Предложение: Добро поведение и матурата отпада!

Това е за 12 клас, но не и за 7-ми, предлагат от "Подкрепа"
22 юни 2018 07:50,
74
Предложение: Добро поведение и матурата отпада!
Снимка: Bulfoto, архив

Да се върне и оценката за възпитание, която да поощрява доброто поведение, и въвеждане на възможността за освобождаване от матурите в 12-и клас, предлагат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

По думите на председателя Юлиян Петров оценката възпитание присъствала и преди в образователната ни система и трябва да присъства в дипломата, както е в много други страни – Румъния, Полша, Словакия, пише "Монитор".

От синдикат "Образование" предлагат и да се даде възможност на един ученик, който се е представил добре през годините в гимназията, да не се явява на матура след 12-и клас.

Според тях по този начин учениците ще бъдат стимулирани да учат повече, за да бъдат освободени. "Все още нямаме готова формула, но преди години средната оценка от 5 е била достатъчна за освобождаване.

Възможно е при три шестици последните 2-3 години да бъдат достатъчни, за да бъде освободен един ученик", обясни председателят на синдиката.

За тях това е един важен изпит и не трябва да се отменя, но за да стане един ученик студент, той започва упорита работа за кандидатстудентски изпити, за може да влезе в желаната специалност.

Различно е мнението им за външното оценяване след 7-и клас. Според учениците не трябва да полагат изпити само по няколко предмета, тъй като завършващите основно образование трябва да имат познание по всички предмети.

"Не е полезно за общата им култура и за нивата им на възпитане и социализацията, като се фокусират само върху едни предмети", обясня Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички общи изпити до 16 години трябва да се премахнат.1 задължиътелна матура след последния клас.Областните РУО на МОН трябва да се закрие.А как се контролира? Училищата трябва да имат свобода да избират как да работят и при неуспех на учителите да се освобждават учителите! Не да се местят децата.Успех означава всяко дете да има прогрес спрямо предното си състояние постоянно и това се удостовярява с лично наблюдение на директора, родителите и мнения на място.Нищо извън училището!
27
0
 
12
 
! Отговори
стига глупости! преди 5 години
Матурата е проверка на знанията. Поведението в клас няма нищо общо. Коя умна глава измисля такива простотии?! Чудят се какво да измислят, за да не учат учениците.Някой ще спи 3 години на чина, без да учи, без да е активен в час и накрая ще го освободят за добро поведение.СПРЕТЕ ДА ИЗМЕСТВАТЕ ЦЕННОСТИТЕ!СПЯЩИ И ДРЕМЕЩИ ПАСИВНИ ИНДИВИДИ НЕ СА НУЖНИ НА ОБЩЕСТВОТО!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Идеята учител да може да даде 40 задачи за след 1-2 дена с мотива: защото има изпит, е безумие. 50% от децата не издържат този режим и се отвращават!!!! И край!Аз съм учил по много хубавата система от ,,хубавото" време.На нас даваха по 300 задачи.Срока не помня какъв беше.Баща ми обаче ми даваше двойно по-кратък срок.Ако не можеш да реша някоя задача ме биеше.Абе пълна трагедия.Комунизма искаше да ставаме вундеркиндчета.Аз заебах математиката след 8-ми клас.С тоя бой .......
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, нека отпаднат матурите, но нека и годишните оценки се пишат единствено на база общи стандартизирани тестове за цялата страна с проверяващи - не учители от самото училище. За да има равнопоставеност и обективност. Тъй като шестицата от едно училище се равнява на тройка от друго. Кандидатстването след седми клас следва да става на база на специални изпити, организирани от съответната гимназия по съответния профил, за който се кандидатства, а не всички - на НВО по БЕЛ и математика.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за да може училището най-после да започне да си върши и работата - да образова децата в клас, а не да разчита изцяло на това в извънучебното им време, то трябва да започне да изпълнява и другата си основна и предвидена по закон функция - възпитателната, като отстранява на мига от час тези, които пречат на учебния процес. И да спре да се оправдава с родители и ученици- има това правомощие и сега по закон - не е лошо да започне и да си го реализира вече!В противен случай да затваряме училищата!
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домашните трябва да се забранят по една порста причина.Тези задачи трябва да се правят в училище и работата в училище не трябва да се смесва с нещата вкъщи.Така както бихте желали ако имате договор той да е за работното време и шефа да не ви товари вкъщи, такъв режим трябва да се направи и в училище. Как - отделен въпрос. Идеята учител да може да даде 40 задачи за след 1-2 дена с мотива: защото има изпит, е безумие. 50% от децата не издържат този режим и се отвращават!!!! И край!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и моето предложение-след като от есента се въвежда скрининг теста в детските градини,всички изходящи и входящи тестове за отделните групи да бъдат отменени.Да остане само изходящото ниво за четвърта подготвителна група като ориентир за учителите от началното училище
21
3
 
