Нов подход в Благоевград: Квота за ромчета в I клас

Училище спря приема на първокласници-роми
30 юни 2018 08:10, Александър Попов
95
Нов подход в Благоевград: Квота за ромчета в I клас
Кадър: Нова тв

Училище в Благоевград прие странен образователен подход при записването на първокласници. Комисията за защита от дискриминация се самосезира, след като школото обяви, че не приема първокласници от ромски произход.

Директорът на IX ОУ "Пейо Яворов" Василка Великова обясни решението си със загриженост към останалите бъдещи ученици, а жителите на ромската махала видяха в решението дискриминация.

В страницата на училището във Facebook е обявено, че приемът на документи за първи клас продължава, но се ограничава достъпът на деца от ромски произход. Причината - квотата от двама ученици в клас за деца от ромския етнос била запълнена.

В училището класовете, в които ромските деца преобладават, са много. А това, според директора, често води до проблеми в клас.

"Знаете, че те са на големи родове, помежду си имат конфликти, и не бива децата да пренасят семейните конфликти от махалата в училище", заяви директорката пред Нова тв.

"Лимитът е изчерпан, точно така. Не, това не е дискриминационно, за тях също не е добре, да се обучават в сегрегирани паралелки", допълни Великова.

От Министерството на образованието заявиха, че при приема на ученици в първи клас водещият критерий е местоживеенето. Добавиха, че когато прилагането на този критерий доведе до паралелки, в които повечето ученици са с майчин език, различен от българския, детето може да бъде насочено в друго училище, но само със съгласието на родителя.

"Ако директор на училище си е позволил да определя квотен принцип за приемането на деца в първи клас на базата на етнически признак, това е безусловно нарушение, дали това е така, ще бъде проверено от нашата териториална администрация", каза директорът на дирекция "Организация и контрол" в МОН, Соня Мелоян.

"Открито дискриминационен коментар, тя всъщност указва на ромските родители да се въздържат да записват децата си в това училище, това е ярък случай на дискриминация", заяви и председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Аноним преди 5 години
ББ вместо да открива нови училища,трябва да открива психиатрични клиники за БОЛНИ МОЗЪЦИ КАТО ТЕБ
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интеграцията трябва да почна от яслата, всеки ден поне 8 часа навици и български език, в училище според потребностите на децата отново интеграция. Иначе, с ИЗОЛАЦИЯ нищо не става. Интеграцията е това да раждат на 18 г. и да им се помогне да нямат толкова деца, но защо нищо не се прави? Самите те не искат деца, но не знаят как да се предпазят. Държавата ако там се намеси, ще има успех, но не иска. Хиляди за помощи, но за контрацепция си трае.
77
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на директорката! Заслужава подкрепа от всички институции,ама държавата ни е мъртва от години!Крайно време беше някой да сложи началото!!Красимир Кънев да не се напъва много,щото като има дискриминация на българи/а тя става все по-масова/ го няма никакъв.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на директорката! Заслужава подкрепа от всички институции,ама държавата ни е мъртва от години!Крайно време беше някой да сложи началото!!Красимир Кънев да не се напъва много,щото като има дискриминация на българи/а тя става все по-масова/ го няма никакъв.
75
1
 
5
 
! Отговори
аноним преди 5 години
Отидете в село Голеш,община Кайнарджа.100%роми.Как ще учат децата ми българчета и на какво ще ги научат.Има няколко училища в Сс област които са изцяло ***-Калипетрово,Бабук, И широкото са 60%.А в Голеш ББ откри новото училище и се хвалеше. Българчета та пътуват сами на собствени средства в града да учат.За тях няма автобуси.Важи само за ром четата. Водила съм карти за 210.лв децата ми да пътуват до Сс за по Добро образование.Сама.
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението за или против ромчета в класа на децата трябва да се взема от родителите на самите деца, защото всъщност те ще са потърпевшите, ако стане нещо. И ако кажат, че не ги желаят, значи наистина не трябва да са там.Особен етнос, със особени възгледи за живота който рано или късно ще ни претопи. И това трябва да го търпим ли?
73
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Напълно подкрепям директорката. Шведчетата само развалят дисциплината в клас. Да не говорим че, нищо няма да научат. От друга страна, нека ги приеме. И без това ще стоят седмица, две, и повече няма да се вяснат там.
72
0
 
5
 
! Отговори
Един преди 5 години
Трябва да се отчита особеностите на ромския етнос.Какво се правят на загрижени и дискриминирани.Кой ще им търпи междуродовите скандали още от 1 клас.Най много по 2-3 деца в един клас от едно семейство и да ги пръснат по други училища,за да се интегрират,а не обратното.Да ги вземат с ъчилущни автобуси,ако са много далече,защото смисъла е интеграция.
71
0
 
