Стряскащо! 60 000 българчета в риск от отпадане от училище

7000 експерти издирват напусналите от образователната система
Обновена: 15 сеп 2018 08:02 | 14 сеп 2018 21:38, Анисия Иванова
120
Стряскащо! 60 000 българчета в риск от отпадане от училище
Архив: Булфото

През тази година са идентифицирани около 60 000 деца, за които има предполагаем риск от отпадане от образователната система.

"Държавата успя да обедини всичките си институции, за да работят заедно за привличането или връщането на децата в училище. Работим съвместно, за да прекъснем липсата на интерес към образованието", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на семинар за началото на новата учебна година.

Вълчев отбеляза, че усилията не приключват със записването на учениците. След това се изисква постоянна работа от учителите и затова държавата инвестира в увеличението на техните възнаграждения.

Още по темата

Той информира, че се налагат глоби от общините на родители, които не пускат децата си на училище. Издадени са 509 наказателни постановления на родители и са спрени над 100 300 социални помощи за миналата учебна година.

В 1159 екипа за обхващане на децата в образователната система участват до момента 7099 представители на различни институции.

Те обхождат адресите на деца и ученици от 29 август до 30 септември. По думите на министър Вълчев през тази година работата на екипите ще се концентрира върху децата на пет и шест години, както и върху незаписалите се след четвърти и седми клас ученици.

Последните данни от държавния прием след седми клас показват, че са сформирани 27 паралелки със защитени специалности, сред които са топлотехника, електрообзавеждане на кораби, електрообзавеждане на жп техника, електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт, ядрена енергетика, металургия на цветните метали. В 65 паралелки учениците ще се обучават за професии с очакван недостиг на пазара на труда - монтьор, машинен оператор, оператор за заваряване и за стругарство.

През тази година 591 училища ще получат финансиране за купуване на ученически шкафчета за учениците от първи до седми клас, като общото финансиране на програмата е за близо 2 милиона лева, съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева, цитирана от БТА.

Тя добави, че за тези училища ще бъдат купени над 111 000 шкафчета за над 114 000 ученици. Министър Вълчев каза, че програмата за купуването на ученическите шкафчета е за основните и началните училища, за да се олекотят ученическите раници на учениците от първи до седми клас. Тези ученици общо в страната са около 450 000, съобщи образователният министър.

Красимир Вълчев каза, че програмата за купуване на ученическите шкафчета ще продължи и догодина, като вероятно ще бъде финансирана със същите средства - около 2 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Англия,се обаждат още първият ден в който детето не е на училище,на вторият пращат социалните, които ако преценят, взимат детето и никое нас.срано НПО няма думата!Толкова е лесно!!!!!Училищата за затворени,няма как да бягаш от час или други своеволия!Телефоните са изключени и учителите имат уважението на учениците!Извън училище обаче децата си показват семейното възпитание....животни.85674
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ГаньоМи.зерник,всички ползват "евтините"компании!Спестените пари ги пращат в България да ядете!Ти освен с каруца,предвижваш ли се с друго?Евтиното е по 200-400 паунда през почивните сезони!Но ти сигурно ползваш арабските и турските компании за 3000-5000 паунда със 3 прикачвания за 16 часа за полет отнемащ 3 часа.Защото си компетентен,като останалите многознайковци.
57
13
 
7
 
! Отговори
!!! преди 5 години
видяхме ги на преброяването колко много милиони са ромите хахахахаха400 000 души..ще станат повече от нас насън..периодът на голямата ромска люпилня мина - има си публикувани данни - четете
56
0
 
18
 
! Отговори
до 76 преди 5 години
Можем а си ги метем и сами, вярваш или не. Ако ги нямаше индийците, вероятно щеше да е по-чисто.
55
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало гьотверени ако не са социално слабите от покрайнините (индийците)ще тънете в мизерия и мръсотия еее я кажете кой ви мете градовете и селата и ви оправя градинките.....не благодарници
54
4
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 5 години
Някой да отиде на Терминал 1 и да види кой лети за Европата с евтините компании... Са е роменге са в Германия и околностите. Помпат социални, носят по 1 кило злато. Та не знам кой при кого точно е останал, щом и те вече са ЕС граждани.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 71То никой не е длъжен да ни бъде рефер при потъването. Потъваме та бълбукаме!
52
0
 
23
 
! Отговори
Хюго Бос преди 5 години
Българчета друг път. Поредната статия за оркоподобни, коитъо ни се пробутват за българи.
51
1
 
15
 
! Отговори
до 70 преди 5 години
щото Американските медии вече казаха, че ЕС е Титаник и то с вечно пияният си капитан на чело - Юнкер, дето не е изтрезнявал от десетилетия!! така, че ние потъваме, заедно със "съюзниците" си, които създадоха Европейски Съветски Съюз!
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе защо не прекръстим България - Титания, като Титаник потъваме.
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В коментарите май доста заблудени има, в провинцията ромите масово бачкат по чужбината и са доста добре матеериално сравнени с повечето българи.Само в София и големите градове още има кирия за тях и там живеят на гърба на другите, ама всичко е до време.
48
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам, това да твърдиш, че всичките 60000 са ромчета е щраусова реакция. Не може да си затваряме очите и заравяме главите в пясъка пред фактите. Повечето са си чисти българчета. Дори и 10% да са ромите и дори да раждат два пъти повече от нас пак излизат 20% от тези 60000 което прави най- много 12000 ромчета. Е, другите 48000 какви са според вас?
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа кое му стряскащо
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говоря за тези по гетата!.Тези по гетата си глаголят на ромски. Турски знаят по-възрастните и единици от младите. Български говорят всички. Ромите отдавна не се турчеят. Може би защото в България няма признати малцинства и не могат да извлекат полза от това. Ромите в по-голямата си част се българеят, това е истината.
45
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 5 години
До ОсманДобре де, защо тогава братовчед ти я взе? Разграничавай обичаите от национализма! Тя ако беше националистка нямаше да се омъжи за него!Може и двамата да се съгласили на някакви компромиси, за да са заедно!Примерно, ако тя го накара да отидат на църква за Велик ден и той да се кръсти, ще го направи ли? Явно са си направили сметка, как да живеят в тази ситуация!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема нужда да учиш нещо, в *** всичко може!Неакви трибуквени старшинки от флота владеят ***-овград -Варна, а хидроинженерът Ахмед Доган купи ТЕЦ Варна!Сърби ме Калашника
43
1
 
18
 
! Отговори
джипигруп преди 5 години
В този сайт нищо, докато новината за милиардите откраднати евро-фондове в българия обиколи света :"Междувременно,новината за задържаните у нас разследващи журналисти обикаля света.Водещи световни агенции като "Асошиейтед прес", "Ню Йорк Таймс", "Уошингтън Пост", "Чикаго Трибюн", "Фокс Нюз" и ред други големи медии отделиха място за инцидента."
42
0
 
15
 
! Отговори
Римляни преди 5 години
Не са българчета
41
1
 
3
 
! Отговори
Кой преди 5 години
За Етноса незнам, но Нета си остава Алтернатива на Образованието.
40
9
 
3
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Братовчед ми пък си взема българка. Старите се сърдят. На Байряма не целувала ръка. Научила турския и разбира ама не говори. Само се усмихва фалшиво. Големи националисти сте българите. Все едно да си лягаш с Волен Сидеров.