След скока в парите: 50-годишни се връщат в училище, млади – няма!

Синдикат: Политиката по обхват на ученици се провали!
31 авг 2018 15:30, Анисия Иванова
93
След скока в парите: 50-годишни се връщат в училище, млади – няма!
Архив: Булфото

Ръстът на повишение на учителските заплати бележи засилен интерес от страна на педагози на възраст от 50+ години, но все още не е достатъчно условие за мотивация на завършилите педагогически специалности млади хора.

Налице е нов феномен в образователната система – вливане на правоспособни учители, които обаче от 15-20 години не са упражнявали професията. За тях е наложително да се положат допълнителни методически грижи и помощ, да се опреснят знанията, уменията и методите им на работа, за да могат да се справят адекватно и да се задържат в системата.

Анализът на учителската професия у нас показва много висока средна възраст на педагогическия състав, голям брой специалисти в пенсионна възраст и хиляди работещи пенсионери, които се налага да запушват пробойните от липсващи кадри.

Политиката по обхват и задържане на ученици в България за последните 30 години е неефективна и формална. Инструментите за въздействие на МОН са слаби, без тежест и обществена подкрепа и са неглижирани от политическата класа. Тези изводи прави Синдикат "Образование" в анализ, изпратен до медиите.

Политиката за осигуряване на достъп до образование задължително се определя и реализира на ниво държава. В образователната ни система тази дейност и отговорност за неприбраните деца и ученици е прехвърлeна и вменeна на учители и директори, като всички правителства елегантно и високомерно са се освобождавали от нея.

Синдикатът иска държавата да осигури равен шанс за всички подлежащи на образование, да въведе задължителна подготвителна възраст при навършване на три години на децата, като държавата финансира изцяло предучилищния етап. Сега един ученик се приема в първи клас безусловно, дори и ако е пропуснал подготвителните групи.

Фактите показват, че българското семейно възпитание е много неравностойно, а българските институции са порочно толерантни към някои социални групи и затова от Синдиката считат, че е важно децата да бъдат подготвени за училище в съответните образователни институции.

В противен случай ще продължи практиката да се губи време и много усилия, за да успеят учителите да наваксат дефицитите и постигнат приемливо ниво на поведение и социализация при учениците в началния етап на образованието. Няма на света образователна система, в която учителят да осигурява и гарантира достъпа и обхвата на ученика в училище, тъй че и сегашната наша политика ще бъде обречена, ако не се предприемат адекватни и ефективни действия и промени, твърдят синдикалистите.

От Синдиката искат в този процес да се намесят активно и компетентно социалните служби и полицията, за да се осъществи желания обхват и да има положителен резултат цялото това усилие.

Наложително е бързо да се създадат законови лостове, с които длъжностните лица да бъдат ефективни в дейностите по обхват и да се окаже реална подкрепа на образователните институции за прибиране и задържане на подлежащите в училище.

Практика във Великобритания е да се завеждат дела от училищните власти към родители, които не осигуряват присъствие на децата си в клас или са нарушили училищните правила. Практика в България е да се завеждат дела от амбициозни родители, които не могат да приемат слабите оценки и наказания за поведение на своите деца, винаги приемат, че вината за това е на учителите и директора. Дори само този индикатор категорично демонстрира съществуващата негативна поляризация с европейските политики за работа с родители.

Синдикат “Образование” смята, че затруднената комуникация с част от родителите и лавинообразно повишаващата се бумащина са пороците в нашата образователна система, които най-много отблъскват кандидатите да започнат педагогическа кариера.

Това е процес с десетилетни корени, който за съжаление се задълбочава и с недостига на учители по информационни технологии, физика, чужди езици и предмети с малка годишна норма. Образователните институции трудно намират квалифицирани преподаватели.

