Предложение: Добро поведение и матурата отпада!

Това е за 12 клас, но не и за 7-ми, предлагат от "Подкрепа"
22 юни 2018 07:50,
74
Предложение: Добро поведение и матурата отпада!
Снимка: Bulfoto, архив

Да се върне и оценката за възпитание, която да поощрява доброто поведение, и въвеждане на възможността за освобождаване от матурите в 12-и клас, предлагат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

По думите на председателя Юлиян Петров оценката възпитание присъствала и преди в образователната ни система и трябва да присъства в дипломата, както е в много други страни – Румъния, Полша, Словакия, пише "Монитор".

От синдикат "Образование" предлагат и да се даде възможност на един ученик, който се е представил добре през годините в гимназията, да не се явява на матура след 12-и клас.

Според тях по този начин учениците ще бъдат стимулирани да учат повече, за да бъдат освободени. "Все още нямаме готова формула, но преди години средната оценка от 5 е била достатъчна за освобождаване.

Възможно е при три шестици последните 2-3 години да бъдат достатъчни, за да бъде освободен един ученик", обясни председателят на синдиката.

За тях това е един важен изпит и не трябва да се отменя, но за да стане един ученик студент, той започва упорита работа за кандидатстудентски изпити, за може да влезе в желаната специалност.

Различно е мнението им за външното оценяване след 7-и клас. Според учениците не трябва да полагат изпити само по няколко предмета, тъй като завършващите основно образование трябва да имат познание по всички предмети.

"Не е полезно за общата им култура и за нивата им на възпитане и социализацията, като се фокусират само върху едни предмети", обясня Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
64 преди 5 години
До Ника, искам да го погледна, но не мога. Нямаме учебник. Би ли цитирала?...И да, поведението и знанията са различни неща. Да не джуркаме поредния качамак. От това нищо добро няма да произлезе. Нека си има изисквания и санкции за лошо поведение. Но нека това не се бърка с проверката на придобитите знания.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля, моля.....поведението няма нищо общо със знанията. .......значи идваш на училище, отиваш на последния чин, заспиваш на него-не шумиш, не пречиш и накрая и ти с дипломка. Ама то е така-от както дойде демокрацията НЕГРАМОТНОСТТА Е УНИКАЛНА.
66
3
 
3
 
! Отговори
Онзи преди 5 години
Аман от демагогия и опити за харесване. Преди сегашната система, имаше освобождаване от матури и това е една от причините за упадъка на образователната система. Ще разцъвти връзкарство и корупция. Как можеш да завършиш училище, без да докажеш, че покриваш образователни изисквания. Разликата в образоваността между регионите или т нар елитни училища и и останалите, ще нараства. В коя от страните с най- добри /и традиционни/ образователна система няма матура, най- малко като подстъп към висше образ
65
4
 
13
 
! Отговори
sid преди 5 години
Имахме оценка "добро поведение".Можехме да правим само 3 неизвинени отсъствия и извинените също бяха ограничени.След като направиш тези 3 неизвинени отсъствия ти намаляваха "поведението".С това поведение не те приемаха никъде във висше уч.заведение.След още 3 неизвинени отсъствия те изключваха от училище без право да те приемат другаде.Нямаше мърдане от училище и трябваше да си "възпитан",иначе си аутсайдер.
64
3
 
14
 
! Отговори
ani преди 5 години
Има само един елементарен и очеваден начин, който е толкова под нивото на МОН, че не ги забелязват. Дете, което не може да чете и пише до 2-ри клас, няма нужда да има виШе! Същото *** ще си остане. И някога ще има ли отговорен родител за неуспехите на детето?? А, забравих, те само трябва да се плодят и да издават присъди над учители, лекари , полицаи... Няма по- сляп от този, който не иска да види и... А ние всички сме в пиесата " Ни чул, ни видял". Естествено, че пак народът го отнася .
63
0
 
4
 
! Отговори
Ника преди 5 години
Размяна на унизителни квалификации не добър знак.Защо не погледнете съдържанието на уч. по литература 6.клас,издат.ПРОСВЕТА.Там след РАДИНИ ВЪЛНЕНИЯ има много интересен текст.Може би подсказващ как ще се "освобождават" учениците от матури...
62
0
 
3
 
! Отговори
Ха!? преди 5 години
До Ми в цял свят има матури и то не за ***,като нашите Анонимен
61
0
 
