Наплив от български студенти на Острова, а у нас – празни банки!

Софийският университет обявява още един прием за 850 места
170
Наплив от български студенти на Острова, а у нас – празни банки!
В най-старото ни висше училище пак ще останат незаети места. Снимка: архив, БулФото

Има наплив от български първокурсници в британските университети в годината на реален Brexit. Затова съобщават от проект "Световно образование", които всяка година изпращат наши младежи във Великобритания. С 200 повече са студентите, които заминават тази година, предаде БНР.

Българските младежи ще се обучават в повече от 100 университета на Острова. Най-желаните специалности са компютърните науки, следвани от бизнес и икономика и инженерни науки.

Студентите не са притеснени от предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Много съученици заминават. Петима души горе-долу остават в България, а всички останали двайсетина отиват в чужбина, горе-долу половината в Холандия, половината в Англия", разказа Петко Русчев.

След Brexit и догодина българските младежи могат да бъдат спокойни, че ще получат финансиране за образованието си във Великобритания, увери координаторът по проекта Николай Христанов.

"Потвърждението на заема, мисля че беше преди около месец и остана за 2019-а, така че тези, които сега завършват 11-и клас и са последна година в училище, могат да са спокойни за следващата година, когато започват от септември 2019-а, че ще получат финансиране", посочи Христанов.

Същевременно у нас остават свободни места във ВУЗ-овете. За поредна година СУ "Св. Климент Охридски" обявява допълнителен прием на студенти след трето класиране, съобщи пред "Хоризонт" заместник-ректорът на висшето училище доцент Георги Вълчев. По думите му в университета са останали 850 незаети места.

"Няма как да говорим за демографска криза у нас и това да не се отрази на висшите училища", каза доц. Вълчев.

Запълнени са местата в Стопанския и Журналистическия факултет, както и в този по математика и информатика.

"Големият проблем е, че на фона на драстичната липса на педагогически кадри в страната, не се пълнят специалностите в нашите факултети, които са ориентирани точно към подготовката на такъв тип профилни специалисти, които да попълнят тези дефицити в училищната ни система", допълни още той.

От 10-и до 14-и септември ще се приемат документите за новия прием. Миналата година в Софийския университет са останали незаети 348 места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се отделя Южна България и Лудогорието и да е приключва с тази клизма - България.Де що освободиха русите българите го продадоха. Барабар с армията и суверенитета.*** народ, слаба държава!Що не скачахте с двата пръста на площадите га рязаха заводите и поливните системи, армията и здравеопазването ЦЕЛИ 25 ГОДИНИ.Бой и тояга до гроб заслужава разюздания бай ***!
50
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защто Русия не е в нашия съюз и евросубсидиите се плащат за западните школа. А в същност образованието в Русия е в пъти по-качествено от британското, само че няма политическа стойност на нашия архипелаг в момента. Но бъди сигурен, че всичко се променя. Панта рей
49
3
 
14
 
! Отговори
До СУ прозрение (14) преди 5 години
Ако СУ куца поради "кукави и некадърни ченгета", настанени там като преподаватели, какво да кажем за БАН?Същите са и там, но са обградени от роднини, приятели, любовници и се защитават свирепо, ако заподозрат, че някой, който не е от техния кръг, показва качества за научна кариера. Възприемат това като заплаха за хляба и живота си.Как нормален човек да оцелее в такава среда? Или трябва веднага да напусне, или да се примири цял живот да им е *** за жълти стотинки.
48
11
 
