Няма студенти: По 100 свободни места в университетите ни!?

Къде има липсващи места...
Обновена: 25 авг 2018 08:54 | 25 авг 2018 07:45, Петя Славова
354
Няма студенти: По 100 свободни места в университетите ни!?
Снимка: БТА

Средно по 100 свободни места са останали в българските висши учебни заведения. Такава е бройката студенти, която трябва да намерят Техническият университет - София, Тракийският в Стара Загора, ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград, както и в Техническият университет във Варна, за да стартират годината със запълнени курсовете, предаде "Монитор".

Още по темата

В други родни вузове обаче търсят по-голям брой кандидати – в Русе те са 250, а в Пловдив 130, докато трети като Лесотехническия в София се надяват на още 50 студенти.

В Технически университет – София свободните стотина местата са разпределени между професионалните направления: "Енергетика"; "Електротехника, електроника и автоматика", "Общо инженерство" и "Машиностроене". В Стара Загора основната част от останалите незаети места са в аграрните специалности: зооинженерство, рибовъдство и аквакултури, екология и опазване на природната среда, агрономство.

ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград запълват липсите предимно в редовната форма на обучение- в специалност "Право" има 10-12 незапълнени места, в български и китайски език има 3-4 места, математика - 5 места, 6 в специалност "акушерство".

Във Варненския технически бройките са разпределени в специалностите "Електротехника", "Електроника", "Топлотехника" и "Експлоатация на флота и пристанищата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
2
 
5
 
! Отговори
полза от диплома? преди 5 години
В електротехника и екектроника няма кандидати, защото се скъсваш да учиш и после цял живот продължаваш да учиш сам. Пари дават трудно, освен ако се докажеш като мно..ого трудно заменим. Затова младите предпочитат нещо хуманитарно или ако е техника най-много компютри.Пример: Скоро водих една кола в сервиз и момчетата не гледаха/слушаха двигателя,а гледаха стенда и разни числа там. Платих 30лв и проблема остана. Накрая я оправих сам пред блока, като сложих част от Самара-8,60лв Ей това е ползата..
290
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм доволен от обучението си в България , който не е доволен , да бега САЩ и Англия да плати 100-150 хил. долара до магистър и пак няма гаранция.. В София е пълно с такива завършили на запад , не намерили работа там и се върнали и взимат толкова колко завършилите в България.
289
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50% от университетите трябва да се закрият.
288
4
 
9
 
! Отговори
народен съд преди 5 години
До 1996 г хората се надяваха че нещо ще стане.Накрая, младите си взеха бохчичката и заминаха.Няма деца - няма студенти. Това е толкоз просто и логично.Такива като *** заграбиха народното имущество и сега плачат че няма кой да им работи.А един виден деец на БСП поемаше вината с мезета.
287
0
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До 63472: "Депутат и министър може да станеш без образование. милиардер или милионер можеш да станеш без диплома за средно образование" - да, така е. Но специалист не можеш да станеш без образование. Например ако тези, които поддържаха търговския регистър бяха наистина специалисти, дори и да възникнеше проблем, щеше да бъде решен за часове. А специалисти все повече ще липсват.
286
1
 
12
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Чудя се дали не е време да затворим университета по високи технологии и черна магия в село Старо Железаре?
285
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mnogo govorite za zheni & rabota, no ne razbirate nishto i othe dvete. Ne bih vi naela. Otegchavate me do smyrt.
284
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами хората ги напушва на смях, като видят българска диплома... значи, тук българска диплома не ти върши работа, в чужбина не ти върши работа - останаха само на мама и тате наркоманчетата да се записват. Ама те рязко намаляват, щото се избиват я по пътищата, я по Слънчака за паркоместа...Изхода е всеки да запише второ висше! Хахаххаа.
283
1
 