Синдикатът ще работи в сформирана от МОН група за преодоляване на административната тежест, ако тя покаже и докаже на практика, че ще направи конкретни и работещи промени. В противен случай членовете на КТ "Подкрепа“ ще напуснат тази работна група и ще набележат синдикални действия за преодоляване на непосилната бумащина.


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
7
 
! Отговори
До родители преди 4 месеца
Уважаеми родители,покажете уважение към учителите. Те помагат на децата ни да се справят с безумните учебници , платени с парите от нашите данъци. След това пак плащаме,ама за уроци.Горките учители, мъчат се с нашите отрочета., пък ние такава неблагодарност.Засрамете се,бе родители.Ама малко плащате и Вие стиснати като държавата.Да се засрамим дружно.
90
0
 
10
 
! Отговори
Не учител преди 4 месеца
Учител се става с душа и любов .Не може да мразиш децата и да си учител.За съжаление вече ги няма даскалите от времето на нашите родители.Нали помните.....Даскала, попа и кмета- първите хора на селото
Сега да си учител вече звучи като диагноза.И за това голяма вина имат самите учители. Жалко....много жалко за деца,родители и учители.Една шепа некадърници сринаха авторитета на българския даскал.
89
3
 
8
 
! Отговори
До 89 и 81 преди 4 месеца
Уважаеми пишещи, не мога да опиша възмущението си от помията, която изляхте срещу родител,имал смелоста да запрати жестоката и нелицеприятна истина за учителското съсловие в лицето му.Споделящите тази истина не са умствено ограничени,нито са глупачки,Вие ,уважаеми учители,взимате заплата заради това,че техните отрочета са в училище.Научете се на уважение към родителите и децата и те ще Ви отговорят със същото.Последното не е съвет,а споделен опит на учител и родител.Успешна година на децата.
88
8
 
5
 
! Отговори
До майка на ученик преди 4 месеца
Госпожо,може би имате някакво основание за такъв обиден коментар,но е нагло и просташко да давате такава оценка на цялата учителска гилдия.Ако имате деца ми е ясно,,с какво уважение"се отнасят към учителите си.Заради такива родители и подобни отрочета младите учители ще бягат от системата.Скоро ще търсите кой да учи децата ви.
87
0
 
0
 
! Отговори
Грешка от бързане преди 4 месеца
С моя стаж.
86
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз съм пенсионерка от училище в София.Пенсията ми е 840 лева,а имам и кколеги с по-голяма.Снаха ми е със моя стаж 43 години и взима с 200 лева по малко,защото не е взела от учителския фонд.
85
1
 
1
 
! Отговори
мислите на БОЙКО преди 4 месеца
Скрит Детектор на лъжата чете мислите на Бойко:

Няма деца,няма учители,няма проблем. Сега ме оставете, карат ме да купувам нова
мантинела,че разбраха,че оная край Своге е менте. И трябва да асфалтирам пак... Как тоя автобус не падна на някое дърво,сега нямаше да си гоня министрите,ама трябва да накажа някой. АЗ БОЙКО НЕ СЪМ ВИНОВЕН. Ква е тая тъъпа чеерна кутия да не записва нещо?? Сега ще стане на Пух и Прах.

Поради технически проблеми е възстановена само тази част от записа.
84
2
 
8
 
! Отговори
колко ще издържат? преди 4 месеца
Ще се върнат пенсионирани учители,ама те колко ще издържат? След 10 години 70-75 годишни ли ще преподават на останалите ученици предимно р*оми? Интересно ми е как ще ги накарат да стъпят в даскало като се женят на 12. А разни претенции за класирания, матури,учебници,помагала нямат край. Сега от 3г. на градина? НЕ е нормално хора на 70г. да са в тая система. Изпяват си урока и хич им не му пука за учениците. Учителят трябва и да възпитава. Агресията идва и че постоянно делят децата.
83
7
 
