Студентски мераци: Към Острова, Холандия или Австрия

С 20% скачат българските студенти в Холандия само тази година
25 сеп 2018 22:34,
45
Студентски мераци: Към Острова, Холандия или Австрия
Снимка: архив Reuters

29% е ръстът на ранните кандидатури от български студенти за прием във ВУЗ-ове във  Великобритания, като от началото на септември са обработени близо 100 кандидатури на български кандидат-студенти по проекта "Световно образование". Това съобщи в Националния пресклуб на БТА консултантът Николай Христанов.

Той обясни, че има засилен интерес на българите към университетите Оксфорд и Кеймбридж, за които има заявени по седем кандидатури за специалностите "Компютърни науки", "Психология", "Философия", "Лингвистика" и "Икономика". Останалите кандидати са за Университета по изкуствата в Лондон и за Университетите на Глазгоу и Единбург, и на Кингс колидж в Лондон, в които българите са пожелали да учат компютърни науки, бионауки и ветеринарна медицина.

С 20 процента са се увеличили българските студенти в Холандия от тази година заради многото специалности на английски език и заради решението на холандското правителство да намали таксите за първокурсници от ЕС с 50 процента - от 2060 на 1030 евро, съобщиха образователните консултанти. Те информираха, че сред най-предпочитаните от българските студенти в Холандия са специалностите - "Бизнес и икономика", "Програмиране и компютърни науки", "Арт и дизайн програми" - интериорен, графичен, дизайн на електронни игри, "Психология", "Медии и комуникации".

За последната година с 36 процента се е увеличил броят на българските ученици, избрали да кандидатстват в университети в Австрия, а с 39 процента - на нашите ученици, предпочели да следват в Германия.

Дания и Швеция също привличат интереса на българските кандидат-студенти, тъй като в тях висшето образование е безплатно за кандидатите от ЕС, информираха образователните консултанти. Те отбелязаха обаче, че заради многото кандидати от ЕС преди две години датското правителство завиши условията за прием - за нивото на владеене на английския език, с въвеждането на интервюта за селекция на бъдещите студенти и с квотите за чужди студенти. Заради тези промени се повиши интересът на нашите кандидати към университетите в Швеция, отбелязаха консултантите.

Те съобщиха, че за 11-те години от членството на България в ЕС се увеличават българите в университетите в чужбина. По брой на наши студенти във Великобритания България е в "ТОП 10", в Холандия страната ни е на четвърто място по студенти, след Германия, Китай и Белгия, като в Университета в Хага българите са втора по численост нация след холандците и първа - сред чуждестранните студенти.

На 29 и 30 септември на изложението "Световно образование" в столичния хотел "Маринела" ще бъдат представени над 60 университета - британски, холандски, немски, австрийски, френски, швейцарски, датски и гръцки. Ще участват и над 20 европейски средни училища и колежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само *** биха учили в БГ университети, порочен кръг от неграмотност, мизерия, корупция, стари знания и ужасни бази, никой ученик не заслужава това. Във века на интернета не си заслужава и много на запад да се ходи предвид че цялата информация е налична он лайн, но по-важното на университета е средата и с кой ще се запознаеш, а не толкова знанията. Гаранция това не го знаят тези които учат в БГ. Тука е само аре да вземем с 3ка и да ходиме да пиеме.
15
9
 
14
 
! Отговори
ЕС-осовец преди 5 години
на нация от слаби мъже, жените им са общи, общо-европейски, това е в духа на ЕС.
14
1
 
10
 
! Отговори
До тираджия преди 5 години
Шахин Османоглу, не съди за другите по твоето племе.
13
12
 
14
 
! Отговори
тираджия преди 5 години
само българки труженички из европа, поне 90%, имат монополно положение на пазара вече...
12
7
 
16
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
тя вече ги знае, даже фантазията ти е бедна, висшето в чужбина е просто за под прикритие за роднини и познати, ще е като останалите си колежки българки в амстердам.
11
16
 
7
 
! Отговори
8 инча преди 5 години
тази замислена кандидатка на снимката, мога да я науча да по-полезни неща, ще заработва много добре, а и няма да си губи 4-5 години от живота!
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работа има, но не и ако си хлабав в главата!
9
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върнах се но работа тук няма ако не си връзкар. Но стига ми хвалете тези богати северни и западни страни, те ни мразят, а са пълни с нашественици. По-добре Испания или Полша.
8
3
 
41
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Евакуацията продължава с пълна сила. Никой не желае да храни ушевите бандюги. Пестин леа заплата, двеста леа пенсия. Ай у лево!
7
7
 
40
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Мда, в тази гербава септична яма никой не иска да седи. Нормално.
6
9
 
11
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Вместо да си стоят тука като тебе и да са номер 1, те ходят да учат по света като лузъри, кофти работа ама кво да прайш
5
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отиват с надеждивръщат се сдуханифайдата от дипломата, високата заплатакато всяка *** после ги води за носаи в живота са като зомбитадоста такива познавам
4
3
 
26
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 години
Те нашите университети още са заседнали в комунизма и преподавателите са някакви музейни експонати. Чудя се каква им е средната възраст
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада стана по-комунистически от изтока . Затова комунистическите функционери си пратиха децата в Швейцария и Англия.
2
5
 
46
 
! Отговори
СУ възпитаник СРАМ преди 5 години
Правилно, защото нашите университети не струват, преподават се неприложими простотии, губи се време!
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесно. Сега българските наследствени университетски комунисти могат да си смучат... палците сами ;))) Дори частните български университети са основани и собственост на наследствени комунисти.

Спонсорирани публикации