Стряскащо! 60 000 българчета в риск от отпадане от училище

7000 експерти издирват напусналите от образователната система
Обновена: 15 сеп 2018 08:02 | 14 сеп 2018 21:38, Анисия Иванова
120
Стряскащо! 60 000 българчета в риск от отпадане от училище
Архив: Булфото

През тази година са идентифицирани около 60 000 деца, за които има предполагаем риск от отпадане от образователната система.

"Държавата успя да обедини всичките си институции, за да работят заедно за привличането или връщането на децата в училище. Работим съвместно, за да прекъснем липсата на интерес към образованието", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на семинар за началото на новата учебна година.

Вълчев отбеляза, че усилията не приключват със записването на учениците. След това се изисква постоянна работа от учителите и затова държавата инвестира в увеличението на техните възнаграждения.

Още по темата

Той информира, че се налагат глоби от общините на родители, които не пускат децата си на училище. Издадени са 509 наказателни постановления на родители и са спрени над 100 300 социални помощи за миналата учебна година.

В 1159 екипа за обхващане на децата в образователната система участват до момента 7099 представители на различни институции.

Те обхождат адресите на деца и ученици от 29 август до 30 септември. По думите на министър Вълчев през тази година работата на екипите ще се концентрира върху децата на пет и шест години, както и върху незаписалите се след четвърти и седми клас ученици.

Последните данни от държавния прием след седми клас показват, че са сформирани 27 паралелки със защитени специалности, сред които са топлотехника, електрообзавеждане на кораби, електрообзавеждане на жп техника, електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт, ядрена енергетика, металургия на цветните метали. В 65 паралелки учениците ще се обучават за професии с очакван недостиг на пазара на труда - монтьор, машинен оператор, оператор за заваряване и за стругарство.

През тази година 591 училища ще получат финансиране за купуване на ученически шкафчета за учениците от първи до седми клас, като общото финансиране на програмата е за близо 2 милиона лева, съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева, цитирана от БТА.

Тя добави, че за тези училища ще бъдат купени над 111 000 шкафчета за над 114 000 ученици. Министър Вълчев каза, че програмата за купуването на ученическите шкафчета е за основните и началните училища, за да се олекотят ученическите раници на учениците от първи до седми клас. Тези ученици общо в страната са около 450 000, съобщи образователният министър.

Красимир Вълчев каза, че програмата за купуване на ученическите шкафчета ще продължи и догодина, като вероятно ще бъде финансирана със същите средства - около 2 милиона лева.


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
15
 
! Отговори
mnenie преди 4 месеца
Крайно време е държавата да спре да мотивира безцеремонната ромска раждаемост. Това е самоубийство.
Да ни е честито десетилетието на ромското включване 2005-2015. Сега му жънем реколтата.
24
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
До Анонимен

А те сещат ли се, че като унищожат нас, трябва да си изкарват помощите и детските сами?
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българчета друг път. Българчета са само, когато трябва да получат нещо .. иначе са си чисти ....
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всичко в този живот се свежда до едно, а то е мотивациа. А мотивацията на ромите е не да са умни, а да се множат и да ни смажат след около 20- 30 години.А ние умните българи- тежко и горко ни.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стряскащо е с какви неща ни занимават, докато едни хора горят документи из нивите.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как така се търсят 60 хил ученици? Нали се търсеха 4 хил учители?!

Тия ученици ги търсете в чужбина! Не чакайте сами да се върнат. Бюлетина пуснете в Интерпол, да ги издирят по списък. Милиционерщината не ви е чужда. Даже наказателни постановления издавате. И това доживяхме. Тая работа не става насила. Това не е казармата от едно време. Комунизмът никога не си е отивал от Бг. Венсеремос!
19
1
 
7
 
! Отговори
Горанов преди 4 месеца
те няма да учат
направо ще работят
оти бизнеса има нужда от такива работници
нема да се плащат заплати на учители
18
3
 
9
 
! Отговори
Гост преди 4 месеца
Нали преди ден - два новината беше, че има 60 000 повече в училище? Или нещата се промениха за тези дни?
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спокойно, министърът каза, че колкото сме по-образовани, толкова раждаемостта е по-ниска. Това значи, че в бъдеще няма да има деца и съответно нужда от образование.
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първо тия,никога не са били Българчета!
Второ,за тия издадени САМО 500 акта,цялата хрантутна инспекторска маса от 7000 биологични единици,да се уволни -Дисциплинарно!!
15
3
 
14
 
! Отговори
Не стряскайте хората преди 4 месеца
и зачитайте културните им традиции!
Който не завърши основно образование - еднопосочен билет за Индия и лишаване от българско гражданство.
Който не завърши средно образование - задължително три години в Строителни войски, за да получи професия и да придобие трудови навици.
За жените без средно образование, също задължителна служба в някакви, подходящи за тях Трудови войски, веднага след отпадане от училище, дори и да е навършила 18 г. Защо не? В Израел как има военна служба и за жените?
14
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези деца са Българчета и отпадат от училище защото родителите им заминават да работят в чужбина и ги взимат с тях. Само в нащият квартал през последните 8 месеца заминаха над 1000 семеиства. ИМА ОТПАДНАЛИ И ОТ РОМИТЕ ПАК ПО СЪЩАТА ПРИЧИНА. бОЛШИНСТВОТО ОТ РОМЧЕТАТА СЕ ВЪРНАХА В УЧИЛИЩЕ ЗАЩОТО АКО НЕ УЧАТ РОДИТЕЛИТЕ ИМ ГУБЯТ ДЕТСКИТЕ И СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ. ТАКА ЧЕ ТЕЗИ КОИТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ ТЕЗИ 60 000 ДЕЦА СА САМО РОМЧЕТА СА В ГОЛЯМА ГРЕШКА.
13
13
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
На 16ти елате в София комуняги да сваляте правителството.Русанов,прасе ела да ти се издрискаме на мазната,дебела чутура.Никав шанс.Ще бъдете пак към 200 човека както на 9ти Септември.
12
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Работим съвместно, за да прекъснем липсата на интерес към образованието", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на семинар за началото на новата учебна година.
.
Напразни усилия. Българинът никога не се е славел с някаква голяма любов към ученето. Няма далавера в него. Образованието в България съществува само за да получават заплати учителите.
Имате ли друго обяснение за 90%ната функционална неграмотност на българските ученици?
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всичките изброени професии и сега ги има такива хора. Но поради ниските заплати. Липсата на свободен пазар, липсата на лоялна конкуренция. Хората изучиха висшо, други езици, трети отидоха по кораби но в други страни. И тия новите като ги изучат ще тръгнат по тоя път, ако средата на не се промени.
И заводи да се правят като няма поръчки отпадат от заетостта.!.
10
0
 
7
 
! Отговори
Бенчо Бенчев преди 4 месеца
Ни съм ази.Ни ги пузнавъм тез.
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бременни са и с по 2 деца на по 1 и 2 години не могат да дойдат на училище с бебетата.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е като имаме 7 000 експерти много сме цъфнали.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По добре да работят децятя отколкото да си губят времето с учини. Поне пара ша праят. А съуи учини нищо
6
3
 
29
 
! Отговори
Перко Изперков преди 4 месеца
Отпадат от училище защото са станали на 11 г и е време за раждане!