39
 
! Отговори
63472 преди 5 години
Щом закриваме начални и средни училища, логично е да закриваме и университети. Причината е ясна - не се раждат деца - няма ученици, няма студенти. Да не говорим, че все по-излишно е да бъхташ 4-5 години и да работиш по спезиалността си за 700-900 левчета. Депутат и министър може да станеш без образование. милиардер или милионер можеш да станеш без диплома за средно боразование - примерите са в изобилие от различни браншове. В чужбина търсят предимно бослужващ персонал.
282
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Свободната професия ясно разграничава професионалистите от некадърниците."Когато хората не знаят що за стока си, случва се да се подведат или да попаднат на случаен като тебе, ако им е за пръв път например. Не ми говори за свободни професии, това е нещо, което на тебе ти е непонятно!
281
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юристе, до колкото ми е известно всеки има право да се защитава сам, нали?И понеже знам, че обичаш фразата "аз познвам един" или фразата "имам един приятел, който".........Да ти кажа само, знаеш ли, юристе, че "имам един приятел", който е учил Маркетинг в УНСС, обаче се защитаваше сам и успя да спечели дело срещу 27 мyтри, които искаха да му заграбят имота? Ами хайде пак с твоите камъни по твоята глава - щом той го е направил, значи по твоята логика всеки може! За какво са ни юристи тогава?
280
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 311Щом си казал така ще е.Сигурно хората са балъци та отиват при адвокат,който ще им губи делата.Още повече живея в неголям град и там се знае кой какъв е.По същият начин сигурно хората са и балъци,та избират някой майстор или зъболекар пред друг.Свободната професия ясно разграничава професионалистите от некадърниците.Не си ли добър си аут от пазара.
279
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки дъpвар, назубрил 2-3 закона, няколко правилника и няколко наредби, може да е юрист!
278
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дали съм кадърен или не го преценяват хората,които ми се доверяват да ги представлявам."Преценяват го хората, защото не им се дава възможността да си изберат законно да ги представлява някой инженер пред закона. Товага ще видиш дали ще ти се доверяват и дали ще избират ти да си им адвокат. Като ти гледам логиката и повърностното мислене, тежко им и горко на клиентите ти!
277
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3091000 лв не е 600 лв.За начинаещ юрист не е лоша заплата.Като натрупа опит и си докаже ще си намери и по-високоплатена работа.
276
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 307Хахаха.Дали съм кадърен или не го преценяват хората,които ми се доверяват да ги представлявам.Щото не съм на заплата.И не съм само аз юрист -има хиляди.Вече всеки университет бълва юристи.Ама като излязат да се конкурират на свободният пазар такива пишман юристи кой знае защо не им вървят нещата.Излизай и ти на свободният пазар и се доказвай.Та хората да преценят колко струваш.
275
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тук сме на едно мнение-трябва да си най-големият загубеняк,за да си завършил"Право" и да работиш за 600 лв на месец."Абе, юристчето, ти досега нали няколко пъти повтаряше "аз познавам един", "един мой приятел", "познавам инженер, който..." и някакви такива неща?Ами хайде сега и аз с твоите камъни по твоята глава! Ти знаеш ли, че аз пък познавам юристи, които работят само за 1000 лева? Един мой приятел юрист работи за 1000 лева! Това означава ли сега, че всички работите за 1000 лв? Не, нали?
274
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мхм... ясно... разбрах те, юристе. Разбрах те напълно. Значи на теб не ти пречи, че си некадърен, даже си го признаваш. Обаче понеже нуждите от юристи растат, а местата за юристи в университетите се запазват горе-долу, значи на теб ти е ОК, защото си храниш семейството. Пък кадърните нека взимат по 45-50 000 месечно. Нали правилно съм те рабрал? Пешо е завършил грънчарство в НХА, обаче има по-добро мислене от твоето и знае законите по-добре. Той нали не може да ти вземе мястото, щото не е юрист.
273
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 305Тук сме на едно мнение-трябва да си най-големият загубеняк,за да си завършил"Право" и да работиш за 600 лв на месец.
272
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен наистина е непонятно как е възможно юрист да получава по 600-700-800 лева в някоя община. Ами той ако е кадърен, ще прави по поне 45 000 лева чисти на месес!