Заветното студентско общежитие: Мизерия, опашки и хлебарки

Студентите имат различни проблеми, но битовите си остават най-досадни
11 сеп 2018 10:45,
61

Остават малко повече от две седмици до началото на академичната година. В пълен контраст с емоциите около приема и началото на висшето образование, немалко студенти се оплакват от условията за живот в общежитията, критериите, по които се одобряват студентите, както и дългото чакане на опашки, за да се плати месечният наем.

По думите на Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети, студентите в страната имат най-различни проблеми, но в последно време има доста оплаквания от състоянието на сградния фонд на университетите.

"Различните университети разполагат с различен сграден фонд и условия за настаняване. Стремим се да предизвикаме ремонти на местата, където има лоши условия, но това понякога не става. Искаме министерството да отпусне средства за ремонт на общежитията. Ще са нужни милиони, особено за някои сгради, които са в доста лошо състояние", обясни пред Bulgaria ON AIR Вангелова.

Според председателя на Студентски съвет на СУ Георги Гълъбов на този етап се ремонтират 3 блока и остават само няколко входа, които трябва да бъдат обновени.

"В СУ вече се работи по система за електронно плащане на наемите за общежитие. Вече ще има и ПОС терминали на всяка една каса. В процес на разработка е система за настаняване по желание на студентите", подчерта още Гълъбов.

Пламен Пенев - член на Студентския съвет на УНСС, също разясни, че благодарение на добрата връзка между ръководството на университета и студентите вече са ремонтирани 10 от общо 13 блока.

"Смея да кажа, че общежитията са на доста прилично ниво. Хората, които имат успех над 5,50, се настаняват в по-добри общежития", добави Пенев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За толкова пари - толкова!Чудесни са си стаите - 5 години съм живял в Студентски град, прекрасни години!
35
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само знам , че доброто образование като ТУ-Мюнхен , ТУ-Дармщад , KIT е много трудно , и 98% българските деца не могат да го завършат..
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На запад може да завършите само икономика и да станете колониална администрация при на САЩ в България. от моя клас две наточени момичета бяха приети в ТУ-Мюнхен - информатика и Кьолн - медицина и не завършиха.. Завършиха само - икономисти една Майхаим , една в Нюмберг и един гей в Кьолн.. А наздраве икономист е професия безработен дори в Германия..
33
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Деца, не си губете времето да учите висше образование в България, защото никой по света не го признава.А не го признават, защото много добре знаят как се взима.По същия начин в Гърция, никой не признава лекарите (гърци), завършили медицина в България. Никой не ходи на преглед при тях, въпреки че цените им са от най-евтините.
32
2
 
16
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
Викаш да си стоят тука децата, защото в БГ няма някой, който да е влязъл и да не е завършил висшУ - особено пък ако мама и тате гледат агнета и прасета на село.Щото те и професорите и те хора - огладняват поняккога.
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен "Който ставал за нещо ходи да учи навън"А теб става ли нещо , от децата ти става ли нещо - сигурен ли си , че ще успееш да заършиш на запад , или децата ще завършат..Тези които ходят да учат в чужбина са същите негодници - учат икономика че е най-лесно .. на 30 човека студенти българи в Германия един учи за инженер.. За последните 10г. физика в Германия са завършили 2-*** българи
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСЯКА ГОДИНА Е ТАКА!!ВСЕКИ ОЧАКВА ДА ПОЛУЧИ УБАВО!!!НО КОЛКО МУ Е ДА СЕ КУПИ ЕДНА БОЯ И ДРУГИ ДРЕБНИ РАЗХОДИ!!!ТОВА Е ЕДНА СТАЯ И БАНЯ ЗА ОПРАВЯНЕ !
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами взема се една шпакла и се сваля ронливата мазилка, маха се плесента със спей с белина, изчаква се ако има още плесен пак с белина, и след седмица-две се шпаклова. Манините дечица, като нямат пари, ама наровци с претенции излизат на свободен наем или търпят. На всеки му е ясна ситуацията.
28
6
 
14
 
! Отговори
месара преди 5 години
ами тия бъдещи висшисти да земат па да си чистят стаите! ама па как да чистят, те на село така са си свикнали да живеят, в мизерия!
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който става за нещо, отива да учи навън.Тук остават утай ките на обществото. Бъдещите апаратчици на ГЕРБ, които разчитат да се издигнат с много навеждане и ли зане.
26
5
 
10
 
! Отговори
Бат Митьо преди 5 години
Много поздрави на Домакинката на 26-ти блок :))))))))))))))))) Голям купон беше, за 1 гаца картофи си живях като Симеончо 4 години. Плащах наема на цялата стая за да живея сам. Оставих в стаята 70 ракиени, 150 бирени бутилки и скъсана пружина на леглото /от напъване/ да си ги почистят новите младежи. Такива работи!
25
11
 
23
 
! Отговори
Рентиер преди 5 години
Тия са големи наглеци. Пристига гащника от село в София и настоява да му се предостави хубава квартира срещу 30 лв. на месец. Това няма как да стане.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ходят да учат в София заради евтините общежития , а ТУ например има всички в повече отколкото им са мераклиите.. Ако общежитията са колко в Германия никой няма да учи в София , Аз например щях замина за Германия..
23
5
 
34
 
! Отговори
Бай преди 5 години
Те пук едни студенти....90% са от село и кат дойдат у студентски град се разгащтват...момичетата ги минават по няколко пъти на нощ и стават *** до 2-та година. Секс купони до ранни зори. Пияни гампали, миекащи търсят си боя, повърни около сградите, яко чалга и побойща, после къртят цял ден у кревата кат порове, а на лекции одят само балами и зубъри. От село мъкнат пукница и йедене в буркани иначе кат излезнат на диско гоуеми играчи!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия дори в Магденбург , Дрезден - Източна Германия пак е 260-280 евро.. В Източна Германия е все тая дали си на квартира или в общежитие ..
21
5
 
18
 
! Отговори
man преди 5 години
никой не е длъжен на безделници да осигурява добри условия. Ще бачкат докато учат и ще идат под наем. И да, възможно е и се прави от много от студентите.
20
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедняците навсякъде живеят мизерно. Този свят е за богатите.Кой ги е карал да идват в София. Да си бяха стояли по селата.
19
4
 
14
 
! Отговори
Р Е Ш Е Н И Е Т О : преди 5 години
Нощувки по 10-12 лева в частни апартаменти и къщи за гости.В цената влизат: ток, вода, интернет, телевизия, паркинг ...Ползва се и кухня за разлика от скъпите хотели.Чистичко и приятно !И един съвет от мен:Не ползвайте посредници като Триваго, Грабо и д-р., които ще ви вземат комисионна за нищо.В чичко Гугъл пишете Нощувки и името на съответния град и се свързвате директно със собственика.Правите си резервация и всичко е ок.Евтино и хубаво !
18
1
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
Напротив, учил съм 3 години в Утрехт и 1 в Амстердам. Май ти не си наясно с наемите в Холандия.
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновна е комунистическата система!