Скандална задача към второкласници: Преведи от пилешки език!

Депутатът Александър Сиди и проф. Христо Матанов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 30 май 2018 18:10 | 30 май 2018 12:15, Анисия Иванова
72

Кебапчета, изхвърлени знамена на митинг, превод от пилешки език - това са атрибути от задачи по математика и български език, включени в помагала на ученици до 4 клас.

"В учебниците и помагалата се набиват на очи безумни неща - пример с баба, която хвали хамбургери от конкретна марка. Или е някакъв целенасочен план за промяна на учебното съдържание, или някой си прави брутални шеги по този начин", коментира  депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той настоя "написалите това безумие" повече да не пишат учебници. По думите му е абсурдна целенасочената промяна на учебниците в насока децата ни да бъдат по-толерантни.

Наскоро зам.-председателят на комисията по образование в парламента доц. Милен Михов изпрати отворено писмо до просветния министър, в което настоява да се прочисти съдържанието на учебниците от продуктово позициониране и сгрешена фактология. Той поиска това да бъде сторено от комисия, която да направи съдържателен преглед на всички учебници преди новата учебна година.

В студиото на сутрешния блок историкът и автор на учебници проф. Христо Матанов препоръча да бъде разгледан самият механизъм за създаване на учебници и накрая да се търси отговорност от колектива, който е писал даден учебник.

Относно казуса с представянето на исторически факти в учебниците той обясни: "Не съм съгласен, че в програмата има "съжителство". Имаше такава дума, само че ставаше дума за другите групи, а не съжителство между турци и българи. Това нещо беше преекспонирано".

Професорът обясни, че одобряването на учебник минава през строг филтър, в които участват и психолози, които казват, че някои термини като обесване, клане, изнасилване не могат да се обяснят на деца от 3 клас.

"Това е наливане на фалшива либералщина от страна на Европа. Голяма част от тези глупости бяха писани по времето на Меглена Кунева", посочи Сиди и апелира да се работи по отстраняване на нередностите в учебниците.

"Трябва да се промени насоката на даване на задачи", категоричен бе проф. Матанов. И препоръча на патриотичните организации у нас да подемат инициатива за механизма, по който се пишат учебниците.

И двамата се обединиха около тезата, че хората, които пишат учебниците, трябва да имат патриотично мислене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32 Имаш 2 дипломи и си много умен, но не можа, д аползваш гугъл, за да видиш упражнението. Ако във втори клас, някое дете се обърка, че това е реален език, си имал учител, който му ще му помогне, да разбере, че не е. Ако вече по-голямо дете се обърка, си има специалисти, които го поемат от там...Но това е задача, кяото има за цел, да накара детето, да се запите "има ли такава нещо". Да накара детето да "мисли". Е, предполагам, че ще е по-лесно, ако ги карама, да ни рецитират уроци...
42
14
 
5
 
! Отговори
Диабло Алексиев преди 5 години
Българите, понеже са на нивото на пещерните хора, знаят само маймунски и затова се дразнят, когато им дават задачи на друг език. Например на пилешки.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 38Провери какво е упражнението. Повечето искат, някой да им нарисува една права пътека и цялото образование, да се състои само в ходенето по пътеката. Образование от този род, не те учи да мислиш, а те учи да "папагалстваш", ама може би, защото не е дума от учебниците, няма да я разбереш ...
40
0
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Ами след като на деца в 3ти клас не може да се говори за клане, бесене и т.н. значи този период от историята ни ще се изучава не в 3ти, а примерно в 6ти клас, просто е. Не е правилно на дете днес да му кажеш едно, а утре друго. Това е история и не трябва да се преиначава без значение какви са мотивите за това.
39
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами не се сърдете,че децата стават с пилешки мозъци, след като учат пилешки език.Тежко на България да стане кокошарник с пилета.
38
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пилешки език не съм чувал. Задачата по математика е сбъркана из основи и всеки дал "решение" трябва да получи нула точки за нея. Накъде върви това пусто българско образование?!
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УЧИТЕЛ-я Сашко ДИКОФФ или дъщеря му ПиПи ли да поканят вместо него, според тебе или Румбата Гечев?
36
1
 
7
 
! Отговори
Пухчо преди 5 години
Жунгла, това е някаква жунгла. Исках да гласувам, обаче нямах желание. Всичко става паприкаш. Яви се един плъх като котки са.
35
1
 
9
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 5 години
Учебниците на Матанов са копи пейс от предишните години с малки изменения.Той е обсебил историята в "Анубис". Учебниците му са скучни и тежки. За методика пък да не говорим. Не знам защо все него канят?
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задачата е скандална само за тези, които не могат да я решат. ОП явно спадат в тази група.
33
9
 
9
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 5 години
Преди време ореваха орталъка, че съдържанието било скучно, сега пък защо е забавно? Тези майки и бащи да вземат да се позанимават повечко с децата си,а да не чакат някой друг да им възпита, образова децата...Що се отнася до съдържанието на учебниците, те се пишат според програми, утвърдени от МОН. Кои са комисиите съставили програмите обаче се пази в тайна. Там е разковничето според мен. За де се одобри учебника по който и да е предмет той трябва да отговаря на програмата.
32
6
 
12
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Какъв е този пилешки език?Имам две дипломи,но не познавам такъв език.Наричам нещата с истинските им имена.Моля не обърквайте децата и не ги въвеждайте в заблуда!
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тинев,щото баба цола беше академик ли, бе червенотиквеник ниеден? или оня правешкия коч беше завършил слаби токове и велисопеди, бе шнорхел задръстен?
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някой направи ли си труда, да види въросното упражнение ? Изисква се, да се прочете, да се разбере "къде е уловката", след което да се помисли и едва тогава, да се "преведе" от "пилешки" език ?Такова свободно хвърляне на фрази, без поянения, може да изкара всичко зле.Не казвам, че всичко е наред, но точно този пример е не на място.
29
5
 
8
 
! Отговори
проф. д-р Ст. Чокере преди 5 години
За всичко са виновни илюминатите, рептилите и фактът, че живеем на плоска земя. Образователната система, превзета от тях, прикрива това и държи човечеството в невежество.
28
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изтъркано е много."Пилешкият език" си беше игра от време оно. Като малки разделяхме думите на срички и пред всяка слагахме "пи". Нищо скандално няма в това. Не търсете по вола теле. Май наистина нямате за какво да пишете и се занимавате с глупости.
27
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък не мога да разбера защо чакате държавата да ви образова децата. Вие къде сте в цялата картина.Моя единия е на 6 и програмира по добре отколкото пише.Не знае как да напише върви на ляво, но успешно си програмира робот да върви на където иска. Само нерви и време трябват за да се образова едно дете. Държавата е нужна само за социални контакти.
26
6
 
22
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Е, съборихте социализма и живеете в демокрация, нали?Ниско образовани, едва-едва закърпили " 3- " в дипломите,НАПОРИСТИ ДЕМОКРАТИ / активни членове на ГЕРБ / активно са се включили в " образоването " на българските деца. Двойкаджии и тройкаджии са се наместили в управлението / Цветан Цветанов е завършил училището за бавноразвиващи се във Вършец / и " творят " образователна система.П.П.Но децата им учат в Англия, Белгия ........Демокрация е!
25
9
 
8
 
! Отговори
10 преди 5 години
Големи патриоти!Не виждам някой от вас да е служил войник!А за турските самолети мълчите като..!Гърците биха ли се съгласили?
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте оправдавали собсвената си безкрайна нeкадърност с чужди сили.