Скандална задача към второкласници: Преведи от пилешки език!

Депутатът Александър Сиди и проф. Христо Матанов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 30 май 2018 18:10 | 30 май 2018 12:15, Анисия Иванова
72

Кебапчета, изхвърлени знамена на митинг, превод от пилешки език - това са атрибути от задачи по математика и български език, включени в помагала на ученици до 4 клас.

"В учебниците и помагалата се набиват на очи безумни неща - пример с баба, която хвали хамбургери от конкретна марка. Или е някакъв целенасочен план за промяна на учебното съдържание, или някой си прави брутални шеги по този начин", коментира  депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той настоя "написалите това безумие" повече да не пишат учебници. По думите му е абсурдна целенасочената промяна на учебниците в насока децата ни да бъдат по-толерантни.

Наскоро зам.-председателят на комисията по образование в парламента доц. Милен Михов изпрати отворено писмо до просветния министър, в което настоява да се прочисти съдържанието на учебниците от продуктово позициониране и сгрешена фактология. Той поиска това да бъде сторено от комисия, която да направи съдържателен преглед на всички учебници преди новата учебна година.

В студиото на сутрешния блок историкът и автор на учебници проф. Христо Матанов препоръча да бъде разгледан самият механизъм за създаване на учебници и накрая да се търси отговорност от колектива, който е писал даден учебник.

Относно казуса с представянето на исторически факти в учебниците той обясни: "Не съм съгласен, че в програмата има "съжителство". Имаше такава дума, само че ставаше дума за другите групи, а не съжителство между турци и българи. Това нещо беше преекспонирано".

Професорът обясни, че одобряването на учебник минава през строг филтър, в които участват и психолози, които казват, че някои термини като обесване, клане, изнасилване не могат да се обяснят на деца от 3 клас.

"Това е наливане на фалшива либералщина от страна на Европа. Голяма част от тези глупости бяха писани по времето на Меглена Кунева", посочи Сиди и апелира да се работи по отстраняване на нередностите в учебниците.

"Трябва да се промени насоката на даване на задачи", категоричен бе проф. Матанов. И препоръча на патриотичните организации у нас да подемат инициатива за механизма, по който се пишат учебниците.

И двамата се обединиха около тезата, че хората, които пишат учебниците, трябва да имат патриотично мислене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
12
 
! Отговори
Долу преди 5 години
Александър CD! Искаме Александър DVD !!
22
5
 
5
 
! Отговори
i'm преди 5 години
Че къде е скандала в цялата задача? Да не би да не е вярно условието или пресъздадената изборна реалност. Ако беше лъжа...да се възмущаваме, но задачата отговаря напълно на реалността и не подвежда децата в живота!
21
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина нищо нередно няма в задачата. Много е добра, истинска гимнастика на емоциите от дестските игри + ума за малчугани. Неправилно е да се омесва с глупостите, които сътворява МОН като онази задача с рокличките или пък успоредника от предната статия.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази новина е от 24 април 2017 година.
19
3
 
34
 
! Отговори
Харалан Б. преди 5 години
Не, не си прав. МОНТ е първото изцяло превзето министерство от долни шорошомиги, ***, евролиберасти и откровени лгбт-джии на хранилка в разни фондации. Води се целенасочена война за опростачване на нашите деца и разграждане на обществения водел основан на семейните ценности!
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато назначенията навсякъде в държавата са по партийна линия, ще затъваме все по здраво. Каквито управниците, такава държавата.
17
1
 
29
 
! Отговори
МОН = откача.лки преди 5 години
В МОН работят само луди лели на валеряни. По-зле ще става
16
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПИЛЕШКИЯ ЕЗИК СЕГА Е МОДЕРЕН! ВСЕ ПАК КОКОШКА СПЕЧЕЛИ ЕВРОВИЗИЯ!
15
5
 
18
 
! Отговори
Българина преди 5 години
От 20 г мон е превзет от цру и юдеите, а мит се възползва.
14
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наскоро стана дума за тази задача в социалната мрежа и много хора бяха на мнение, че е креативна и добро помощно средство.
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Александър Мейров Сиди е еврейче, което се бута между патриотите да фане и то малко келепир. Намерил си е конкретен повод да "изпъкне" - някаква зада на пилешки език. Като я прочетох си спомних, чче и ние като малки сме си играли на тая игра с пилешкия език - между сричките на думапа се слага по едно "пи". Мисля, че същото го имаше и в една книжка на Николай Хайтов.
12
3
 
20
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Милите, не са чували за паразитно кодиране. Ама тряба децата да са ***, да не мислят, за да гласуват пак за тези ***.
11
4
 
49
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Пилешкия език ще го понесем,както и кебапчетата,ама османското "присъствие" и "боричкането в Батак-НЕ!И стига с тая толерантност!Оцеляват резистентните,а не толерантните!Впрочем,защо не донесат учебници от Турция,Гърция,Македония-със сигурност ще има прелюбопитни неща!
10
9
 
41
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Хора, не разбрахте ли, че всичко става по заповед на най-модерната диктатура в света - американската.
9
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искаш да провокираш малко абстрактно мислене, не може само с ябълки и круши. Това простият патриот не може ли да го схване?
8
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам прости у роди с небългарски фамилии и без чувство за хумор да не се месят във възпитанието на децата.
7
15
 
35
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Хората ще излязат на Марс скоро. Турция ще влезе в Г-10. Работят, а не се занимават с глупости. Вие 100 години се чудите Левски обесен ли да го пишете, осъден ли. Турция ли да кажете, Османската ли. Наистина, спрете да залъгвате българите с тези глупости. Хората искат да живеят добре и затова бягат. Всичките големи историци. Хора не останаха, хора.
6
3
 
46
 
! Отговори
бай Митю преди 5 години
В приказките на Братя Грим се режат гърла,ръце и носове. А пък лошият вълк изяжда бабата на Червената шапчица дори без местна упойка. Много е "трудно" да се обяснят кланетата от близката ни история,но затова пък по телевизиите се виждат разпилени крайници по магистрала "Тракия" и черва по стените в Брюксел и Париж.
5
0
 
51
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
За последните 18 години простолюдието затъпяхте повече, отколкото за предишните 50 години, затова не се чудете, че измисляте такива "бисери". Положението е такова навсякъде, не е само в учебниците. Повечето от вас не можете да формулирате едно смислено изречение, камо ли да го напишете грамотно. Интересувате се само от глупости, но сте много докачливи, когато ви кажат, че 80% от вас сте абсолютни ***. А истината е, че не 80% а поне 90% сте такива.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако, журналистите, я дайте малко на заден, че смешните вече сте само вие!