Предложение: Добро поведение и матурата отпада!

Това е за 12 клас, но не и за 7-ми, предлагат от "Подкрепа"
22 юни 2018 07:50,
74
Предложение: Добро поведение и матурата отпада!
Снимка: Bulfoto, архив

Да се върне и оценката за възпитание, която да поощрява доброто поведение, и въвеждане на възможността за освобождаване от матурите в 12-и клас, предлагат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

По думите на председателя Юлиян Петров оценката възпитание присъствала и преди в образователната ни система и трябва да присъства в дипломата, както е в много други страни – Румъния, Полша, Словакия, пише "Монитор".

От синдикат "Образование" предлагат и да се даде възможност на един ученик, който се е представил добре през годините в гимназията, да не се явява на матура след 12-и клас.

Според тях по този начин учениците ще бъдат стимулирани да учат повече, за да бъдат освободени. "Все още нямаме готова формула, но преди години средната оценка от 5 е била достатъчна за освобождаване.

Възможно е при три шестици последните 2-3 години да бъдат достатъчни, за да бъде освободен един ученик", обясни председателят на синдиката.

За тях това е един важен изпит и не трябва да се отменя, но за да стане един ученик студент, той започва упорита работа за кандидатстудентски изпити, за може да влезе в желаната специалност.

Различно е мнението им за външното оценяване след 7-и клас. Според учениците не трябва да полагат изпити само по няколко предмета, тъй като завършващите основно образование трябва да имат познание по всички предмети.

"Не е полезно за общата им култура и за нивата им на възпитане и социализацията, като се фокусират само върху едни предмети", обясня Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
3
 
! Отговори
Даскале, преди 5 години
ей това е срам и позор за всеки, който е бил или е учител:"Ега си и ***.илите, дето пишат и цъкат тук! Т.ъпо и ку.хо, обаче праска минуси, щото живота му не е наред."Няма смисъл да ти се отговаря, достатъчно е просто да се цитира горното. Останалите ти включвания са аналогични.
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лелче или чичо,Изчерпаха се аргументите ти и започна да използваш пренебрежителни обръщения. Типично за агресивен комп.лексар.По думите ти съдя, че ти самият си завършил училище с много занижени критерии. Или нарочно си отишъл в такова училище, за да завършиш по- лесно и да имаш по- висок успех. Имаше и такива тарикати някога- учеха в западнали гимназии, за да изкарват по- лесно висок успех. И по- лесно да влязат във ВУЗ. За учене във ВУЗ е достатъчно да имаш пари.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахахахаха.....Естествено, че синдикатите ще драпат да се махне независимото оценяване (матурите), защото точно там такива с написаните десетина шестици се дънят.На тях им трябват послушна и тъповата членска маса, която да манипулират. Аз лично не познавам умен човек, който да е синдикален член в България. А и не останаха много големи фирми, които да бъдат изнудвани от синдикенделите, затова е целият рев....
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достатъчно е да си погледнеш речника -каруцарски, като на типичен среден български даскал. И маниера да командваш и да се разпореждаш с това кой какво ще пише и ще харесва, респективно-няма да харесва. А и с нежеланието си да четеш - гледам вече ти е отговорено не веднъж. Никой не ти е крив, че слушаш и четеш само себе си.Точно като даскал на малки деца, трепещ комплекси сред тях,понеже другаде,сред възрастните хора, няма как да го направи.Достатъчно време с теб изгубихме. Не струваш за повече.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39Айде сега, ако обичаш, посочи грешки в поста ми и докажи, че пиша драсканици. Защото влизаш, драги, в конфликт с професори и доценти, които са ме подготвили.
43
5
 
3
 
! Отговори
Лелче или чичо, преди 5 години
още през 80-те години си се бягаше от час и отсъствия се извиняваха без проблем с медицински бележки, каквито лекарите си издаваха на кило. Не те знам в кой розов свят живееш и какви склерози са те подгонили, но учителството наистина не е за всеки. Дано си се отказал по-навреме, че да не мориш бадева без друго уморените от глупостите в образованието ни ученици.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И не ми обяснявай кога се пише 6, защото съм учител по професия."О, предположих го това - видно от начина ти на изразяване, от стремежът ти да се наложиш еднолично и грубо, като над малки беззащитни деца. Жалко, жалко че и преди, и сега децата са изложени на негативното влияние на такива като теб - груби, безпардонни, командорещи и самовлюбени. Ами да, училищата си имаха и сега имат различни изисквания за покриване на оценки и дипломите в различните школа въобще нямат една и съща тежест.
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35Ти продължаваш да си цъкаш плюсчета на себе си :) Не, не си учил по мое време. По мое време никой не бягаше от час, намаляваха поведение за лошо държание, изключваха от училище, имаше респект към учителя... Никой не подаряваше 6 на някой, само защото е влязъл в час. В ПМГ или езикова гимназия, в което и да е елитно училище това не може да се случи. Описаното от теб може да се случи в някоя западнала гимназия, бореща се за бройки, или селскостопански техникум, където и да не учат все тая
40
2
 
