Наплив от български студенти на Острова, а у нас – празни банки!

Софийският университет обявява още един прием за 850 места
170
Наплив от български студенти на Острова, а у нас – празни банки!
В най-старото ни висше училище пак ще останат незаети места. Снимка: архив, БулФото

Има наплив от български първокурсници в британските университети в годината на реален Brexit. Затова съобщават от проект "Световно образование", които всяка година изпращат наши младежи във Великобритания. С 200 повече са студентите, които заминават тази година, предаде БНР.

Българските младежи ще се обучават в повече от 100 университета на Острова. Най-желаните специалности са компютърните науки, следвани от бизнес и икономика и инженерни науки.

Студентите не са притеснени от предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Много съученици заминават. Петима души горе-долу остават в България, а всички останали двайсетина отиват в чужбина, горе-долу половината в Холандия, половината в Англия", разказа Петко Русчев.

След Brexit и догодина българските младежи могат да бъдат спокойни, че ще получат финансиране за образованието си във Великобритания, увери координаторът по проекта Николай Христанов.

"Потвърждението на заема, мисля че беше преди около месец и остана за 2019-а, така че тези, които сега завършват 11-и клас и са последна година в училище, могат да са спокойни за следващата година, когато започват от септември 2019-а, че ще получат финансиране", посочи Христанов.

Същевременно у нас остават свободни места във ВУЗ-овете. За поредна година СУ "Св. Климент Охридски" обявява допълнителен прием на студенти след трето класиране, съобщи пред "Хоризонт" заместник-ректорът на висшето училище доцент Георги Вълчев. По думите му в университета са останали 850 незаети места.

"Няма как да говорим за демографска криза у нас и това да не се отрази на висшите училища", каза доц. Вълчев.

Запълнени са местата в Стопанския и Журналистическия факултет, както и в този по математика и информатика.

"Големият проблем е, че на фона на драстичната липса на педагогически кадри в страната, не се пълнят специалностите в нашите факултети, които са ориентирани точно към подготовката на такъв тип профилни специалисти, които да попълнят тези дефицити в училищната ни система", допълни още той.

От 10-и до 14-и септември ще се приемат документите за новия прием. Миналата година в Софийския университет са останали незаети 348 места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
47
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 5 години
Нещата са простички. Който иска да живее в България е по-добре да завърши университет в България. Ако си решил да живееш в Германия или Англия е по-добре да завършиш техен университет. Какво толкова има да се умува тука, по-просто от това няма. Не мога да разбера какви са тия драми на хората които не знаят къде да учат тук или в чужбина
10
20
 
19
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Напъвайте да учите в Масква, Белград, Техеран. Какво толкова търсите на Запад и само плюете по тях. Долни лицемери и ***!
9
9
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази година завършвам СУ и мога да кажа, че по-голямо разочарование в живота си не съм имал. Ако се уважавате поне малко не записвайте тук и ги оставете да изгният.
8
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера пък писахте, че все по-малко студенти заминавали да учат на запад.Днес обратното. :thinking:
7
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите имаме сървайвал инстинкт, борбени сме като хле6арки и ще оцелеем. Нека се трудят младите и се възползват от тези възможности, които аз нямах едно време. Бон шанс!
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До .........Поне имаш ли специалност, по която можеш да работиш в чужбина?
5
16
 
62
 
! Отговори
......... преди 5 години
От моите колеги от Софийския, с които завършихме преди 2 години, над 90 % не работят по специалността. С течение на времето осъзнах колко съм загубил с това образование и съжалявах. Най-малкото, че се набутах здраво със заеми (изплатих ги наскоро) за семестри, квартири и всичко останало, което ти трябва за живот тук.Бягайте от страната през глава, аз лично така ще направя скоро.
4
3
 
22
 
! Отговори
Идеята е добра преди 5 години
Ако научно-изследователската дейност се прехвърли към университетите, може да се запланува по колко нови хора ще бъдат назначавани всяка година.После да се обявят точно толкова редовни докторантури с добри стипендии и да се приеме закон, че онези студенти, които се дипломират с най-висок успех, ще имат правото да бъдат зачислени направо като докторанти.Да вземем пример от света - за най-добрите студенти се прави ускорена програма и още след или курс обучението им преминава в докторантура
3
17
 
25
 
! Отговори
Последно преди 5 години
Банани ли искате или пълни банки. Щото не може и двете. Второ го имахте, но го съсипахте.
2
3
 
37
 
! Отговори
Не е трудно преди 5 години
Прехвърлете научно-изследователската дейност в университетите, вместо в корумпираната и закостеняла БАН.Нека да се знае, че всяка година ще се дава възможност на най-изявените дипломирали се студенти да могат да останат като докторанти в университета, който са завършили, а след това да бъдат назначени там като научни работници. Направете заплатите достойни за умните, кадърни и работливи млади хора, пък да видим тогава няма ли да има интерес към нашите висши учебни заведения!
1
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наплив от прясно месо закрепостени вишисти с кркдити от по 100 хил. паунда. Жал ми става за тези деца, но такъв им е късмета да се родят в кочинката.