4
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Ердоган забранил домашните.Защо ние като по-големи католици от папата не забраним матурите?А бе въобще за какво ние училище и учители?Аз предлагам,ако семейството ти е за ГЕРБ и е гласувало за тях,лично бат Бойко да връчва дипломите.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нужна е ранна профилирана насоченост,а от там и нужния набор от предмети по нея. Защо е нужно примерно да учат химия и физика деца,които са с хуманитарни профили? Не може да има ефективност програма,която е натоварена с излишни и тежки предмети!В професионалните училища се записват умишлено ученици,защото се изкарва висока диплома,нивото на преподаване е ниско,а оценките незаслужено завишени! Обществена тайна е ,че малцинствени получават дипломи без да имат елементарен набор от знания! Докога?
19
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До АнонименИ не само корупцията, а и изнудването
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
14 ще се признава, като е на ниво. Извинявай, но диплома от пернишкият университет, какво е? Като от Кеймбридж?
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Матурата е начин да се проверят знанията реално. И така някой от Горно Нанадолнино ще има 6, а някое дете от елитно училище с повече знания и матура ще има по-ниска оценка и после простотията е с преднина и пак завъртаме старото колело. Стига с тези стъпки назад.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Има училища, където пишат лесно високи оценки и така определени хора ще се измъкват лесно, защото ще имат висок успех и то без много да са учили. Матурата е ненужна.
15
0
 
12
 
! Отговори
Св преди 5 години
До 7Подкрепям те, да върнат оценките на поведението, но да имат други стимули. Може да гледаш като овца 5 години и толкова да са ти и знанията. И отделно има по - буйни но любознателни и ученолюбиви деца. Интелигентни пакостливци. Но тези, които тероризират, пиянстват, наркомани, откровена простащина, да се наказват по някакъв начин административно. Всичко излезе извън контрол вече, като ги гледам как са се разпищолили срещу всички и даскалите.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Матурата е напълно излишна. От Мон трябва да работят в посока на това българското образование да се признава в цял свят.
13
7
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 12 преди 5 години
Какъв е смисълът през последните три години да имаш мн.добри или отлични оценки по Български език,а на края да се явяваш на подбна матура? Или какъв е смисълът да се явяваш въобще на матура,когато в дипломата ти имаш оценки от 5 и нагоре? Губи се ценно време на онези,които са решили да се явяват на сериозни кандидат студентски изпити,в сериозни учебни заведения,а в един момент може да се окаже,че заради недостатъчно време по-добрите не могат се класират,за сметка на слабаците?
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8При желание, трябва да върнем образователната система на нивото от преди 1990 година. Тогава и възпитанието и знанията бяха на светлинни години от сегашните.Да, говори ми!Имах съученици, които мислеха, че Австралия е държава в Европа, не можеха да напишат Методий - Кирил и Методи така пишеха.Не можеха да познаят формулите за равноускорително и равнозакъснително движение.Пишеха преразказ с елементи на разсъждение състоящ се от три изречения и т.н.И тогава имаше *** като налъми.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩЕ СТИМУЛИРАТ КОРУПЦИЯТА ПРИ УЧИТЕЛИТЕ.ДАВАШ ХИЛЯДАРКА И ИМАШ ШЕСТИЦИ.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепа са пълни ***!Ще тормозят хлапетата с матури, които по никакъв начин не могат да повлияят на образованието им, но ще освободят от матура разни тийнейджъри, които не си мърдат пръста за нищо.Навремето регламента беше много ***.Имаш среден успех над 5,50 по литература в средното образование - освободен си от матура.Имаш по-малко - не си учил достатъчно - отиваш на матура.Същото беше и с математиката.Не виждам защо развалиха една наистина добра практика.***!
9
0
 
15
 
! Отговори
ми то излиза преди 5 години
че за "добро поведение" може да ги пуснат и по-рано ... :)