Език мой, враг мой... Българите – все по-неграмотни!

Как да се борим с нарастващата неграмотност?
3 сеп 2018 21:57, Екип на Bulgaria On Air
69

За съжаление България все по-бързо се превръща в страна на неграмотни хора, а за това говорят не само данни на Евростат. 14% от учениците са отпаднали преждевременно от системата през 2016 г.

Защо в България неграмотните растат и кой е виновен - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на Александър Кръстев от сайта "Аз чета".

"Усилието, което се изисква от човек, за да смени езика, е буквално натискане на два бутона. Трябва да сме много по-внимателни с езика. От години се знае, че начинът, по който говорим, предопределя и една нация", коментира Александър Кръстев.

Той каза също, че през следващите няколко години предстои млади учители да влязат в системата, които с нови усилия да се борят с растящата неграмотност.

Съвсем скоро ще бие първият училищен звънец за учебната 2018-2019 г., а с това пък и отново ще се заговори за това колко тежки са ученическите раници.

Ще дойде ли ерата на електронните учебници и какъв ще бъде ефектът по отношение на грамотността - гледайте в предаването. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
писарушки станахме преди 5 години
До Анонимен 49Е, жените с други професии сигурно остават целомъдрени до дълбока старост и така си умират. Целомъдрието е гарант за добри професионални качества.Неграмотността на хората не е от сега. Просто някога не се пишеше много- много след завършване на училище. Сега излезе нова мoда- писане на всичко. Където и да отидеш, то едни формуляри, едни фермани, едно писане... *** пример- издаване на карта в банка, също и при мобилния оператор, в социала, да кандидатстваш/ напуснеш работа...
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ходех с една .....(лека жена)навремето като ученик 90-те години.Цяло село я мина, та и от съседните села й се изредиха.Не беше много, много по ученето.Едва избута средното образование.Сега учителка станала.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина винаги е бил неграмотен, но сега с възможността да си показва тъпотата в интернет по разни форуми и социални мрежи се създава впечатлението, че неграмотността расте.90% от възрастните ми колеги, които са пред пенсия не могат да обяснят в писмен вид с прости думи от какво естество е аварията на машината, на която работят.и с часовника не се оправят горките.Понякога излиза така, че повредат е отстранена преди да е настъпила.Не става въпрос за хора от ромски произход.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медиите у нас натрапват неграмотността чрез служителите си, събрани по неслучаен принцип.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И младите учители са неграмотни и то - много.Във ВУЗ ги приемат да запълнят бройка и да си получат заплатите.Резулатите от работат на учителите се виждат след 10 години,когато вече е късно за много неща.....А що се отнася до електронните учебници - нали и тях трябва някой да ги напише...........
41
0
 
1
 
! Отговори
Тито преди 5 години
Явно някой от РУО е надникнал в твоя час...И не ти е спестил истината, а?
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не зная колко са грамотни или неграмотни българите в България,но аз като емигрант не мога да разбера какво говорят говорителите пък и гостите които дават интервюта по телевизията, говори се на някакъв език смесица от испански, английски, френски и български ! Българският език който е един от най-точните в света се затрива от самите българи които незнайно защо си мислят,че като употребяват чужди думи в речта си се мислят за интелигентни,което не е така,а само доказва страданието им от комплекси !
39
1
 
7
 
! Отговори
Хехе преди 5 години
И това го пише медията, написа;а току-що 'миминстри' в заглавието си! :)
38
0
 
12
 
! Отговори
33 преди 5 години
Млади-стари учители!?Тези люде чели ли са малко педагогика?Тва е изкуствено противопоставяне на поколенията учители.По тази логика във ВУЗ асистентите да започват като професори,а последните да се пенсионират като асистенти.Или,че таблетите ще решат проблемите!?Глупави и безмислени "идеи".Да се започне с реформиране на МОН,РУО и общините,безмандатните директори,които гълтат огромни средства а са с нисък ефект!Това са едни репресивни органи,нещо като "образователен КАТ"и не подпомагат учителя!
37
0
 
5
 
! Отговори
222 преди 5 години
Преди малко повече от година европейските евроциници публикуваха информация свързана със грамотността на страните членки на ЕС. В публикацията много ясно бе отразено, че България е на последно място в класацията - 28-мо, със близо 70 % неграмотност на младите хора в страната. От тях около 30-35 % са напълно неграмотни. Тази информация много бързо изчезна от медийното пространство и до ден днешен никой ни лук ял ни лук рязъл.
36
1
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Неграмотните лица над 16-годишна възраст да бъдат заставени също да полагат принудителен труд, докато не се образоват - това е тяхно ЗАДЪЛЖЕНИЕ по Конституция, а не концерт по желание. Ако не желаят - и те: вън от държавата ни.
35
1
 
15
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Нещата само ще се влошават, докато вместо безжалостни санкции за неграмотните и отказващи да учат, същоте получават привилегии и пожизнени социални помощи.Знаем ги кои са неграмотните - малките им тръгват на училище без дори да могат да говорят членоразделно... ЗАЩО за същото чaaве 7 години сме плащали купища детски, майчински, татковски, интеграционни и какви ли още не помощи? Родителите му да връщат ДО СТОТИНКА И С ЛИХВИТЕ всички тия пари+10 000 лв глоба - ако не - принудителен труд или ВЪН.
34
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Млади учители не искат да влизат в системата, защото се изправят пред малки мутри, които са неуправляеми, само с права и без никакви задължения.. За което сме виновни ние, родителите! Нещата са трагични..
33
0
 
11
 
! Отговори
Е, има и хубаво... преди 5 години
Колкото пък са по прости и неграмотни - толкова по големи тикви избират да ги управляват...
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът е природно "неумен" до вдлъбнат. И докато при соца, донякъде силово беше задължен да се образова, сега е свободен да бъде "неумен" колкото му душа иска. А в това отношение българинът няма никакви граници! Да бъде "неумен"* е основно качество на нашенеца! * неумен=***.
31
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
френски социолози казаха- там където са стъпили руснаците културното и образователно ниво на народа непрекъснато се повишава-България е най-русофилистическата държава в СВЕТА. Огромен брой руски зетове и полурусначета. Руското влияние тук е най-силно. Та, кво ми викаш, означавало тва?
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не е в училищата.Проблемът е в семействата, родителите са лабави про стаци, нямат ценности, нямат морал, не могат да взискват от децата и да им будат за пример. Словоблудството е въздигнато на пиедестал.
29
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И преди неграмотните си бяха същия %.Просто ни лъжеха колко умни и велики сме, на кое място в света сме и подобни глупости.Е, ние изобщо не се съревновавахме с останалият свят, както е сега.Като сме били толкова умни и красиви, честни и работливи ... защо сме на това положение ?Защото си бяхме прости и мързеливи, крадливи и мрънкащи.Вечно се оплакваме и все друг ни е виновен.Народопсихология, Сър :)
28
1
 
20
 
! Отговори
ядосан преди 5 години
Ако се премахнат делегираните бюджети и Закона за приобщаващото образование учителите ще могат да си вършат работата и наистина да ограмотят децата, а не както сега да пускат неграмотници.
27
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да им спрат социалните помощи и детските.Нали знаете тия "рано отпадналите" ах какъв елегантен израз за описание на *** от кой етнос са?