9 месеца
До премиера Бойко Борисов

Знаеш ли, че и интернет се ползва от учени, прифесори, учители, инженери. Интернет не е фейсбук. Админът може да забрани сайтове като фейсбук, макар, че и там има групи, които се занимават с математика, шах , медицина и т.н.

Бойко ако забраниш телефона, който днес е компютър значи трябва да замениш и ножовете.

Г-н премиер искам навсякъде да ти сервират без нож. Може би тогава ще загрееш.

За един специалист не е важно да зубри наизуст. Важно е да знаеш как бързо и
28
1
 
8
 
! Отговори
зашоо преди 9 месеца
Защо минстерството на образованието и столичния инспекторат позволяват на директорите на училищата да извършват безнаказано престъпление, а именно да слагат пароли на безжичния интернет?

Щом фейсбук ви е такъв проблем, защо не го блокирате? Позволете само сайтове с образователни цели!

Премиер Бойко Борисов , защо не забраниш и ножовете у дома. Те също са опасни. Не можеш да забраниш телефоните в училищата. Днес това е компютър, който те свързва с големи потоци от данни, които се ползват от уче
27
4
 
6
 
! Отговори
Абориген преди 9 месеца
2400 училища по 35 лв за рутер тп линк е 84 000лв. 11 милиона а ?