8
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Ако са по две-три в клас има по-голям шанс някое да се интегрира
70
0
 
6
 
! Отговори
Ако нямат пари, преди 5 години
ще плащат с труд.Обучението на децата до 16 г. е задължително според Конституцията, така че не е незаконно родителите да бъдат принудени да отработят обучението на техните деца, незнаещи официалния език на държавата, нежелаещи да спазват дисциплината и да усвояват преподавания материал.Когато човек бъде задължен да плати за нещо, той започва да го цени.Ако му даваш блага даром, той ги потъпква, а ти се опитваш да го омилостивиш, давайки му още и още, добър резултат няма да има.
69
0
 
7
 
! Отговори
Държавата е длъжна преди 5 години
да даде възможност за равен старт на децата.Това не може да се осъществи, ако някои родители не са си направили труда да осигурят на децата си подготовка за встъпване в първи клас. Държавата или ще ощети заради тях останалите деца, или ще харчи повече заради тях, като им осигури специални училища. А родителите им обикновено не внасят в хазната никакви данъци.Тогава? Тогава ще е справедливо родителите на тези ромчета да бъдат задължени ДА ПЛАЩАТ за обучението им в специализирани училища.
68
0
 
4
 
! Отговори
Същото е с ромчетата преди 5 години
които дават категоричен отпор на всякакви опити да бъдат образовани и интегрирани.Защо заради тях да куца обучението и на останалите деца, а самите ромчета да остават хем необразовани, хем обидени от това, че и учителите, и родителите на останалите деца се бунтуват срещу присъствието им в конкретно училище?Не е ли по-разумно да се формират паралелки, а защо не и цели училища, съобразени с нивото и проблемите им?Но тук има нещо много важно, което ще обясня в отделен коментар.
67
1
 
3
 
! Отговори
Аман! преди 5 години
Защо насила се създават проблеми, вместо да се търси ефективното им решение?Спомнете си колко много мнения изписахме тук неотдавна, когато почти всички се опитваха да убедят една развилняла се коментаторка, че е престъпление спрямо останалите деца да настаняват в паралелката им дете с психиатрични проблеми. Включиха се и учители, които споделиха личния си горчив опит.Но майката не та не, обижда се от мненията, че и за болните деца е по-добре да бъдат в специализирани училища.Проблемът с ромите
66
4
 
0
 
! Отговори
трол на ОП преди 5 години
До историята се... 69Пак *** на Патриотите, който прави препратки към турското робство.Посочи документ, артефакти или каквото и да е КОНКРЕТНО в подкрепа на твърдението ти!Препратката трябваше да я направиш към една друга държава, където хората са се третирали(и се третират) различно на база ЦВЯТ НА КОЖАТА.
65
1
 
8
 
! Отговори
маларт преди 5 години
Това е правилната пропорция. Повече от две създават проблеми и пречат на другите. После другите местят децата си в училища, дето няма такива и постепенно училището се превръща в гето за неграмотници. Две етнически са санитарния максимум, в който може д асе намери баланс между реално учене и знания и интеграция. Но не е политкоректно да се изписва или казва публично. Трябва завоалирано да се прилага
64
3
 
3
 
! Отговори
историята се... преди 5 години
Не случайно по турско, турците са се страхували най-много от образовани българи, те са били тези които могат да поведат райята към свободата.Всичко се повтаря, само че днес не играе ятагана, а други западни методи за поробване на народите.
63
2
 
4
 
! Отговори
само лъжи преди 5 години
При бай Тошо всички проблемни деца ги пращаха в ТВУ(незавсимо от етноса), там от малки ги учиха да работят и учат вдновремено.Системата беше такава, че се търсише на всеки най-правилното му място в обществото, крайните елементи стигаха и до Белене.Сега системата е друга, децата от малки се подготвят за обслужващ персонал на запада, с активното съдействие на НПО-та и власта.Най-лесно това се постига чрез унищожаване на образованието и ценостите в обществото.
62
2
 
6
 
! Отговори
читател преди 5 години
Ако някой чиновник започне да тормози директорката - всички в училището,и да се обясни на чиновника колко прави 2+2!
61
5
 
3
 
! Отговори
Глупак преди 5 години
Истинско баташко клане за българите. Кой каквото измисли и мисли това да му се случи.
60
3
 
5
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Ром,коняк,мастика,мента,водка,вермут да не забравя ракия,червено вино непременно.Не е ли по правилно да ги наричаме снежинки,я какви са бели снажни красиви.....