6
 
! Отговори
36, преди 5 години
Глупости пишеш. Винаги е имало училища, в които се е изкарвало с песен и такива, в които се изкарваше с много зор. Матурите са за това - да се изравнят изискванията и ако се направят професионално са си тъкмо наред - нека се види кой и дали наистина си заслужава оценките. Ако наистина знае, то не виждам защо има да се притеснява. Те са притеснение само за тези, дето си изкарват незаслужено оценките.
39
3
 
2
 
! Отговори
34, преди 5 години
Трябвало е да държиш задължителна матура и по БЕЛ, и по елементарна култура. Като ти чета драсканицата. И е трябвало да те поскъсат на тях. Къде се намираш, че да се считаш в правото си ти да казваш кой и на какво да пише минуси и плюсове? "Това ни стимулираше да учим през трите години и да не падаме под определения успех." - ей това не намираме за вярно. Който учи, си учи, независимо дали ще пропусне матурата или не. Но такива трябва да има и да не се освобождава никой от тях.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- при целодневна организация на учебния ден - Това е нормалното. Всичко останало като обща практика е измама.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..образователно-възпитателната работа с учениците в билингвалната система се осъществява при целодневна организация на учебния ден.Занятията по американската програма се провеждат в смесени интернационални класове с ученици от различни националности, като част от преподавателите са от САЩ. Обучението и неформалното общуване между учители и ученици е изцяло на английски език.Занятията по българската програма се провеждат на български език по утвърдените от МОН учебни планов
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33Не, драги! Когато учех, за влизане в час не ни пишеха 6. Това, че днес учителите са занижили критериите, защото те самите са кръгла нула, не значи, че и някога през моите ученически години са ни подарявали шестиците. И не ми обяснявай кога се пише 6, защото съм учител по професия. Но не работя това.
35
2
 
4
 
! Отговори
34, преди 5 години
не четеш ли? Обяснения има вече и то няколко.Били сме по това време и сме бивали освобождавани на този принцип, което не значи, че го одобряваме. И други са писали, и аз ще напиша - 5 и 6 в някои училища се изкарват без да учиш, а само на база присъствие. Затова не мога да се съглася, че отпадането на матурите като форма на една що-годе обективна обща проверка, следва да се приеме и че изобщо е нещо положително. Апропо - има ги почти по цял свят.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАй, сега този, дето е цъкнал минус на пост 31, да се обоснове защо не е съгласен!По мое време ли е учил? Или някога е нямало матури? Или високият успех не ни е освобождавал от матури. Да дойде и да му покажа дипломата си от средното, да види оценка от матура и оценка по предмет, от който бях освободен поради висок успех.Ега си и ***.илите, дето пишат и цъкат тук! Т.ъпо и ку.хо, обаче праска минуси, щото живота му не е наред.
33
3
 
10
 
! Отговори
31, преди 5 години
В едно училище за да имаш 6 ти стига просто да влезеш в час. В друго е нужно освен това и да участваш адекватно и постоянно, да пишеш есета и разработки, респективно да решаваш задачи, да си подготвен по предмета. Затова е нужно матурата да не отпада като задължителна форма за единна проверка на знанията на учениците.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30Питай тоя, който го е озаглавил така! Защо питаш мен?
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато учех, също имаше матури. Който има средно аритметично 5,00 за трите учебни години по предмета, биваше освобождаван от матура. Това ни стимулираше да учим през трите години и да не падаме под определения успех.
30
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До стига глупости!"Матурата е проверка на знанията."Защо специализиран изпит по предмет БЕЛ, еквивалентен на входа за Българска филология е бил озаглавен така?
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че какво общо има поведението в клас с проверката на знанията?Тия пак показаха,че са некадърни и неподготвени,изобщо не са наясно с какво се занимават.А за липсата на ред в час си отговаря самото училище.Има си механизми и сега-който пречи-санкции,веднага,за всеки такъв. Ама не им се занимава,мързи ги и не искат да поемат отговорност. Не си изпълняват законовите ангажименти. Вместо това децата,които искат да учат,го правят вкъщи,т.к. в училище често това е невъзможно.Просто си вършете работата