11
 
! Отговори
Майка преди 4 месеца
Учители,не обиждайте хората,изказали мнение за работата Ви.Не сте единствените "образовани" тук.Много положително ще Ви се отрази да промените отношението си към децата и родителите.Може би тогава ще Ви отвърнат със същото.Омразата ще Ви съсипе.Успех.
82
5
 
10
 
! Отговори
Родител преди 4 месеца
До 81.Вие умствено неограничената вероятно сте учителка.С истерични обиди става само пред децата.Истината боли, но това не значи.че трябва да я премълчаваме.Ако учителите се явят на изпит и психотест , положението ще е страшно.
81
1
 
4
 
! Отговори
Без мен! преди 4 месеца
Държавната намеса в образованието е като проказа - където се е намесила държавата, всичко е опорочила. И учителите, и учениците бягат от тази система, защото тя е толкова остаряла, че е стигнала до естествен саморазпад. Какво прави държавата? Създава програми за насилствено задържане на учениците и се опитва да прилъже някакви, каквито и да е, учители само и само системата да продължи да функционира, за да има програми, по които да се харчи от държавния бюджет. Унизително е за всички участници.
80
8
 
8
 
! Отговори
Леле преди 4 месеца
До коментар 79. Вие така ли си възпитавате децата - в дух на пълно неуважение към учителите? Няма как хиляди хора да са еднакво зле подготвени. Слава богу не всички родители са умствено ограничени като Вас, защото подобни самовлюбени глупачки са не по-малък проблем за развитието на децата от некомпетентните учители.
79
1
 
16
 
! Отговори
Млад учител преди 4 месеца
Спрете да пишете тези лъжливи статии! Цялата система е с връзки. Миналата година не назначиха, тъй като базовата ми учителка ме препоръчала. В края на тази година директорът ми обяснява колко е доволен от работата ми, но не ми подновява договора. Назначават се нови лица на временни договори, които са няма и 9 месеца ( уж не можело). Може, всичко може, ако имаш връзки! За едно място се борят по 20 човека, в селата също!!
78
55
 
17
 
! Отговори
Майка на ученик преди 4 месеца
Стига с тия учителски заплати.Като не им харесва,да напуснат и да работят в частния сектор.Ама не им стиска,ще умрат от глад.Истината е,че всички говорят само за заплати,а са абсолютни некадърници.Не стават за учители.Там са ,защото не могат да си намерят друга работа.Да не говорим за знанията, които имат.Трагедия.Вината за състоянието на образованието е тяхна и на образователното министерство.Когато започнат да получават пари за свършена работа, нещата ще се променят.
77
2
 
31
 
! Отговори
Ванина преди 4 месеца
Търсят се учители, но в малки населени места, а младите не искат да работят там. В големите градове за едно място има по 15-20 кандидати.
76
0
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 4 месеца
До Анонимен 76:Габрово!
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Само мнение

За кой град става въпрос?
74
0
 
19
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 месеца
За Янка Такива не сте прави.Ние не я щем,държат я определени хора.Как може да ме защитава с 1 година трудов стаж като детски учител в Пловдив и после патриене секретар
73
2
 
26
 
! Отговори
Само мнение преди 4 месеца
До Глупости 70:Абсолютно вярно!Съпругата ми се възползва от правото си на ранно пенсиониране,пенсията и е направо смешна,но тя не иска и да чуе за училище или ученици?!Опитаха се да я съблазнят и задържат с това "увеличение" на учителските заплати от есента,но удариха на камък?!До сега,за овакантеното от нея място няма нито един кандидат,а сме пред прага на новата учебна година?!Така,че коментарите са излишни?!Чудно ми е,учителското съсловие до кога ще търпи тая Янка Такева,с нейните лъжи????
72
2
 
27
 
! Отговори
Смешник преди 4 месеца
Ааа искам заплатите за вишисти да се определят както депутатската заплата 3 пъти над средната за стараната . Само дето учителите не взимат и средната заплата за страната щом едни безполезници взимат някви пари който са мега много на наще стандарти и не вършат нищо