11
 
! Отговори
Стига,бе!!! преди 5 години
Хора, какво освобождаване от матура? Българчетата не могат да говорят на роден език, не съгласуват правилно, използват диалекти, не знаят значението на елементарни думи!!!Те не разбират малко по-дълъг текст,не усещат смисъла на посланията.Говоря за обикновена приказка, не за нещо трудно.А когато нещо човек не притежава като слово в съзнанието, то е и извън действията му.Само едно е спасението-да се даде гласност на този елементарност,но на никого не му стиска.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 55Ами то друга, освен теб, с такива разсъждения не виждам. Ти единствена пишеш в множествено число от свое име и вместо аргументирани постове, си служиш с персонални квалификации. Слабост при полемики.Вреда от мен учениците не са понесли, напротив. Моите ученици решаваха много по- трудни задачи, отколкото задачите на матурите днес. 100 пъти ти казах, че не работя в системата. Излязох оттам ОТДАВНА. Оставих "професионалистите" да обучават децата ти. И се радвам на "постиженията" им.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"но нямаше неграмотни, а сега пишат цифри вместо букви"Винаги е имало и ще има неграмотни.Всеки ден чета писмените излияния на хора от най-различни поколения-във всяко има и добре образовани и такива, които не са.Има хора на по 50-60 години,на които не им се чете какво са писали и които не могат да изразяват мисълта си,които две думи без правописни грешки не могат да напишат,пунктуация сигурно не са и чували.Плод са и те на образователната ни "система".Което иде да рече,че на нея не се разчита.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесна идея!... Само с такива похвати можем да преборим неграмотността... Браво на ГЕРБ!Да продължават в тази посока!Слеващата цел може да е: Докторска степен по ядрена физика за всеки прочел "Винту".
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12но нямаше неграмотни, а сега пишат цифри вместо букви
56
3
 
5
 
! Отговори
54, преди 5 години
Точно "същественото" се обсъжда - някой тук смесва несъвместими неща - поведение с проверка на знания., което не бива да се допуска.Матури трябва да има и то по всички предмети. Само че добре организирани и проведени, а не като сегашната пародия, на която всеки преписва както му дойде. За да лъснат резултатите от вкиснатия компот, наречен "българско образование".
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...е като на цялото ни квази-образование, реализирано от бюрократи по министерство и инспекторати чрез вредоносния престой по тези институции на бивши тройкаджии - настоящи учители.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой друг "събеседник", освен теб, даскале "любим", няма такъв пошъл речник.Само се надявам да не си вече в системата с нашите деца и когато си бил, то да е било за възможно най-кратко време,за да си допринесъл възможно най-малко вреди с "мисленето",речника и поведението ти. Иначе от матурите има смисъл и винаги ще има такъв,докато не се създадат механизми училищата да реализират качествено ангажиментите си.Но тъй като това скоро няма да се случи,то матури ще има.Жалко че и тяхното кач-во ...
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49Ами, от това разбирате само! За да е добра комуникацията, трябва да се използват изразните средства на събеседника, иначе рискувам да остана неразбран. Виж и ти как само това си "вдянал". Нищо друго не си схванал :)Вместо да обсъждате същественото, вие обърнахте комуникацията на персонални обиди, лелче, чичко, разгадаване на възрастта ми, некомпетентността ми... Дори нормален диалог не можете да проведете. Но това се учи в добрите училища.
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50Не виждам аргументи в постовете ти, виждам само обидни квалификации на неуравновесен човек и някакви твои си заблуди, че хората споделят твоите разбирания. Вземи мерки овреме!
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбе не знам за кое "някога" говориш, но преди 1989-та имаше приемни изпити във ВУЗ-овете и тези с многото шестици от селските училища обикновено връзваха я 2.50, я 3.00 и не влизаха никъде.Това, че сега държавата плаща на калпак и има промоции по радиото "Доведи приятел - спечели 50% отстъпка от таксата за 1-ви курс" и се кандидатства по документи и с успех 2.99 е съвсем друго. И затова най-читавите изобщо не искат да учат тук, ами ходят на запад.
50
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 5 години
До Анонимен 46Лекувай се! Нервите ти те предават още от сега. Обидните думи са ти на върха на езика в готовност да ги изстреляш. Каруцарщината е на твоята клавиатура.Не съм даскал, драги, написах ти го в предните постове, не работя като такъв. Оставил съм професията да я практикуват привържениците на ГЕРБ и местните връзкари.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...Какви аргументи да ти се пишат, като и досега написаното не успя да прочетеш и да асимилираш.На стена не се дават аргументи. ... Иначе на нормалните хора стана ясно защо трябва да има матури и те да са задължителни за всички. На останалите - няма смисъл да се пояснява повече - няма да вдянат.