4
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
е защо не в русия?защо там никой не ходи да търси светло бъдеще?
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 20Ако живееш 10 живота може.
46
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И с българска диплома можеш да работиш на запад, това е предимството на ЕС. Който е специалист и работи добре ще си спести 100,000 паунда за имиджа от бритиш диплома.
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познайте по ниво на образованието България беше сред най-добрите в света и защо?Проверете класациите на PISA. Сега сме последни в Европа ( както във всичко останало), сред разни африкански и островни държави. Да не говорим за азиатските страни като Сингапур, Корея и т.н., дето всички им дишат прахта.Поне от 20г вече цели класове завършили езиковите и математически гимназии се изнасят масово навън. Но по-надодчивите завършват тук, после отиват там за магистратура и обикновено остават.
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Но квартирата ти е в пъти по-скъпа от тук и живота също.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42И в чуждите университети има такива специалности.
42
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато завършвах даскало 2002 година в техническа специалност бях първия в Даскалото, който предаде задание чертеж изработено на компютър и принтирано на хартия. Спомням си че стана голяма суматоха сред учителите дали съм МОЖЕЛ така да предавам задача. Още тогава осъзнах, че даскалите са изцяло неподготвени за бъдещето. И така и стана за жалост, немогат да отговорят на нивото на учениците.
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко дни писахте, че има отлив на български студенти от чуждите университети, сега пишете обратното, уточнете кое е вярно. Май нито едно от двете.
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С такава просттаа учебна програма и простии даскалии живеещи преди 89таа нямаше кво да стане. Образованието ни е пълна боза от 40 годони поне. Изостанало, бавно , нереално, сто предмета . Не знам кога ще проумеете, че тази учебна програма създава инвалиди , а не специалисти в модерните тенденции. Дотук 15 години на вятъра . Глефам с интерес до кога родителите , ще гледат и ще мълчат .
39
3
 
9
 
! Отговори
Далече преди 5 години
И като завършиш в началото ще ти дадат по-малка заплата >10% разлика спрямо местните, защото и те искат да имат някаква полза от гастарбайтерите. Но не се впрягай, а работи като звяр и през уикенда в къщи, когато си начинаещ е много важно поне 2-3 г къртовски труд, после колите и къщите с или без басейн сами ще дойдат. Това е един безплатен съвет който струва злато ;-)
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив, в чужбина е пълно с университети, виж в Россия може да имат само 3 университета, но ние не се сравняваме с тях. Проблема е в качеството и реализацията, диплома в чужбина означава 90% реализация. Освен това учат смислени специалности, в СУ какво се учи- скандинавистика, арабистика, японистика, че за какво ти е това да го учиш въобще?!?!?
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
PROFESORETE TICHAT OT UNIVERSITET V INIVERSITET KATO LUDI MILIONA DA PRAVQT DREME IM ZA OSTANALOTO
36
4
 
19
 
! Отговори
Далече преди 5 години
Който си мисли, че в университетите ще научи нещо, дълбоко се лъже. Преди години един мой колега казваше, че и магаре да вържеш и то ще стане инженер. В чужбина ще научиш език и как функционира това общество, ще им намериш слабите места, това трябва и след това да използваш всичко и да си намериш една добра фирма да те назначи. Там се учи не наука, а как да прбиеш с по-лоши карти, защото не мислете, че ви чакат с наредени тепсии.
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какъв е смисъла да си образован тук,и образования и необразования взимат еднакви заплати,защо да губиш 5 г от живота си ако ще работиш тук,в частните фирми и много да си начетен все тая,ръководните позиции са за родата на шефа или обкръжението,тъй,че кариера няма,може в голяма фирма(верига) с хиляди кадри,щото никой няма толкоз рода и приятели
34
3
 
14
 
! Отговори
lelka преди 5 години
Ами образованието си е бизнес. Много нашенци се прехласват и дават мило и драго да уредят децата в чужд университет. Там повечето успяват да се доредят до някаква работа, но малко успяват да завършат. Други се връщат в България. От завършилите доста след това ходят по разни конференции за търсене на работа. Доста се надяват да се уредят по нашите посолства или фирмички. За малко от българите образованието в чужбина си е струвало лишенията. Повечето са яко депресирани.
33
7
 
13
 
! Отговори
Joko преди 5 години
До Анонимен 26Зависи къде си учил и какво си учил в Англия ! АЗ, Като бивш университетски преподавател мога да ти кажа, че в БГ "университетите" няма да научиш НИЩО !@!@!
32
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Но с диплома от България заплатата е 800 лева на месец а с английската диплома е 800 паунда....... на,седмица. От личен опит го казвам и работя в Бентли